Aquarelpapier opspannen: Tips en stappen voor het opspannen van aquarelpapier

Aquarelpapier opspannen kan op verschillende manieren. De meest gebruikte methode is het opspannen van aquarelpapier op een gladde plank met aquarel tape. We spannen aquarelpapier op, omdat we met aquarellen veel water gebruiker waardoor het papier uitzet en gaat bobbelen. Dit maakt het lastig om op het papier te werken.

Daarom spannen we aquarelpapier op en maken we het papier vochtig voordat we aan de slag gaan. Doordat je het op deze manier als het ware voor behandeld zal het tijdens het aquarellen niet gaan bobbelen.

Aquarelpapier opspannen met aquarel tape

Laten we direct beginnen met de benodigdheden voor het opspannen van aquarelpapier:

  • Aquarelpapier
  • Gladde plank (of glas)
  • Aquarel tape
  • Spray flesje (100 ml)
  • Bakje water

Stap voor stap Aquarelpapier opspannen

Aquarelpapier kun je opspannen door aquarelpapier op een gladde plank te bevestigen met aquarel tape. Lees hier alle stappen.

Stap 1: Pak alle benodigdheden

Verzamel alle benodigdheden om je heen zodat het allemaal binnen handbereik is. De benodigdheden zijn aquarelpapier, plank, aquarel tape, spray flesje met water en een bakje water.

Stap 2: Leg het aquarelpapier op de plank

Pak een stuk aquarelpapier en leg het op de gladde plank. Let er op dat het papier een stuk kleiner is dan de plank, omdat het papier uitzet en we het papier aan de plank moeten vastplakken.

Stap 3: Maak het aquarelpapier goed nat

Spray het papier goed nat met het spray flesje. Zorg er voor dat alles goed nat is en verdeel het eventueel met een kwast. Doe dit voor de beide kanten.

Stap 4: Scheur een stuk aquarel tape af

Pak een stuk tape dat net groter is dan het papier wat je wilt gaan vast plakken, zodat het als het ware overlapt. Je hebt vier stukken tape nodig, twee keer voor de breedte en twee keer voor de lengte.

Stap 5: Bevochtig de tape

Doe gladde (glimmende) kant van de tape in een bakje water. Probeer de tape niet te nat te maken, omdat het dan minder goed zal hechten aan het aquarelpapier.

Stap 6: Breng de tape aan op het papier

Plak ongeveer 2/3 van de tape op het aquarelpapier en 1/3 op de plank. Verder is het belangrijk dat je de tape als het ware in een cirkel plakt. Stel je voor je begint aan een lange kant dan plak je bij de brede kant over het stukje van de lange kant. Bij de volgende lange kant plak je over het stukje van de brede kant. Uiteindelijk zullen hebben alle kanten een stuk tape wat boven en onder de tape is geplakt.

Stap 7: Laat het papier drogen

Nu laten we het papier drogen, maar hoe weet je wanneer je papier droog is? Dit kun je doen door een stuk aquarelpapier te pakken wat je niet hebt natgemaakt. Leg je hand op dit droge stuk en je andere hand op het papier dat aan het drogen is. Zolang het papier kouder voelt dan het papier waarvan je wat dat het droog is dan is het papier nog nat.

Stap 8: Aan de slag

Nu het papier droog is zal het tijdens het werken niet meer gaan bobbelen. Hierdoor kun je lekker aan de slag en starten met aquarellen!

Winkelwagen