Mandy Groot

Welke penselen/ kwasten kun je gebruiken voor acrylverf?

Wanneer je wilt schilderen met acrylverf raad ik je aan om in ieder geval drie verschillende penselen te gebruiken voor acrylverf. Een kattentong, een rechte en een ronde.

Ik merk dat er nog weleens verwarring is tussen een penseel en een kwast. De haren van een kwast zijn vaak wat ruwer, terwijl een penseel doorgaans zachtere en fijnere haartjes heeft. Penselen worden vaak door kunstschilders wordt gebruikt, al dan niet in combinatie met kwasten. Deze zijn namelijk verrassend handig voor het schilderen van haren en vachten. Tevens kan de ruwere kwast bijdragen aan een expressieve uitstraling! In dit artikel zal ik het voornamelijk over penselen hebben die je kunt gebruiken voor acrylverf.

Drie veelgebruikte penselen voor acrylverf

  1. Kattentong penseel
  2. Rechte penseel
  3. Ronde penseel

Een kattentong penseel heeft afgeronde hoeken met een een spitsere punt. Je kunt een kattentong penseel zien als een combinatie van een recht en rond penseel. Het is een breed inzetbaar penseel en daarom bijna onmisbaar!

Een penseel die ook niet mag ontbreken tussen je penselen is het rechte penseel. Een lekker groot recht of plat penseel is makkelijk om bijvoorbeeld een ondergrond aan te brengen op je doek en is daarom altijd aan te raden om er bij te hebben. De kleinere maatjes zijn heel praktisch om strakkere lijnen te schilderen.

Een rond penseel is makkelijk voor het schilderen van ronde vormen. Bovendien kun je met dit penseel dunnere en dikkere lijnen schilderen. Het is heel handig meerdere diktes in je assortiment te hebben.

Synthetisch of echt haar?

Persoonlijk kies ik meestal voor synthetische penselen, omdat acrylverf penselen met natuurharen kan worden aangetast door het alkali bestanddeel in de verf. Penselen met synthetische haren worden hierdoor niet aangetast. Let wel op dat je de haren van een synthetisch penseel niet te hard over het doek of paneel “schuurt”, dit kan de haren doen schroeien en daarmee verliest het penseel de originele (strakke) vorm.

Penselen

Synthetische penselen zijn gemakkelijk schoon te maken

Synthetische penselen zijn gemakkelijk schoon te maken en kunnen lang mooi blijven wanneer je zorgvuldig met de penselen omgaat. Ik zie vaak dat mensen tijdens het schilderen een potje water er bij hebben staan en hier hun penselen in zetten. Ik adviseer mijn cursisten altijd om de penselen niet te lang rechtop in het potje te zetten, omdat de haren zo hun vorm verliezen.

Wanneer je een penseel even niet meer gebruikt tijdens je schildersessie kun je het beste even afspoelen, voorzichtig droog maken met een theedoek en plat neerleggen op de theedoek. Op deze manier blijft je penseel langer mooi.

Nadat ik klaar ben met mijn acrylverf schildersessie (of andere verf), maak ik al mijn penselen schoon met een zachte zeep. Zo blijven mijn penselen mooi en gaan ze langer mee.

In de onderstaande video zie je een manier hoe je penselen/ kwasten kunt schoonmaken 🙂

Winkelwagen

Betaal één keer met een eenmalige betaling. Voor altijd toegang tot de portret cursus. 14 dagen niet goed, geld terug garantie.

50%

Je bent er bijna!

Waar mogen we je schilderspalet naar toe sturen?

Je gegevens zijn 100% veilig en op elk moment kun je afmelden.