Wat is acrylbinder?

Acrylbinder is een vloeibaar middel om acrylverf te mengen en wordt vaak gebruikt als laag op absorberende en zuigende ondergronden. Het aanbrengen van acrylbinder op zuigende ondergronden voorkomt dat pigmenten hun kracht verliezen.

Het bindmiddel is lekker smeerbaar en heeft een transparante filmlaag wanneer het is opgedroogd. Je kunt acrylbinders van verschillende merken kopen en wordt vaak verkocht in emmers vanaf 1000 ml. Deze acrylbinder gebruik ik zelf.

acrylbinder

Eigenschappen van acrylbinder

 • Het is een snel drogend bindmiddel dat een watervaste en transparante filmlaag geeft.
 • Kan gebruikt worden voor wand- en muurschilderingen.
 • Materialen zoals kwasten en penselen kun je reinigen met water.
 • Acrylbinder kun je overschilderen met acrylverf en/of gesso.

Ondergrond behandelen

Acrylbinder kun je gebruiken voor het vooraf behandelen van een ondergrond. Bijvoorbeeld op zuigende ondergronden, doek of papier. Persoonlijk vind ik het heel prettig om eerst mijn ondergrond met het bindmiddel te bestrijken. Het droogt volledig transparant op waardoor je er niks van ziet.

Sterk zuigende ondergronden zijn vaak papier of een doek. Sommige doeken zijn niet goed voorbehandeld met gesso. En deze doeken zou je dan eerst met acrylbinder kunnen behandelen om de ondergrond minder zuigend te maken. Een fijne bijkomstigheid is dat hierdoor de pigmenten van je verf beter zichtbaar blijven. Indien je een zuigende ondergrond niet behandeld met gesso of acrylbinder, trekken de pigmenten in de zuigende ondergrond en dan ben je de kracht van het pigment kwijt.

De transparantie van acrylbinder is voor mij een reden geweest om te experimenteren. Zo kun je bijvoorbeeld tijdens het schilderen de binder als tussenlaag aanbrengen. Omdat het transparant opdroogt is dit een soort van beschermlaag voor je schilderij. Vervolgens kun je er weer met nieuwe acryl er over heen werken.

Acrylbinder geeft een vrij gladde ondergrond en geeft je de vrijheid om je verf wat makkelijker te bewegen of te corrigeren. Op deze manier kan ik makkelijker mijn acrylverf schilderij perfectioneren en tot het gewenste resultaat brengen.

Ben je helemaal klaar met je schilderij? Je zou ook acrylbinder als laatste laag van je schilderij kunnen aanbrengen, want dat geeft een mooie glans aan je schilderij. Het ziet er daardoor ook fris en mooi uit.

Merk acrylbinder

Bij voorkeur zou ik altijd hetzelfde merk acrylbinder kiezen als het merk van de acrylverf. Fabrikanten doen er alles aan om de producten op elkaar afstemmen en denken hier goed over na.

Mocht je liever toch een ander merk willen gebruiken, dan kan dat natuurlijk niet kwaad! Het zou hetzelfde effect moeten geven en hier kun je mee experimenteren.

Verdunnen met water

Acrylbinder kun je net zoals acrylverf verdunnen met water. Het bindmiddel is met water vermengbaar en daardoor ook makkelijk in gebruik met je materialen. Zo kun je bijvoorbeeld gebruikte penselen gemakkelijk afspoelen met water. Zo heb je je materiaal binnen de kortste keren schoon en zijn ze weer klaar voor gebruik!

Zelf acrylverf maken met acrylbinder

Het is ook leuk om zelf verf te maken met een acrylbinder. Het bindmiddel ziet er wit uit als je het nog in de pot hebt, maar is transparant als het opdroogt. Doordat het transparant opdroogt kun je bijvoorbeeld het bindmiddel mengen met pigmenten die je uit gesteentes hebt verkregen. Wanneer je het bindmiddel mengt met de pigmenten dan kun je als het ware je eigen acrylverf maken. Let wel op dat de pigmenten zéér fijn zijn gemalen.

Acrylverf maken met acrylbinder

Benodigde tijd: 5 minuten.

Benodigdheden: acrylbinder, pigment, water, garde of een mixer.

 1. Meng pigment met water tot een dikke pasta.

  Dit kun je doen met een garde of een mixer. Ik zou je adviseren dit rustig aan te doen: Liever een paar keer wat water extra toevoegen dan je kostbare pigmenten!

 2. Voeg acrylbinder toe.

  De hoeveelheid acrylbinder kun je ongeveer 1:1 toevoegen.

 3. Meng goed door.

  Ook hiervoor kun je de garde of mixer gebruiken.

 4. Klaar!

  Je verf is nu klaar voor gebruik. Je kunt je eigengemaakte verf prima bewaren. Dit kun je bijvoorbeeld doen in een glazen potje met deksel. Roer de acrylverf voor gebruik altijd even door, zodat de pigmenten gelijkmatig verdeeld zijn door de verf.

3 gedachten over “Wat is acrylbinder?”

  1. Het verschil zit ‘m in het feit dat acrylbinder opdroogt als acrylverf en dat kan oneffenheden hebben, bijvoorbeeld van de penseelstreken, terwijl selfleveling glossgel een gladde/ egale finish heeft. Het vult als het ware de oneffenheden op.

   1. Dag Mandy,
    Fijn om je uitleg te lezen over acryl binder. Ik vraag me al een tijdje af wat nou precies het verschil is tussen acryl binder en acryl mediums. Hoor graag je uitleg!

    Met groet, Monique

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Winkelwagen