Hoe kun je acrylverf verdunnen?

Acrylverf kun je heel makkelijk verdunnen met water of tolueen. Breng de acrylverf aan op je palet en maak je penseel nat met water. Let goed op dat je niet teveel water gebruikt om de acrylverf te verdunnen, want het is geen aquarelverf. Vervolgens meng je de acrylverf zorgvuldig met het water. Persoonlijk gebruik ik hiervoor het liefst een paletmes. Zo blijft mijn penseel vrij van eventuele, opgehoopte klodders verf.

Acrylverf verdunnen met water

Dit is de meest gebruikte methode voor het verdunnen van de verf. Maar mocht je echt veel willen verdunnen, dan adviseer ik je om de verf te verdunnen met Acrylic Medium. Hierover vertel ik later wat meer, maar eerst het verdunnen met water 😉

1. Pak alle benodigdheden

Pak alle benodigdheden bij de hand voordat je begint met het verdunnen. Om het je wat makkelijker te maken heb ik alvast alle benodigdheden op een rijtje gezet:

2. Breng de acrylverf aan op je schilderspalet

Neem een tube met acrylverf en breng de verf rechtstreeks vanuit de tube aan op je palet. Heb je geen schilderspalet? Geen zorgen, het schilderspalet kun je gratis downloaden van mijn website.

Tip: draai de hele dop van de tube open en draai deze direct na het aanbrengen van de verf op je palet er weer op. Zo voorkom je uitdroging van de acrylverf.

In plaats van een schilderspalet kun je de verf ook aanbrengen op een schoteltje 🙂

3. Maak je penseel nat

Neem een penseel en doop deze in een potje met water. Breng een paar druppels water op of naast de acrylverf aan. Je kunt ook een sprayflesje of een pipetje gebruiken.

4. Meng de acrylverf

Meng de acrylverf op je schilderspalet met het natte penseel. Meng de verf zorgvuldig zodat het een mooie en gelijkmatige structuur heeft.

Tip: Strijk je penseel langs de rand van het potje, zodat het niet kleddernat is. Je kunt namelijk beter een paar keer minder water gebruiken dan in 1x teveel. Wanneer je 1x teveel verf toevoegt dan kost het meer moeite (én verf) om tot een gelijkmatige structuur te komen.

Verdun acrylverf met Acrylic Medium

In principe hoef je acrylverf niet veel te verdunnen, omdat het al een mooi uitgebalanceerde dikte heeft waar je mooi en fijn mee kunt werken. Mocht je de acrylverf echt flink willen verdunnen dan zou ik dat niet met water doen. Je verf wordt dan namelijk snel schraal en dat heeft effect op de helderheid van de kleur. In dat geval adviseer ik je Acrylic Medium te gebruiken. Dit verdunt de verf, maar met behoud van kleur. Het maakt de kleur iets transparanter en helder!

acrylverf verdunnen met acrylic medium

Heb je de acrylverf teveel verdunt? Geen zorgen, hier vertel ik hoe je acrylverf kunt verdikken.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Winkelwagen