Aquarelpotloden worden over het algemeen gebruikt voor het maken van tekeningen met een aquarel-achtig effect. Je kunt aquarelpotloden natuurlijk ook gewoon gebruiken voor het maken van een tekening zonder de pigmenten met water te activeren.
De potloden zijn uitermate geschikt voor het tekenen in detail. Na het tekenen kun je water aanbrengen om de kleuren te activeren wat een aquarel effect zal geven. Dit is een manier, maar daarnaast heb je ook nog twee andere manieren om aquarelpotloden te gebruiken.
Voordat ik je alle 3 de manieren laat zien voor het gebruiken van aquarelpotloden, vertel ik je even kort wat aquarelpotloden zijn. Ik eindig met een aantal tips en weet zeker dat er ook een paar handige voor jou tussen zitten.
Wat zijn Aquarelpotloden?
Aquarelpotloden zijn kleurpotloden waarmee je een aquareleffect kan geven. De pigmenten zijn verantwoordelijk voor de kleur van het aquarelpotlood. Door water toe te voegen kan het pigment zich verder uitspreiden en kun je leuke aquareleffecten creëren.
Er zijn natuurlijk heel veel verschillende soorten aquarelpotloden. Het kan daarom erg lastig zijn om de juiste te kiezen, maar geen zorgen! Ik heb dit al voor je uitgezocht. Bekijk hier welke naar mijn mening de beste aquarelpotloden zijn.
Hoe gebruik je aquarelpotloden?
Tekenen en schilderen is echt heel zinvol om te doen. Door te oefenen en te experimenteren ontdek je wat je kunt en wat er allemaal mogelijk is met allerlei materialen en in dit geval aquarel potloden. In dit artikel tref je 3 manieren aan hoe je aquarel potloden kunt gebruiken en die wil ik graag met je delen!
Persoonlijk vind ik de laatste methode echt enorm leuk!
Methode 1: Water aan het kleurpigment toevoegen
De eerste methode is direct de meest gebruikte methode, namelijk eerst de tekening maken en later water aanbrengen op het grafiet.
Pak aquarelpapier: Pak wat aquarelpapier om daar op te tekenen. Er zijn diverse blokken aquarelpapier verkrijgbaar. Ik kies meestal voor een blok waar het papier vierzijdig is verlijmd. Dit is handig, want dan “bobbelt” het minder en droogt mn werk vlak op. Ga je ook aan de slag met losse vellen? Dan adviseer ik je om je aquarelpapier op te spannen.
Teken met het aquarelpotlood op het papier: Het is tijd om te tekenen op het aquarelpapier. Pak de kleur die je nodig hebt en teken op het aquarelpapier totdat je de tekening hebt staan die je in gedachten hebt, of kleur eenvoudig een paar vlakken om te ontdekken!
Pak een waterbrush: Een waterbrush heeft een “reservoir” die je met water kunt vullen waar je een houder met synthetische haren op kunt draaien. Het is ook heel praktisch voor als je bijvoorbeeld onderweg zou willen aquareleren! De waterbrush hebben we nodig om het kleurpigment nat te maken. Zorg ervoor dat deze is gevuld met water.
Maak het kleurpigment vochtig: Pak de waterbrush en maak het kleurpigment nat. Kijk eens hoe de kleuren tot leven komen! Je hoeft het niet kleddernat te maken. Om controle over de hoeveelheid water te houden, druk ik in de houder en veeg het teveel aan water (als er echt een druppel tussen de haartjes zit) losjes af aan bijvoorbeeld een tissue.
Wil je liever een video zien hoe je aquarelpotloden kunt gebruiken? Dan heb je geluk, want ik heb toevallig een video gemaakt waarin ik je deze methode en de andere methodes laat zien.
Methode 2: Aquarelpapier nat maken en kleurpigment toevoegen
Voor de tweede methode maak je het aquarelpapier vooraf nat. Daarna ga je aan de slag met de aquarelpotloden.
- Pak aquarelpapier: Net zoals methode 1 leg je eerst het aquarelpapier klaar. Ga je ook aan de slag met een los vel? Dan adviseer ik je om je aquarelpapier op te spannen.
- Pak een waterbrush: De waterbrush hebben we nodig om het aquarelpapier nat te maken. Zorg ervoor dat de waterbrush is gevuld met water.
- Maak het aquarelpapier nat: Maak nu het aquarelpapier nat met de waterbrush, of, als je een groot oppervlak nat wilt maken, met een ander, zacht penseel. Zorg er voor dat het niet te nat is… maar ja, hoe weet je dat? Indien er plassen water op het papier liggen en je deze heen en weer kunt bewegen, dan is het te nat. Als het oppervlak van het papier er uit ziet als een natte stoep, zou het goed moeten zijn.
- Gebruik het aquarelpotlood: Het is nu tijd om te tekenen met het aquarelpotlood op het natte aquarelpapier. Je zult zien dat het kleurpigment direct geactiveerd wordt en zich een beetje verspreidt.
Methode 3: Kleurpigment op schuurpapier
Deze laatste methode vind ik persoonlijk erg leuk. Ik heb het ontdekt tijdens het experimenteren.
- Pak een stukje schuurpapier: Zorg ervoor dat je een stukje schuurpapier hebt met niet een al te fijne of grove korrel.
- Schuur de aquarel potloden: Schuur nu met het aquarel potlood over het schuurpapier. Het kleurpigment zou nu duidelijk zichtbaar moeten zijn op het schuurpapier. Je kan meerdere kleuren over het schuurpapier heen halen.
- Kleurpigment op het papier: strooi nu de pigmenten vanuit het schuurpapiertje over het droge aquarelpapier.
- Water toevoegen: Voeg nu door middel van een sprayflesje wat water toe en zie wat er gebeurd! Je ziet nu als het goed is direct het leuke effect van de kleuren.
- Óók leuk: maak je aquarelpapier nat en strooi daar de pigmenten op!
Het gebruiken van aquarelpotloden heeft zeker zijn voordelen, maar ook absoluut zijn nadelen. Hieronder laat ik je een aantal voor- en nadelen zien van aquarelpotloden in vergelijking met aquarelverf.
Voor- en nadelen van aquarelpotloden gebruiken
+ Precisie en controle: Met aquarel potloden kun je strakke lijnen tekenen, vooral bij gedetailleerde tekeningen. Dit kan een voordeel zijn als je het nog niet zo makkelijk vindt om dit met een penseel en aquarelverf te realiseren. Hierdoor zijn de potloden ideaal voor kunstenaars die graag nauwkeurige lijnen en details willen creëren.
+ Praktisch: In vergelijking met traditionele aquarelverf zijn aquarelpotloden nóg handiger en gemakkelijker mee te nemen. Ze vereisen geen extra materiaal zoals waterbakjes, waardoor ze ideaal zijn voor buiten schilderen en onderweg.
+ Startklaar: In tegenstelling tot aquarelverf kun je met aquarel potloden altijd direct aan de slag! Ze kunnen lang meegaan zonder verspilling van materiaal.
– Beperkte dekking: Aquarelpotloden hebben over het algemeen minder dekkende kracht dan aquarelverf. Hierdoor kunnen heldere en ondoorzichtige kleurlagen moeilijker te bereiken zijn.
– Tijdrovend: Aquarelpotloden vereisen aardig wat tijd en geduld in vergelijking met aquarelverf, vooral bij grotere kunstwerken. Het mengen van kleuren en het aanbrengen van water vereist zorgvuldige aandacht en techniek.
Handige tips voor het werken met aquarelpotloden
Zoals ik je in het begin heb beloofd, eindig ik met een aantal tips voor het werken met aquarelpotloden. Ik ben van mening dat alle tips erg handig zijn. Kies vooral wat bij jou past en wat jou leuk lijkt om mee aan de slag te gaan 🙂
- Gebruik kwaliteitspotloden: Investeer in goede kwaliteit aquarelpotloden met rijke kleurpigmenten en een hoogwaardig bindmiddel voor betere resultaten en duurzaamheid. Het verhoogt het plezier tijdens het creëren. Weet je nog niet wat goede kwaliteitspotloden zijn? Mogelijk kunnen wij je op weg helpen met dit onderzoek naar de beste aquarelpotloden.
- Experimenteer met papier: Probeer verschillende soorten aquarelpapier uit om te zien welke het beste werkt met aquarelpotloden. Kies voor papier dat speciaal ontwikkeld is om water te absorberen. Je kunt de aquarel potloden op prima droog papier gebruiken, maar in sommige gevallen is het handig als je je papier zo lang mogelijk vochtig weet te houden. Ik heb een leuke video gemaakt over het vochtig houden van aquarelpapier.
- Gebruik licht drukken: Begin met lichte druk op het papier om de kleur geleidelijk op te bouwen. Zo kun je beter controle houden over de kleurintensiteit en voorkom je te donkere plekken.
- Mengen met water: Gebruik een penseel en wat water om aquareleffecten te creëren. Experimenteer met verschillende hoeveelheden water voor diverse effecten, van subtiele tinten tot levendige mengsels.
- Gelaagdheid: Bouw kleuren op in lagen om diepte en dimensie aan je kunstwerk toe te voegen. Laat elke laag drogen voordat je een nieuwe aanbrengt voor betere resultaten.
- Bescherming met fixatief: Als je wilt voorkomen dat de kleuren vervagen of uitlopen, gebruik dan een fixatief om je kunstwerk te beschermen.
- Probeer droge en natte technieken: Experimenteer met droog gebruik voor gedetailleerd tekenen en nat gebruik voor aquareleffecten en kleurovergangen.
- Wees creatief en experimenteer: Het gebruik van aquarelpotloden biedt veel vrijheid en creatieve mogelijkheden. Wees niet bang om te experimenteren en je eigen unieke stijl te ontwikkelen.
Conclusie
Zoals je hebt kunnen zien kun je aquarel potloden op verschillende manieren gebruiken. Er zijn ongetwijfeld meer manieren om aquarelpotloden te gebruiken en ik moedig je ook zeker aan om nieuwe manieren te proberen. De kwaliteit van aquarelpotloden kan enorm verschillen en daarmee ook het aquarel-achtige effect. Wil je weten met welke aquarelpotloden je het beste kunt werken? Kijk dan eens naar deze pagina waarin ik onderzoek heb gedaan naar de beste aquarelpotloden.