Appel tekenen met Potlood

Een appel tekenen of schetsen met potlood vind ik een goede oefening om je tekenvaardigheden te verbeteren. Je kunt redelijk “onbezorgd” te werk gaan, omdat het niet erg is als de appel niet precies lijkt op je voorbeeld, zoals wel het geval zou zijn als je een portret wilt tekenen. Het geeft je daardoor de ruimte te experimenten en de effecten te ontdekken van donkere en lichte tonen.

Op deze pagina kun je zien en leren hoe je een appel kunt tekenen met potlood. Tekenen en schetsen is een goede oefening om daarna bijvoorbeeld een appel te schilderen.

Laat ik mij eerst even kort voorstellen 😉

Mijn naam is Mandy Groot en ik ben al ruim 40 jaar kunstenares. Daarnaast ben ik ook schilderdocent en geef ik schilderlessen in Castricum. Mogelijk heb je mij al een keer voorbij zien komen op YouTube of ben je al eerder op mijn website geweest. Mijn doel is om zoveel mogelijk mensen te inspireren met tekenen en schilderen. Op mijn website vind je veel teken- en schilderinspiratie, maar ook de meest uitgebreide online cursus portret tekenen en schilderen.

Hoogste tijd om lekker te gaan tekenen!

Voordat ik het vergeet te zeggen… Onderaan deze pagina staat een video waarin je kunt zien hoe je een appel kunt tekenen. Ben je iemand die graag wilt zien en daarna aan de slag gaat? Scroll dan absoluut naar de video 🙂

Stap #1: Pak potlood en papier

Het belangrijkste bij tekenen is natuurlijk een potlood en papier. In de video gebruik ik Mixed Media papier en een Derwent potlood. Je hebt geen Mixed Media papier nodig want elk ander tekenpapier volstaat natuurlijk ook.

Uit ervaring weet ik dat er veel verschil zit in de kwaliteit en vooral eigenschappen van potloden. Daarom heb ik al eens wat geschreven over verschillen tussen potloden en welke potloden je wanneer het beste kunt gebruiken.

Ik kan hier nog uren over vertellen, maar het op dit moment gaat het er om dat potlood en papier klaar ligt 🙂

Stap #2: Vorm van een appel schetsen

Foto van een appel

Tijd om te starten met het tekenen van de vorm van de appel. Hiervoor begin ik meestal met het tekenen van een cirkel. Hier kun je dan een paar delen aanpassen om de vorm meer op een appel te doen lijken. Het prettige aan een appel is dat de vorm niet heel precies hoeft te zijn, want ook appels uit de winkel zien er niet allemaal hetzelfde uit.

Dit doe je door eerst de contouren van de appel te tekenen. Wees niet te streng voor jezelf, want voor deze oefening hoeft het echt niet perfect te zijn. Als je de vorm van de appel op papier hebt staan teken je de steel van de appel.

Nu gaan we al een klein beetje vorm en diepte weergeven door een halve cirkel onderaan het steeltje te tekenen.

Als het goed heb je nu iets getekend wat al enigszins op een appel lijkt. Kijk maar eens naar de onderstaande afbeelding, dit is wat ik heb getekend. Maar het kan natuurlijk zo zijn dat jouw appel een iets andere vorm heeft. En dat is helemaal niet erg 🙂

Tekenen is namelijk een kwestie van oefenen en doen, iets wat ik persoonlijk erg leuk vind. Hopelijk jij ook!

Schets van de vorm van een appel op papier

Stap #3: Ronding creëren door donkere tinten toe te voegen

Het is nu tijd om de appel in te kleuren. Ik speel altijd met lichtere en donkere tinten. Let goed op dat je altijd begint met lichte tinten, omdat je dan altijd nog naar een donkerdere tint kan gaan. Andersom is het lastig en zal je de donkere tinten moeten weggummen, waar je tekening smoezelig van kan worden.

Begin met het licht inkleuren van de appel. Doe dit door je potlood zoveel mogelijk aan de achterkant vast te houden. Op deze manier laat je grafiet op je papier achter, in plaats van het in het papier te duwen… niet zo makkelijk om uit te leggen, maar ik hoop dat je begrijpt wat ik bedoel. Probeer altijd zacht en in ovaalachtige bewegingen te “kleuren”.

Wanneer de appel lichtjes is ingekleurd gaan we wat donkerdere tinten toevoegen. Aangezien ik er voor deze appel van ben uitgegaan dat de lichtbron van rechtsboven komt, voeg ik de donkere tinten linksonder toe. Je maakt het steeds iets donkerder door je potlood iets dichter bij de punt vast te houden. Hierdoor ben je in staat iets meer druk met het potlood op het papier uit te oefenen.

Ziet jouw appel er ongeveer uit als onderstaande afbeelding? Mooi! Dan ben je goed op weg.

Donkere delen aan de getekende appel toevoegen

We gaan nu het grafiet vervagen. Doordat we het grafiet zacht, dus zonder hard op het papier te drukken, hebben aangebracht kunnen we de strepen van het potlood eenvoudig vervagen en zal de appel meer vorm beginnen te krijgen.

Hoe vervaag je grafiet?

Er zijn twee verschillende manieren die ik met je deel. Er zijn natuurlijk meer manieren, maar deze twee gebruik ik zelf het meeste.

Grafiet vervagen met je vingers

In de video gebruik ik mijn vingers om het grafiet te vervagen. De reden is omdat het een oefening is en ik de appel niet ga inlijsten. het nadeel van je vingers gebruiken is dat je vingers altijd een beetje vet bevatten. Daarom zou ik bij een mooie portrettekening altijd een doezelaar gebruiken.

Hoe gebruik je je vingers om grafiet te vervagen?

Ga losjes met je vinger over het te vervagen deel en beweeg deze in kleine ovaaltjes/ cirkels. Je zult merken dat het grafiet begint te vervagen en dat komt doordat het grafiet nog beter in de vezels van het papier terecht komt.

Als het goed is begint je appel er ongeveer zo uit te zien:

Getekende appel met je vingers vervagen voor een mooier effect

Grafiet vervagen met een doezelaar

Een andere manier om grafietpotlood te vervagen is door een doezelaar te gebruiken. Een doezelaar is een staafje van zeer strak opgerold papier, voorzien van een punt, waar je ook losjes mee over het te vervagen deel van de tekening kunt gaan. Mocht je meer willen weten over hoe je een doezelaar kunt gebruiken? Nou dan ben je hier aan goede adres, want toevallig heb ik een video gemaakt over het gebruiken van een doezelaar.

Stap #4: Schaduw toevoegen aan de getekende appel

Als laatste stap voeg ik wat schaduw toe aan de appel. Hierdoor lijkt het alsof de appel echt op een ondergrond staat. Dit noem ik ook wel het driedimensionale (3D) effect waardoor de appel echt tot leven komt.

Schaduw wordt altijd bepaalt door de lichtinval. Houd dit dan ook goed in de gaten als je aan het tekenen bent, want dat helpt om je tekening tot leven te laten komen.

Ook hier begin ik weer met het tekenen van lichte tinten. En vlak onder de appel maak ik de tinten weer wat donkerder. Dan is het tijd om te vervagen. Zoals je weet kan dit op twee manieren, namelijk met je vingers of een doezelaar.

Appel tekenen

Video voor het tekenen van een appel

In de video zie je hoe ik een appel teken. Jouw appel hoeft natuurlijk niet exact op mijn appel te lijken, want iedere appel is weer anders. Het maakt daarom niet uit als de vorm van jouw appel iets anders is. Of als de schaduw wat lichter is dan die de appel in deze video.

Geef jezelf zo nu en dan de tijd om te oefenen. Naast creëren heeft tekenen ook een andere mooie bijkomstigheid en dat is dat door je even enkel op tekenen te richten ook echt aan niets anders zal denken dan waar je mee bezig bent. Ik kan je zeggen dat ik het altijd heerlijk vind om af en toe eens helemaal uit m’n “denkhoofd” te zijn!

Eindresultaat

Ik hoop dat je een prachtige appel hebt kunnen tekenen met behulp van deze pagina en video. Ik ben ook heel benieuwd naar jouw eindresultaat en zou het daarom leuk vinden al deel je deze op Facebook of Instagram en mij daarin te taggen. Dan kan ik dit ook weer delen en hoop daarmee dat we samen ook anderen inspireren om lekker te gaan tekenen en schilderen.

Vond je dit leuk om te volgen, dan weet ik ook zeker dat je het schilderen van een appel leuk gaat vinden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Winkelwagen