Druppel tekenen met Potlood

Een druppel tekenen is een leuke manier om te experimenteren met tekenen. Op deze pagina vind je stap voor stap uitleg hoe je een druppel tekenen en een video waarin je letterlijk over mijn schouder meekijkt. Daarnaast laat ik je zien welke materialen ik gebruik en eindig ik met een paar tips!

Voordat we aan de slag gaan met het tekenen van een druppel, wil ik mijzelf graag even kort voorstellen. Mijn naam is Mandy en teken en schilder al ruim 40 jaar. Daarnaast ben ik ook teken- en schilderdocent. Wellicht ben je al eerder op mijn website bent geweest, want deze staat vol met teken- en schilderinspiratie. Of mogelijk ken je mij al van mijn filmpjes die op YouTube staan. Als laatst wil ik graag nog even zeggen dat ik de meest uitgebreide online cursus portret tekenen en schilderen heb ontwikkeld waar ik erg trots op ben 

Genoeg daarover, laten we lekker gaan kijken hoe je met potlood een druppel kunt tekenen.

Waarom is het tekenen van een druppel leuk en leerzaam?

Druppel tekenen is niet slechts een techniek; het is een kunstvorm op zich. Een druppel is doorzichtig en heeft een bolling en dat is voor velen al een uitdaging op zich.

Elke druppel is uniek en mede daardoor ben je redelijk vrij in het tekenen ervan. Teken je meerdere druppels dan is het wel belangrijk dat je met een aantal zaken rekening houdt en consequent toepast voor het mooiste resultaat.

Het helpt dan ook als je weet hoe je de vormen, schaduwen en reflecties van druppels op het oppervlak kunt weergeven. In dit artikel en bijbehorende video kun je zien hoe ik dat aanpak.

Ik vind het altijd weer een boeiend proces om de druppel te zien ontstaan!

Boodschappenlijstje voor het tekenen van een druppel

  • Tekenpapier (liefst getint, bv grijs of bruin)
  • 2H potlood
  • 6B potlood
  • Zwart kleurpotlood
  • Wit kleurpotlood
  • Witte Posca Acrylstift
  • Optioneel: kneedgum

Stap voor stap een druppel tekenen

Het tekenen van een druppel wordt door veel mensen als lastig ervaren. De reden is vaak omdat een druppel doorzichtig is en ook driedimensionaal moet lijken. Maar maak je geen zorgen! Om het jou makkelijk te maken heb ik alle stappen uitgewerkt 🙂

Stap #1: Alle benodigdheden klaarzetten

Misschien wel het belangrijkste wanneer je aan de gang gaat, het klaar zetten van alle benodigdheden! Hierboven vind je het boodschappenlijstje met producten die je nodig hebt om deze stap voor stap uitleg te volgen.

Heb je alle spullen klaar liggen? Dan gaan we aan de slag!

Stap #2: Schets een aantal cirkels

Teken een aantal cirkels op het papier. Het hoeven geen perfect ronde cirkels te zijn en je mag ze tekenen zoals jij dat wilt.

Dit is het leuke aan tekenen, want je kan echt doen wat jij in gedachten hebt.

Mijn cirkels zien er uit zoals in de onderstaande afbeelding. Ik heb wat verschillende groottes gemaakt.

cirkel tekenen voor omtrek druppel

Stap #3: Kleur de druppels in

Voordat je begint met inkleuren, bepaal waar de (denkbeeldige) lichtbron zich bevindt. In mijn tekening ben ik ervan uitgegaan dat het licht van linksboven op de druppels reflecteert.

Nu is het tijd om de druppels in te kleuren. We beginnen met een 2H potlood en kleuren de druppels in van boven naar beneden. Begin iets donkerder en laat het steeds lichter worden naar beneden.

Dit kun je doen door vlak langs de bovenkant van de druppel iets meer druk uit te oefenen en steeds minder naarmate je dichter bij het midden van de druppel komt. Herhaal deze stappen met een 6B potlood. Met dit potlood kun je het effect sterker (donkerder) maken, omdat het meer grafiet achterlaat.

druppel licht inkleuren met 2b potlood

Nu gaan we aan de slag met een zwart kleurpotlood. We kunnen de druppel optisch extra bolling geven door de “bovenkant” van de cirkels nog wat extra aan te zetten met het zwarte potlood.

Even voor de duidelijkheid: met bovenkant bedoel ik het deel van de druppel dat het dichtst bij de lichtbron staat. In het voorbeeld is dat linksboven, maar dat zou ook rechtsboven kunnen zijn, of zelfs aan de onderkant. Het is dus geheel afhankelijk van de waar je de lichtbron vandaan laat komen.

Mijn druppels zien er nu uit zoals de onderstaande afbeelding.

druppel aanzetten met zwart kleurpotlood

Stap #4: Witte details aanbrengen

We gaan nu wat witte details aanbrengen bij de druppels. Ik doe dit met een Posca Acrylstift.

In de bovenkant van de druppels zet ik een witte punt. Dit is de plek waar het licht op reflecteert.

Mijn druppels zien er op dit moment als de onderstaande afbeelding uit.

druppel witte details geven met posca acrylstift

Als laatste stap neem ik een wit kleurpotlood. Ik breng aan de onderkant van de druppel wat wit aan en kleur met steeds minder kracht richting het midden. Ik blijf net zo lang doorgaan totdat ik tevreden ben.

druppel tekenen

Video druppel tekenen

Ik heb ook een video gemaakt voor het tekenen van een druppel. In de video kun je stap voor stap zien hoe ik de druppels tekenen. Je kijkt letterlijk mee over mijn schouder waardoor de tutorial gemakkelijk te volgen is.

Tips voor het tekenen van druppels

  • Oefen regelmatig op kleinere schaal voordat je grotere projecten aanpakt.
  • Laat je niet ontmoedigen door mislukkingen. Tekenen vergt oefening en geduld.
  • Neem de tijd om te observeren en te begrijpen wat lichtinval doet.
  • Bekijk ook eens mijn tutorial voor het schilderen van een druppel met acrylverf.

Conclusie

Hopelijk heb je zelf mooie druppels kunnen tekenen met behulp van de bovenstaande stappen. Onthoud dat tekenen een voortdurende reis is van ontdekking, experimenteren en verfijnen.

Ik hoop dat je het tekenen van een druppel een leuke tutorial vond om te volgen! Wil je nog meer leren over tekenen en schilderen? Kijk dan eens naar mijn online cursus portret schilderen en tekenen. Verder zou ik het leuk vinden als je een reactie achterlaat of dat je jouw creatie deelt op Facebook of Instagram. Bekijk mijn blog voor nog meer teken- en schildertutorials!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Winkelwagen