Tips & tricks voor het gebruiken van aquarelpotloden

Aquarelpotloden worden over het algemeen gebruikt voor het maken van tekeningen met een aquarel-achtig effect. Je kunt aquarelpotloden natuurlijk ook gewoon gebruiken voor het maken van een tekening zonder aqaurel effect.

De potloden zijn uitermate geschikt voor het tekenen in detail. Na het tekenen kun je water aanbrengen op het pigment wat een aquarel effect zal geven. Dit is een manier, maar daarnaast heb je ook nog twee andere manieren om aquarelpotloden te gebruiken.

Voordat ik je alle 3 de manieren laat zien voor het gebruiken van aquarelpotloden, vertel ik je even kort wat aquarelpotloden zijn. Ik eindig met een aantal tips en weet zeker dat er ook een paar handige voor jou tussen zitten.

Wat zijn Aquarelpotloden?

Aquarelpotloden zijn potloden waarvan je het kleurpigment een aquarel-achtig effect kan geven. De potloden zijn gemaakt van twee materialen, namelijk kleurpigmenten en een bindmiddel. De kleurpigmenten zijn verantwoordelijk voor de kleur van het aquarelpotlood. Het bindmiddel zorgt er voor dat de pigmenten samengehouden worden en zich aan het papier hechten wanneer je er water aan toevoegt. Door water toe te voegen kan het pigment zich verder uitspreiden en kun je leuke aquareleffecten creëren.

Er zijn natuurlijk heel veel verschillende soorten aquarelpotloden. Het kan daarom erg lastig zijn om de juiste te kiezen, maar geen zorgen! Ik heb dit al voor je uitgezocht. Bekijk hier wat de beste aquarelpotloden zijn.

Hoe gebruik je aquarelpotloden?

Tekenen en schilderen is echt iets wat je moet doen. Door dingen te doen en te experimenteren kom jou achter nieuwe methode om mee te werken. Ik heb 3 verschillende methodes voor het gebruiken van aquarelpotloden die ik graag met je wil delen.

Persoonlijk vind ik de laatste methode echt enorm leuk!

Methode 1: Water aan het kleurpigment toevoegen

De eerste methode is direct de meest gebruikte methode, namelijk eerst de tekening maken en later water aanbrengen op het grafiet.

Pak aquarelpapier: Pak wat aquarelpapier om daar op te tekenen. Ga je ook aan de slag met aquarelverf? Dan adviseer ik je om je aquarelpapier op te spannen.

Aquarelpapier pakken voor het tekenen met aquarelpotloden

Teken met het aquarelpotlood op het papier: Het is tijd om te tekenen op het aquarelpapier. Pak de kleur die je nodig hebt en teken op het aquarelpapier totdat je de tekening hebt staan die je in gedachten hebt.

Aquarelpotlood gebruiken met tekenen op aquarelpapier

Pak een waterbrush: De waterbrush hebben we nodig om het kleurpigment nat te maken. Zorg ervoor dat deze is gevuld met water.

Waterbrush pakken om kleurpigment van kleurpotloden nat te maken

Maak het kleurpigment vochtig: Pak de waterbrush en maak het kleurpigment nat. Veeg het natte gedeelte uit met het penseel van de waterbrush. Blijf net zo lang door gaan tot je tevreden bent. En voilà, je bent klaar! 🙂

Kleurpigment nat maken met de waterbrush voor een aquarelachtig effect van de aquarelpotloden

Wil je liever een video zien hoe je aquarelpotloden kunt gebruiken? Dan heb je geluk, want ik heb toevallig een video gemaakt waarin ik je deze methode en de andere methodes laat zien.

Methode 2: Aquarelpapier nat maken en kleurpigment toevoegen

De tweede methode voor het gebruiken van aquarelpotloden is door eerst het aquarelpapier nat te maken. Daarna ga je aan de slag met de aquarelpotloden.

 1. Pak aquarelpapier: Net zoals methode 1 leg je eerst het aquarelpapier klaar. Ga je ook aan de slag met aquarelverf? Dan adviseer ik je om je aquarelpapier op te spannen.
 2. Pak een waterbrush: De waterbrush hebben we nodig om het aquarelpapier nat te maken. Zorg ervoor dat de waterbrush is gevuld met water.
 3. Maak het aquarelpapier nat: Maak nu het aquarelpapier nat met de waterbrush. Zorg er voor dat het niet te nat is. Hoe weet je of het niet te nat is? Wanneer je het papier beweegt zou het natte gebied zich niet verder mogen uitspreiden.
 4. Gebruik het aquarelpotlood: Het is nu tijd om te tekenen met het aquarelpotlood op het natte aquarelpapier. Je zult zien dat het kleurpigment direct wordt opgenomen in het aquarelpapier en zich een beetje verspreid.

Methode 3: Kleurpigment op schuurpapier

Deze laatste methode vind ik persoonlijk erg leuk. Ik heb zelf ontdekt door hier eens een keer mee te experimenteren.

 1. Pak een stukje schuurpapier: Zorg ervoor dat je een stukje schuurpapier hebt met niet een al te fijne of grove korrel.
 2. Schuur de aquarelpotloden: Schuur nu het kleurpigment over het schuurpapier. Het kleurpigment zou nu duidelijk zichtbaar moeten zijn op het schuurpapier. Je kan meerdere kleuren over het schuurpapier heen halen.
 3. Kleurpigment op het papier: Leeg nu het schuurpapiertje met kleurpigment op het aquarelpapier.
 4. Water toevoegen: Voeg nu water toe aan het losse kleurpigment. Je ziet nu als het goed is direct het leuke effect van de kleuren die zich met elkaar vermengen.
Aquarelpotloden gemengd met water door de potloden te gebruiken met schuurpapier

Het gebruiken van aquarelpotloden heeft zeker zijn voordelen, maar ook absoluut zijn nadelen. Hieronder laat ik je een aantal voor- en nadelen zien van aquarelpotloden in vergelijking met aquarelverf.

Voor- en nadelen van aquarelpotloden gebruiken

+ Precisie en controle: Aquarelpotloden bieden meer precisie en controle dan aquarelverf, vooral bij gedetailleerde tekeningen. Hierdoor zijn ze ideaal voor kunstenaars die graag nauwkeurige lijnen en details willen creëren.
+ Gemak en draagbaarheid: In vergelijking met traditionele aquarelverf zijn aquarelpotloden veel handiger en gemakkelijker mee te nemen. Ze vereisen geen extra materiaal zoals waterbakjes, waardoor ze ideaal zijn voor buiten schilderen en onderweg.
+ Vermijdt uitdrogen: In tegenstelling tot aquarelverf die kan uitdrogen in een verfpalet, blijven aquarelpotloden altijd klaar voor gebruik. Ze kunnen lang meegaan zonder verspilling van materiaal.
Beperkte dekking: Aquarelpotloden hebben over het algemeen minder dekkende kracht dan aquarelverf. Hierdoor kunnen heldere en ondoorzichtige kleurlagen moeilijker te bereiken zijn.
Tijdrovend: Aquarelpotloden vereisen meer tijd en geduld in vergelijking met aquarelverf, vooral bij grotere kunstwerken. Het mengen van kleuren en het aanbrengen van water vereist zorgvuldige aandacht en techniek.
Minder intense kleuren: Hoewel aquarelpotloden levendige kleuren kunnen produceren, zijn de kleuren vaak minder intens dan die van aquarelverf.

Handige tips voor het werken met aquarelpotloden

Zoals ik je in het begin heb beloofd, eindig ik met een aantal tips voor het werken met aquarelpotloden. Ik ben van mening dat alle tips erg handig zijn, maar niet dat je alle tips hoeft toe te passen. Kies wat bij jou past en wat jou leuk lijkt om mee aan de slag te gaan 🙂

 1. Gebruik kwaliteitspotloden: Investeer in goede kwaliteit aquarelpotloden met rijke kleurpigmenten en een hoogwaardig bindmiddel voor betere resultaten en duurzaamheid. Weet je nog niet wat goede kwaliteitspotloden zijn? Mogelijk kunnen wij je op weg helpen met dit onderzoek naar de beste aquarelpotloden.
 2. Experimenteer met papier: Probeer verschillende soorten aquarelpapier uit om te zien welke het beste werkt met aquarelpotloden. Kies voor papier dat dik genoeg is om water te absorberen zonder door te drukken. Gebruik je aquarelpotloden in combinatie met aquarelverf? Dan is het vochtig houden van aquarelpapier erg belangrijk. Ik heb een leuke video gemaakt over het vochtig houden van aquarelpapier.
 3. Gebruik licht drukken: Begin met lichte druk op het papier om de kleur geleidelijk op te bouwen. Zo kun je beter controle houden over de kleurintensiteit en voorkom je te donkere plekken.
 4. Mengen met water: Gebruik een penseel en wat water om aquareleffecten te creëren. Experimenteer met verschillende hoeveelheden water voor diverse effecten, van subtiele tinten tot levendige mengsels.
 5. Gelaagdheid: Bouw kleuren op in lagen om diepte en dimensie aan je kunstwerk toe te voegen. Laat elke laag drogen voordat je een nieuwe aanbrengt voor betere resultaten.
 6. Bescherming met fixatief: Als je wilt voorkomen dat de kleuren vervagen of uitlopen, gebruik dan een fixatief om je kunstwerk te beschermen.
 7. Probeer droge en natte technieken: Experimenteer met droog gebruik voor gedetailleerd tekenen en nat gebruik voor aquareleffecten en kleurovergangen.
 8. Wees creatief en experimenteer: Het gebruik van aquarelpotloden biedt veel vrijheid en creatieve mogelijkheden. Wees niet bang om te experimenteren en je eigen unieke stijl te ontwikkelen.

Conclusie

Zoals je hebt kunnen zien kan je aquarelpotloden op verschillende manieren gebruiken. Er zijn ongetwijfeld meerdere manier om aquarelpotloden te gebruiken en ik moedig je ook zeker aan om nieuwe manieren te proberen. De kwaliteit van aquarelpotloden kan enorm verschillen en daarmee ook het aquarel-achtige effect. Wil je weten met welke aquarelpotloden je het beste kunt werken? Kijk dan eens naar deze pagina waarin ik onderzoek heb gedaan naar de beste aquarelpotloden.

Winkelwagen

Betaal één keer met een eenmalige betaling. Voor altijd toegang tot de portret cursus. 14 dagen niet goed, geld terug garantie.

50%

Je bent er bijna!

Waar mogen we je schilderspalet naar toe sturen?

Je gegevens zijn 100% veilig en op elk moment kun je afmelden.