Hoe kun je acrylverf verdikken?

Acrylverf kun je verdikken met een gel medium. Gel medium kun je aan acrylverf toevoegen en geeft je verf meer “body”. Met behulp van gel medium in acrylverf ben je in staat om interessante structuren in je kunstwerk te creëren 🙂 Gel medium is verkrijgbaar in verschillende “diktes” en je hebt ook de keus uit een matte of een glossy versie!

Er zijn een aantal dingen waar je bij het gebruik van een gel medium rekening mee kunt houden. In dit artikel geef ik je hiervoor een aantal tips die voor mij goed werken.

Stappen om acrylverf te verdikken

In drie eenvoudige stappen kun je acrylverf verdikken. De benodigdheden om acrylverf te verdikken zijn:

In de onderstaande uitleg gebruik ik Amsterdam Extra Heavy Gel Medium.

1. Breng een hoeveelheid extra heavy gel medium aan op je schilderspalet

Neem een hoeveelheid extra heavy gel medium en breng dit aan op je palet. Persoonlijk pak ik flink veel extra heavy gel medium om de acrylverf goed te verdikken.

2. Voeg acrylverf toe

Neem nu een beetje van de kleur acrylverf die je graag wilt verdikken en leg ook dit op je schilderspalet.

3. Meng de gel medium en acrylverf

Meng de gel en acrylverf goed door elkaar. Zelf vind ik het makkelijk om te mengen met een paletmes, maar uiteraard kun je ook met een penseel mengen. Het is wel zo dat je opgedroogde acryl met gel medium tussen de haren niet zo makkelijk kunt verwijderen.

Maak een penseel dan ook direct na gebruik schoon voor langdurig plezier van je kwast of penseel.

Meng de kleur goed door het medium. Neem hier even de tijd voor, zodat het een egaal geheel wordt. De kleur zal makkelijk worden opgenomen door het medium met behoud van de kleur! En doordat je de kleur kunt toevoegen aan een hoeveelheid gel medium zou je zeggen dat je met gel medium méér van dezelfde kleur verf maakt 🙂

In principe is de verdikte acrylverf nu gereed voor gebruik.

Tip: gebruik voor meer structuur op het doek eens een paletmes 🙂

Bekijk hier een kort filmpje over hoe je acrylverf kunt verdikken met extra heavy gelmedium.

Gel medium

Gel medium heb je in verschillende diktes. Je hebt bijvoorbeeld de gewone, medium, heavy en extra heavy gel mediums en daarnaast heb je ook de keus uit Matt of Glossy!

Persoonlijk adviseer ik mensen altijd om de heavy of extra heavy gel medium te kopen om acrylverf te verdikken. Simpelweg omdat je het medium en acrylverf kan verdunnen door er water aan toe te voegen.

Gel medium kun je ook heel goed gebruiken om bijvoorbeeld kralen in je werk te plakken! Handig weetje: Gel medium, in pure vorm, droogt transparant op.

extra heavy gel medium tube

Het is raadzaam om het gel medium van hetzelfde merk te kopen als de acrylverf. Royal Talens heeft een heel mooie lijn en beschikken over nog veel meer uiteenlopende toevoegingen of materialen voor acryl. De producten zijn goed op elkaar afgestemd en zorgen voor een mooi resultaat!

Bekijk ook eens mijn post over acrylverf verdunnen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Winkelwagen