Aquarelpapier vochtig houden: Tips en praktische gids

Aquarelpapier vochtig houden tijdens het schilderen is erg belangrijk, want wanneer je aquarelpapier droog is zal de aquarelverf direct door het aquarelpapier worden geabsorbeerd.

Doordat het zo snel absorbeert geeft het soms verrassende effecten. Je zult merken dat het papier kan gaan bobbelen. Het gebeurde mij ooit ook en daarom volg ik zelf altijd een aantal stappen om mijn aquarelpapier vochtig te houden.

Soorten aquarelpapier

In essentie is aquarelpapier speciaal gemaakt om veel water op te kunnen nemen. Het is verkrijgbaar in verschillende diktes. Dit wordt weergegeven in het aantal grams. Persoonlijk kies ik het liefst 300 grams aquarelpapier. Dit is mooi stevig en trekt niet snel krom.

Je kunt losse vellen kopen, maar er zijn ook blokken te koop. Het is handig als de blokken 4-zijdig verlijmd zijn. Het papier is dan als het ware al opgespannen en zal tijdens het werken niet snel erg gaan “bobbelen”.

Dan heb je ook nog de keus uit cold pressed of hot pressed aquarelpapier. Cold pressed heeft een fijne tot grove structuur. Hot pressed heeft daarentegen een zeer fijne tot gladde structuur.

Bovenstaande informatie is handig om te weten als je een keus gaat maken welk aquarelpapier je wilt gaan aanschaffen.

Stappen om aquarelpapier langer vochtig houden

In de video hieronder kun je zien hoe ik aquarelpapier langer vochtig houd. Met behulp van de onderstaande stappen kan ook jij je aquarelpapier vochtig houden. De stappen zijn echt gemaakt voor het langer vochtig houden van je aquarelpapier. In de video maak ik ook een schilderijtje. Mocht je het leuk vinden dan kun je dat ook volgen.

Wat heb je nodig om aquarelpapier vochtig te houden?

We hebben maar een paar dingen nodig om aquarelpapier wat langer vochtig te houden. Mogelijk heb je de meeste dingen al in huis, maar mocht je ze niet hebben dan kun je ze zelf kopen bij een winkel.

Mocht je ook het schilderijtje van wolken willen maken dan heb je ook de onderstaande materialen nodig.

  • Aquarelverf
  • Breed aquarel penseel

Stap 1: Leg je materialen klaar.

Zorg ervoor dat je alle benodigde materialen bij de hand hebt, zoals aquarelpapier, een snijmat en snijmesje.

Mocht je ook het schilderijtje willen maken zorg dan ook dat je aquarelverf en penselen bij de hand hebt.

Stap 2: Spray het aquarelpapier nat

Pak het sprayflesje en spray het aquarelpapier gelijkmatig met water om het vochtig te maken.

Stap 3: Verdeel het water over het papier

Gebruik je (schone!) handen of een penseel om het water gelijkmatig over het aquarelpapier te verdelen. Verdeel het water over het papier, zodat het oppervlak eruit ziet als een natte stoep.

Stap 4: Leg het natte papier op een snijmat

Leg het papier nu met de natte kant op de snijmat.

Stap 5: Maak de bovenkant van het papier nat

Zorg ervoor dat ook de bovenkant van het aquarelpapier nat is door ook hier water op te sprayen. Dit zorgt ervoor dat het papier aan beide zijden voor langere tijd vochtig blijft.

***Mocht je ook het schilderijtje willen maken, volg dan ook bovenstaande stappen***

Stap 6: Spreid de aquarelverf op je palet

Maak je aquarelverf klaar door de napjes met water te bevochtigen. Hierdoor wordt de verf soepeler en gemakkelijker te gebruiken.

Stap 7: Breng de eerste laag verf aan

Gebruik een breed penseel en breng een lichte kleur verf aan op het natte aquarelpapier. Dit kan bijvoorbeeld een roze met gele kleur zijn om een mooie lucht te creëren. Door het vochtige papier zullen de kleuren mooi in elkaar overvloeien.

Stap 8: Werk de verf in zonder scherpe randen te creëren

Doordat het papier nog nat is, heb je meer tijd om de verf in te werken zonder dat er scherpe randen ontstaan. Werk de verf in door bijvoorbeeld met een penseel te vervagen of te mengen.

Stap 9: Voeg donkerdere kleuren toe

Neem donkerdere kleuren verf, zoals ultramarijn, kobaltviolet en paynsgrijs. Breng ze vanaf de bovenkant en zijkanten naar het midden van het aquarelpapier aan (zie video). Hiermee kun je de wolkenpartijen creëren.

Stap 10: Laat de kleuren en achtergrond rustig vermengen

Laat de verf en het water op het vochtige papier hun gang gaan en vermengen. Door het vochtige papier zullen de kleuren geleidelijk in elkaar overvloeien en een rustig effect creëren.

Stap 11: Beëindig het proces

Ben je tevreden met je aquarelwerk? Laat het aquarelpapier dan volledig drogen. Je kunt het papier eventueel van de snijmat halen en op een vlakke, droge ondergrond leggen om het drogen te versnellen.

Winkelwagen