Een doezelaar kun je gebruiken tijdens het tekenen met grafiet. Door een doezelaar over het grafiet heen te bewegen zul je het grafiet vervagen. Hiermee kun je hele gave effecten creëren.
Wat is een doezelaar?
Een doezelaar is een rol papier die heel strak is opgerold met aan beide kanten een puntje. Het papier van de doezelaar is verlijmd zodat het papier bij elkaar blijft zitten. Beide kanten van een doezelaar hebben een puntje, vergelijkbaar met dat van een potlood. Doezelaars zijn er in verschillende soorten en maten. Dunne doezelaars zijn geschikt voor gedetailleerd werken en dikkere doezelaars zijn juist weer handig voor het vervagen van bijvoorbeeld grafiet. Zelf gebruik ik de doezelaars van Joy Doezelaars.
Doezelaars kun je goed gebruiken tijdens het tekenen met grafiet, dan heb je over het algemeen het beste resultaat. Dat wil niet zeggen dat je een doezelaar niet met andere producten kunt gebruiken. Ik gebruik bijvoorbeeld ook een doezelaar wanneer ik werk met soft pastels. Zo kan ik de kleuren gemakkelijk met elkaar blenden, wat weer leuke effecten geeft aan mijn kunstwerk.
Hoe gebruik je een doezelaar?
Een doezelaar kun je gebruiken om grafiet te verpoetsen. Hiermee bedoel ik dat je een deel van een tekening voorziet van een dun laagje potlood/grafiet en dit met de doezelaar zachtjes in het papier poetst. Bijvoorbeeld: je maakt een schets op papier met een zacht 5B potlood. Gebruik de doezelaar met kleine ovaaltjes om het grafiet in het papier te duwen. Je zult merken dat je het grafiet verspreid over het papier, waardoor je ook een soort van schaduw kunt creëren. Kortom, je kunt de doezelaar erbij pakken om de strakke lijnen te vervagen op het papier en creëert daarmee leuke effecten.
Tevens kun je een doezelaar gebruiken om een heel subtiele (onder)tekening op te zetten. Je brengt een stevig laagje grafiet aan op een stukje glad schetspapier (gebruik hiervoor glad papier, bijvoorbeeld bristol papier). Wrijf daar met het punt van de doezelaar overheen om wat grafiet “op te pakken”. Vervolgens kun je dan heel subtiel schetsen die je kunt gebruiken als leidraad voor je uiteindelijke tekening.
Naast potlood (grafiet) kun je een doezelaar ook gebruiken met houtskool of oliepastels. Indien je een doezelaar gebruikt in combinatie met oliepastels dan leent de doezelaar zich perfect om de kleuren te blenden met elkaar.
Tip: oefen niet teveel druk uit op het papier, want dan duw je het grafiet als het ware in het papier en dat maakt het lastig om eventueel nog te gummen.
In de onderstaande video laat ik je zien hoe je een doezelaar kunt gebruiken met potlood (grafiet):
Kleurpotlood vervagen
Een doezelaar gebruiken met kleurpotlood is vaak lastiger, omdat een tekening of schets met kleurpotlood vast staat. Dit maakt het niet onmogelijk om een doezelaar te gebruiken voor kleurpotlood. Je kunt bijvoorbeeld terpentine gebruiken. Dompel het puntje van de doezelaar in de terpentine en beweeg het natte puntje van de doezelaar over het kleurpotlood. De kleuren vervagen nu door de terpentine, waardoor je leuke effecten kunt krijgen.
Hoe maak je een doezelaar schoon?
Een doezelaar kun je schoonmaken door deze aan een tissue af te vegen totdat deze niet meer afgeeft. Je kunt dit wellicht een paar keer doen, maar na intensief gebruik zal deze manier niet afdoende zijn.
Doezelaar slijpen
Ik heb weleens gehoord dat je een doezelaar kunt slijpen. Dat heb ik eens geprobeerd met een puntenslijper, maar vond het resultaat teleurstellend. Het papier rolde als het ware op en er was geen puntje meer te vinden, waardoor deze onbruikbaar was geworden. In plaats van een puntenslijper heb ik ook eens een scherp Stanleymes gebruikt. Dit ging al een stuk beter!
Doezelaar schoonmaken
Tevens heb ik eens geprobeerd de doezelaar schoon te maken met schuurpapier. Het is een goed alternatief, maar toch is het schuurpapier wat te flexibel voor mij. Toen bedacht ik mij dat ik nog een aantal kartonnen vijlen had liggen en heb de doezelaar daarmee gevijld. Doordat de vijl steviger is dan schuurpapier is het voor mij makkelijker deze te “sturen”. Het lukte mij dan ook goed om de doezelaar schoon te krijgen en zelfs een puntje eraan te vijlen. Sindsdien vijl ik mijn doezelaars!
Mandy is kunstenares met als focus realisme en geniet er van om te experimenteren met verschillende mediums. Op deze website deelt ze haar ervaringen en kun je haar online schildercurssusen volgen. Tot slot geeft ze als ambassadeur van Royal Talens regelmatig demo's bij kunstschilderswinkels.