Welk papier kun je gebruiken voor acrylverf?

Acrylverf kun je op allerlei ondergronden aanbrengen, bijvoorbeeld papier en canvas doek. Het meest bekend is wel een canvas doek en canvas board (dit is een stevig stuk board omspannen met canvasdoek). Deze zijn verkrijgbaar in verschillende formaten. Let wel op of je doek voldoende met Gesso is voorbehandeld.

Goedkope doeken zijn dit doorgaans niet. Dan bestaat de kans dat veel van de mooie kleuren die je aanbrengt als het ware geabsorbeerd worden. Je kunstwerk verliest dan meestal de uitstraling die je voor ogen had…

Kies liever voor een doek van een betere kwaliteit, of voorkom dit verschijnsel door het doek met Gesso voor te behandelen.

Met acrylverf kun je ook prima op papier werken. Het voordeel van papier is dat het minder ruimte inneemt als je je werk wilt bewaren. Kies dan wel voor wat stevig papier (bv Mixed Media Papier).

Acrylverf bevat redelijk veel vocht, waardoor dun papier al snel krom zal trekken. Papier heeft een zuigend effect wat ik niet zo fijn vind. Doordat het vocht uit de acrylverf al snel door het papier wordt opgenomen wordt de verf stroef.

Persoonlijk vind ik niks zo vervelend als een zuigende ondergrond.

Het kan natuurlijk heel goed het geval zijn dat jij dit juist fijn vindt 😉

Zo niet, dan kun je dit voorkomen door het papier voor te behandelen met Gesso. Vind je dit te bewerkelijk? Gelukkig is er ook speciale acrylverf papier verkrijgbaar! Talens heeft bijvoorbeeld Van Gogh blokken in verschillende diktes en formaten. Super handig!

Tip: Wil je graag op papier werken, breng dan één of twee lagen Gesso aan voordat je gaat beginnen met schilderen. Laat deze lagen goed drogen!

Als fanatieke fan van acrylbinder wil ik graag het volgende met je delen niet! Je kunt namelijk ook acrylbinder op het papier aanbrengen om het voor te behandelen. Acrylbinder is gladder dan Gesso en biedt daarnaast vele creatieve mogelijkheden!

Gebruik dik papier voor acrylverf

Bijna alle papier is geschikt als ondergrond voor acrylverf, zolang je het maar eerst voorbehandeld met gesso. Mijn schildercursisten adviseer ik altijd om wat dikker papier te gebruiken voor acrylverf. Ik zou minimaal kiezen voor 300 grams papier. Dan heb je een lekker stevig papier en dit werkt over het algemeen een stuk prettiger dan wat dunner papier.

Zwart acrylpapier

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Winkelwagen