Peer tekenen met potlood

Al wil je graag je tekenvaardigheden verder ontwikkelen, dan is een peer tekenen een leuke oefening om je vaardigheden te verbeteren. Op deze pagina vind je stap voor stap uitleg (inclusief tips) voor het tekenen van een peer met potlood.

Voordat we de peer gaan tekenen, wil ik mijzelf graag even kort voorstellen. Mijn naam is Mandy Groot en teken en schilder al ruim 40 jaar. Daarnaast ben ik ook teken- en schilderdocent. Het kan zelfs zo zijn dat je al eerder op mijn website bent geweest, want deze staat vol met teken- en schilderinspiratie. Of mogelijk ken je mij al van mijn filmpjes die op YouTube staan. En ik wil graag nog even zeggen dat ik de meest uitgebreide online cursus portret tekenen en schilderen heb ontwikkeld waar ik erg trots op ben 🙂

Genoeg daarover, laten we lekker gaan kijken hoe we een peer kunnen tekenen.

Waarom is het tekenen van een peer leuk?

Tekenen is een leuke manier om even je gedachten te verzetten en aan de slag te gaan met je creatieve brein. Het tekenen van een peer is leuk, omdat je het op verschillende manier kunt tekenen. Je kunt het uit je hoofd tekenen, maar je kan ook een peer op tafel zetten en deze tekenen. Een andere manier is om een afbeelding te zoeken van een mooie peer en deze na te tekenen.

Hoe moet je een peer tekenen?

We zijn nu aangekomen bij de stap voor stap uitleg voor het tekenen van een peer. Hieronder vind je de benodigdheden en video voor het tekenen van een peer. Om het jou zo makkelijk mogelijk te maken heb ik een boodschappenlijstje gemaakt met de producten die ik gebruik voor het tekenen van een peer.

Benodigdheden voor het tekenen van een peer

  • Visual Journal papier (Strathmore)
  • 6B Graphic tekenpotlood (Derwent)
  • Gum (Caran d’Ache)

Video van het tekenen van een peer

Je kunt deze video bekijken en volgen om een peer te tekenen. Ben je iemand die het prettiger vind om de stappen te lezen en wat foto’s te zien? Lees dan vooral verder, want alle stappen voor het tekenen van een peer zijn hieronder uitgewerkt.

Stap #1: De benodigdheden klaarzetten

Benodigdheden voor het tekenen van een peer

Een goed begin is het halve werk! Een bekende uitspraak die keer op keer weer van toepassing is bij tekenen en schilderen. Het werkt namelijk enorm prettig wanneer je alle materialen klaar hebt liggen en je niet hoeft te zoeken naar materialen. In dit geval heb je alleen papier, potlood en een gum nodig 🙂

Stap #2: Teken cirkel met dakje

Teken een cirkel voor de peer

Begin met het tekenen van een cirkel. Dit hoeft geen perfecte ronde cirkel te zijn en mag zelf wat hoekig zijn. Het is slecht een schets en eerste opzet. Later verfijnen we het verder en onthoud, ieder kunstwerk begint met een schets.

Nu het tijd om de peer meer de vorm te geven van een peer 😉

Teken een dak op de cirkel

Teken een soort van dakje op de cirkel zodat de peer wat meer begint te lijken op zijn oorspronkelijke vorm. Ook hier hoeft het niet perfect te zijn omdat het een schets is.

Stap #3: Teken de steel van de peer

Teken de steel van de peer

Nu is het tijd om de steel op de peer te tekenen. Dit doe je door als eerste een soort van boog te tekenen. Uit deze boog komt de steel en dit zorgt er voor dat er ook direct wat meer diepte komt in de tekening.

Stap #4: Teken de contouren

Teken de contouren van de peer wat dikker

Nu we wat meer de vorm hebben geschetst kunnen we de contouren wat duidelijker gaan maken. Dit doen we door een wat dikkere lijn te tekenen over onze lichte schets.

Stap #5: Kleur de peer in met potlood

Kleur de peer lichtjes in met potlood

Kleur nu de peer in met het potlood. Zoals je op de foto kunt zien pak ik hiervoor het potlood wat meer bij het uiteinde, omdat ik zo lichtjes grafiet op het papier kan aanbrengen. In deze tekening heb ik er voor gekozen om de lichtinval vanuit rechtsboven te laten komen. Hierdoor zal de linkerkant wat donkerder worden dan de rechterkant van de peer.

Stap #6: Vervaag het grafiet met je vingers

Vervaag het grafiet van de peer met je vingers

De peer wordt ingekleurd met grafiet van het potlood. Alleen dan zie je echt de strepen van het potlood en dat is niet wat we willen. Je wilt namelijk graag het grafiet wat vervagen. In de video doe ik dit met mijn vingers. Maar vingers zijn vettig en dat komt ook op het papier en kan daardoor wat vlekken geven. Een goed alternatief daarvoor is het gebruiken van een doezelaar.

Om de peer wat te laten glimmen in het licht, pak ik mijn gum een haal ik een beetje potlood weg. Dit doe ik in de cirkel en dan iets aan de linkerbovenkant. Al denk je nu cirkel? Kijk dan eens weer bij stap 2.

Stap #7: Schaduw toevoegen

Geef schaduw aan de peer

Om dimensie te geven aan de peer voegen we schaduw toe. Eerder hebben we bepaald dat het lichtinval van rechtsboven komt. Aan de linkeronderkant hebben we daarom wat schaduw nodig. Dit doen we door een horizontale lijn te trekken (niet al te lang). Ook deze vervagen we weer een beetje met onze vingers.

En dan ziet als het goed is je getekende peer er ongeveer zoals de onderstaande afbeelding uit.

Eindresultaat peer tekenen

Tips voor het tekenen van een peer

  • Bepaal voordat je begint uit welke hoek het lichtinval komt
  • Zorg ervoor dat je alle materialen klaar hebt liggen
  • Begin met het schetsen van de vorm, dit hoeft niet perfect te zijn
  • Je kunt grafiet vervagen met je vingers of een doezelaar
  • Onthoud dat je altijd opnieuw kan beginnen als je niet tevreden bent

Conclusie

Hopelijk heb je ervaren dat het tekenen van een peer heel gemakkelijk is met deze stappen. Ik hoop daarom ook dat je dit een leuke tutorial vond om te volgen! Wil je nog meer leren over tekenen en schilderen? Kijk dan eens naar mijn online cursus portret schilderen en tekenen. Verder zou ik het leuk vinden als je een reactie achterlaat of dat je jouw creatie deelt op Facebook of Instagram. Bekijk mijn blog voor nog meer teken- en schildertutorials! 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Winkelwagen
Scroll naar boven