Appel schilderen met Acrylverf

Een appel schilderen is misschien wel een van de leukste objecten om mee te oefenen. Je hoeft namelijk niet al te veel op de vormen te letten en dat geeft ruimte om vrijuit te schetsen, kleuren te mengen en te schilderen. Kortom, alle aspecten die belangrijk zijn bij tekenen en schilderen.

Mogelijk ken je me al via YouTube, mijn website of persoonlijk. Maar voor degenen die mij nog niet kennen. Mijn naam is Mandy Groot. Ik schilder al meer dan 40 jaar en vind het leuk om mijn kennis en ervaring te delen met anderen. Op mijn website vind je enorm veel gratis informatie en wetenswaardigheden, schilderinspiratie en de meest uitgebreide online portret cursus en tal van andere leuke online workshops!

Genoeg over mij, laten we lekker aan de slag gaan met het schilderen van een appel 🙂

Stap #1: Materialen verzamelen om te schilderen

De eerste stap is natuurlijk het klaarzetten van alle materialen. Denk hierbij aan potlood, papier, acrylverf, penselen en een schilderspalet.

Mijn schilderspalet kun je trouwens gratis downloaden van mijn website.

De materialen die ik in deze video gebruik heb ik even voor je op een rijtje gezet. De materialen linken naar Bol.com en als je daar de producten koopt ontvang ik een kleine commissie. En daar help je mij enorm mee, want dankzij deze commissie kan ik deze website online houden en onderhouden. Uiteraard hóef je niet via deze link producten te kopen, daar ben je geheel vrij in!

Boodschappenlijst schildermaterialen

Stap #2: Maak een schets van de appel

Het is dan nu eindelijk tijd om te beginnen met een schets op papier. Zorg ervoor dat je potlood en papier klaar hebt liggen 🙂

De schets maak ik in dit geval met een grafietpotlood op Mixed Media papier. Het hoeft niet sprekend op een appel te lijken, maar helpt wel als de vorm weg heeft van een appel. Persoonlijk houd ik er van om een lichte schets maken, omdat ik deze dan gemakkelijk kan overschilderen. Bij een wat dikkere schets kan namelijk het grafiet door de verf heen komen, of, als je hard op het papier drukt, kunnen de lijnen zichtbaar blijven… en dat is niet altijd wat je wilt in je schilderij!

Probeer een schets te maken die enigszins overeenkomt met onderstaande afbeelding.

Schets van een appel als voorbereiding op een appel schilderen

Stap #3: Appel schilderen met Acrylverf

Nu de schets op papier staat kunnen we aan de slag gaan met het schilderen van een appel.

Zorg ervoor dat je het schilderspalet klaar hebt staan met daarop alle kleuren verf die je nodig hebt. Ik noem nog even een keer alle kleuren op die ik heb gebruikt tijdens het schilderen: titaanwit, okergeel, pyrollerood, alizarin crimson, ceruleum blauw, gebrande omber en zwart.

Zit het verf op je schilderspalet? Dan gaan we nu lekker aan de slag!

Neem nu met je penseel wat gele oker en schilder de hele appel in deze kleur. Wanneer de hele appel met oker geel is geschilderd, pakken we wat gele oker en ceruleum blauw. Deze twee kleuren gaan we met elkaar mengen om een groene kleur te maken.

Deze kleur groen breng ik linksonder aan op de appel, zodat ik daar een wat donkerder effect krijg. Dit helpt om de appel vorm te geven. Vervolgens pak ik wat pyrollerood en breng ik dit links aan op de appel. Je zult zien dat het een vrij aanwezige kleur is. Deze kleur neutraliseer ik weer een beetje door wat okergele verf toe te voegen.

Kleuren mengen tijdens het schilderen van een appel

Kleuren mengen tijdens het schilderen

Zolang de verf nog nat is kun je de kleuren met elkaar blenden en mengen. Op deze manier kun je de hele appel schilderen. Ik begrijp dat het mogelijk lastig is om in te beelden hoe je dat zou kunnen doen. Gelukkig kan ik het makkelijker voor je maken!

Om te zien hoe ik te werk ga kun je wat verder naar beneden scrollen. Daar vind je een video waarin je stap voor stap kunt zien hoe ik de appel schilder en kleuren meng 🙂

Kleuren mengen doe je natuurlijk met mijn schilderspalet (gratis te downloaden).

Stap #4: Achtergrond toevoegen aan de geschilderde appel (optioneel)

Zelf vind ik het altijd erg leuk om een achtergrond toe te voegen. Simpelweg omdat de appel dan nog meer tot zijn recht komt!

Deze keer heb ik gekozen voor een wat lichte mint groene kleur. Ik vind dat de appel hierdoor nog meer eruit ‘knalt’ en dat effect vind ik erg mooi. In de video kun je zien welke kleuren ik met elkaar meng om deze mint groene kleur te maken.

Conclusie

Het tekenen en schilderen van een appel vind ik persoonlijk een zinvolle oefening. De vorm van de appel is redelijk eenvoudig en dat geeft je de ruimte om vrijuit te tekenen/ schilderen. Daarnaast kun je heerlijk experimenteren met het mengen van kleuren! Kortom: een zeer leerzame oefening! Mijn advies is dan ook jezelf zo nu en dan uit te dagen appels te tekenen/ schilderen.

Vond je deze tutorial leuk en wil je nog meer schilderinspiratie? Kijk dan eens lekker rond op mijn website, want ik heb tal van dit soort tutorials op mijn blog staan.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Winkelwagen