Kwasten en penselen schoonmaken in 4 eenvoudige stappen

Wil je langer plezier beleven aan je kwasten en penselen? Mijn geheim om langdurig plezier te hebben van mijn kwasten en penselen is om ze elke keer na gebruik goed schoon te maken. Er zijn verschillende manieren om je penselen schoon te maken. In deze praktische en handige tutorial laat ik je stap voor stap zien hoe je het beste je penselen en kwasten kunt schoonmaken.

Benodigdheden voor het schoonmaken van je penselen en kwasten: groene zeep, vloeibare handzeep of een blok zeep. Het is belangrijk dat je een zachtere zeep hebt om je penselen schoon te maken. Hieronder leg ik je in een paar stappen uit hoe je je penselen kunt schoonmaken met een blok zeep.

Stappen voor het schoonmaken van je penselen en kwasten

Na het schilderen, met bijvoorbeeld acrylverf, is het belangrijk dat je je penselen schoonmaakt. Maak je penselen direct na het schilderen schoon voor langdurig plezier van je penselen.

 1. Pak het blok zeep en wrijf heen en weer met je kwast.

  Haal je kwast heen en weer zodat de zeep goed tussen de haartjes van de kwast kan komen. Pas op dat je niet te hard drukt met je kwast op het blok zeep. Ga niet te ruw heen en weer, maar wrijf altijd met de haren mee.

 2. Houd je kwast onder de kraan en wrijf het in je handpalm heen en weer.

  Maak je kwast kort nat onder de kraan en wrijf de kwast in je handpalm rustig heen en weer. Haal de kwast net zo lang heen en weer totdat er geen verf meer uit komt.

 3. Duw met je duim vanuit de huls naar voren.

  Leg de kwast op je platte hand neer bij je wijsvinger. Zet nu je duim op de huls van de kwast en duw je duim naar voren. Let goed op dat je dit echt naar voren doet en in de richting van de haren. Zo krijg je de laatste resten uit je kwast.

 4. Laat je kwast liggend drogen.

  Het is heel belangrijk dat je je kwast liggend laat drogen. Wanneer je de kwast rechtop laat drogen dan kan de verf teruglopen in de huls. En dit kan je kwast alsnog verpesten, omdat de verf opdroogt in de huls en kan gaan uitzetten. Zo kunnen alsnog de haartjes uit je kwast vallen.

Mocht je kwast hard geworden en heb je niet meer het idee dat je de kwast goed schoon kan krijgen? Herhaal stap 1 tot en met 3 een aantal keer totdat je bijna geen verf meer uit je kwast krijgt.

Winkelwagen