Acrylverf verdikken

Acrylverf kun je verdikken met een gel medium. Gel medium kun je aan acrylverf toevoegen en geeft je verf meer “body”. Met behulp van gel medium in acrylverf ben je in staat om interessante structuren in je kunstwerk te creëren 🙂

Gel medium is verkrijgbaar in verschillende “diktes” en je hebt ook de keus uit een matte of een glossy versie!

Er zijn een aantal dingen waar je bij het gebruik van een gel medium rekening mee kunt houden. In dit artikel geef ik je hiervoor een aantal tips die voor mij goed werken.

Wat is Gel Medium

Gel Medium helpt je om de viscositeit van acrylverf te verhogen. Oftewel de dikte van de verf. Daarnaast kun je de mate van glans van acrylverf met gelmedium beïnvloeden, waarbij het glossy medium veel glans zal laten zien en je met de matte variant uiteraard een matte uitstraling zal krijgen.

De Gel Mediums zijn melkwit, maar drogen kleurloos en transparant op. Door de gel te mengen met acrylverf krijg je een dikkere pasta en kun je in één keer dikke lagen acrylverf aanbrengen. Hierdoor kun je hele leuke effecten geven aan je acrylverf schilderij.

Laten we nu gaan kijken hoe je acrylverf kunt verdikken met de Extra Heavy Gel Medium.

Stappen om acrylverf te verdikken

Het verdikken van acrylverf is heel eenvoudig en is te bereiken in drie eenvoudige stappen. Ik heb de stappen voor je uitgewerkt en je kunt ook mijn video bekijken om voor het verdikken van acrylverf.

Stap #1: De benodigdheden voor acrylverf verdikken

Je hebt slechts een paar dingen nodig om acrylverf te verdikken. Om het jou zo makkelijk mogelijk te maken heb ik alle benodigdheden op een rijtje gezet.

Extra Heavy Gel Medium

Meerdere gel mediums voor het verdikken van acrylverf
Extra Heavy Gel Medium voor het verdikken van acrylverf

Ik gebruik altijd de Extra Heavy Gel Medium van het merk Amsterdam. Het is een heel fijn product om mee te werken en zeer toegankelijk.

Acrylverf

Acrylverf van het merk Talens

Natuurlijk heb je ook acrylverf nodig. De kans is groot dat je dit al in huis hebt omdat je wilt weten hoe je dit kunt verdikken. Er zijn natuurlijk verschillende merken en kleuren van acrylverf. Ik heb een overzicht gemaakt van alle merken.

Schilderspalet

Schilderspalet voor kleuren mengen

Je hebt ook een schilderspalet nodig om de acrylverf te mengen met de gel medium. En hiervoor kun je gratis mijn schilderspalet downloaden. Het leuke is dat je mijn schilderspalet ook kunt gebruiken om kleuren te mengen.

Paletmes

Paletmes voor kleuren mengen

Een paletmes is nodig om de gel medium goed te mengen met je acrylverf. Daarnaast mag een paletmes absoluut niet ontbreken bij een kunstschilder. Het is namelijk enorm multifunctioneel en je kunt het gebruik om te mengen, maar ook om leuke effecten te creëren.

Stap #2: Doe wat Extra Heavy Gel Medium op je schilderspalet

gel medium op schilderpalet toevoegen

Neem een hoeveelheid extra heavy gel medium en breng dit aan op je schilderspalet. Persoonlijk pak ik flink veel extra heavy gel medium om de acrylverf goed te verdikken.

Stap #3: Voeg wat Acrylverf toe

acrylverf toevoegen aan gel medium

Neem nu een beetje van de kleur acrylverf die je graag wilt verdikken en leg ook dit op je schilderspalet.

Stap #4: Meng de Gel Medium en Acrylverf

acrylverf en gel medium mengen om acrylverf te verdikken

Meng de gel en acrylverf goed door elkaar. Zelf vind ik het makkelijk om te mengen met een paletmes, maar uiteraard kun je ook met een penseel mengen. Het is wel zo dat je opgedroogde acryl met gel medium tussen de haren niet zo makkelijk kunt verwijderen.

Maak een penseel dan ook direct na gebruik schoon voor langdurig plezier van je kwast of penseel.

Meng de kleur goed door het medium. Neem hier even de tijd voor, zodat het een egaal geheel wordt. De kleur zal makkelijk worden opgenomen door het medium met behoud van de kleur. Gel medium droogt namelijk transparant op.

Doordat je de kleur kunt toevoegen aan een hoeveelheid gel medium maak je méér van dezelfde kleur verf.

De verdikte acrylverf nu gereed voor gebruik.

De beste Gel medium om acrylverf te verdikken

Gel medium heb je in verschillende diktes. Je hebt bijvoorbeeld de gewone, medium, heavy en extra heavy gel mediums en daarnaast heb je ook de keus uit Matt of Glossy!

Persoonlijk adviseer ik mensen altijd om de heavy of extra heavy gel medium te kopen om acrylverf te verdikken. Simpelweg omdat je het medium en acrylverf kan verdunnen door er water aan toe te voegen.

Gel medium kun je ook heel goed gebruiken om bijvoorbeeld kralen in je werk te plakken!

Hieronder zie je een afbeelding van de Extra Heavy Gel Medium die ik altijd adviseer. Persoonlijk vind ik deze gel heel prettig werken en behaal ik altijd prachtige resultaten.

Het is raadzaam om het gel medium van hetzelfde merk te kopen als de acrylverf. Royal Talens heeft een heel mooie lijn en beschikken over nog veel meer uiteenlopende toevoegingen of materialen voor acryl. De producten zijn goed op elkaar afgestemd en zorgen voor een mooi resultaat!

extra heavy gel medium tube

We komen hiermee tot een eind en ik hoop dat ik je veel heb kunnen vertellen en laten zien over het verdikken van acrylverf. Mocht je nog vragen hebben of wil je gewoon even laten weten dat het jou is gelukt om acrylverf te verdikken? Dan zou ik het hartstikke leuk vinden al laat je even een reactie achter!

Mocht je op zoek zijn naar inspiratie voor acrylverf schilderen, bekijk dan absoluut eens mijn tutorials voor het schilderen van wolken met acrylverf, druppels schilderen met acrylverf of een appel schilderen met acrylverf. En bekijk ook absoluut eens welk papier je kunt gebruiken voor acrylverf.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Winkelwagen
Scroll naar boven