Druppels schilderen met acrylverf

Druppels schilderen is iets waar ik vragen over krijg. Ik zie vaak dat mensen niet goed weten hoe ze moeten beginnen. Daarnaast merk ik ook dat het voor veel mensen nog niet makkelijk is om de druppel transparant te laten lijken, want het is tenslotte water en daar kun je doorheen kijken.

Hier laat ik je zien hoe je druppels kunt schilderen met acrylverf.

Maar eerst stel ik mijzelf graag even kort voor. Mijn naam is Mandy Groot en ik teken en schilder al ruim 40 jaar. Daarnaast geef ik al jaren met veel plezier teken- en schilderles. Mogelijk ken je me al via YouTube of heb je al een keer mijn website bezocht. Op mijn blog vind je veel tutorials vol met teken- en schilderinspiratie. En daarnaast kun je ook workshops of mijn online cursus portret tekenen en schilderen volgen.

Goed, laten we gaan beginnen!

Stap #1: Alle benodigdheden klaar zetten

Het is misschien wat overbodig om te melden, maar schilderen begint echt met een goede voorbereiding. Denk bijvoorbeeld aan de verschillende kleuren verf die je nodig denkt te hebben. Het is handig dat je deze ook daadwerkelijk bij de hand hebt.

Om het jou wat makkelijker te maken heb ik een kleine boodschappenlijst gemaakt. Deze kun je gebruiken om na te kijken of je alles in huis hebt liggen.

Boodschappenlijst voor het schilderen van druppels

Heb je alle materialen? Mooi, dan kunnen we nu lekker beginnen met schilderen.

Stap #2: Kleur de achtergrond en schilder een boogje

Allereerst heb ik een turquoise kleur op de achtergrond aangebracht. Hiervoor heb ik primaircyaan, primairgeel en titaanwit gebruikt.

Kleuren mengen voor transparante kleur druppels

Meng de kleuren nu met elkaar totdat je tevreden bent. Vind je het lastig om kleuren te mengen? Kijk dan eens hier, want ik heb enorm veel geschreven over kleuren mengen.

Neem nu wat zwarte acrylverf met een fijn, rond penseel en schilder het bovenste boogje op van de druppel en vervaag het een beetje richting de “binnenkant” van de druppel.

Zwarte bolling maken met acrylverf

Stap #3: Maak een “kuipje”

Hetzelfde doe je aan overkant van het boogje. Hiervoor gebruik je weer zwart, alleen maak je nu geen boogje, maar een “kuipje”. Het zwart vervaag je nu ook een beetje. Dit keer niet in de druppel, maar erbuiten, dus in de achtergrond. Hiermee geef je de zogenaamde buitenkant van de druppel weer, waar de schaduw van de druppel zichtbaar is. Zoals te zien op bovenstaande foto.

Stap #4: Witte accenten toevoegen aan de druppel

De laatste stap om de druppel af te maken is het toevoegen van een wit accent. Voeg dit een klein puntje witte verf toe in de top van de druppel. Tevens kun je aan de onderkant van de druppel, langs het zwarte kuipje, een dun wit lijntje schilderen. Bekijk hiervoor de onderstaande afbeeldingen.

Witte accenten aan druppels toevoegen
Druppels schilderen

Ik moedig je aan om meerdere druppels te schilderen, want je zult merken dat des te meer je oefent des te beter het zal gaan.

Het is natuurlijk voor niet veel mensen weggelegd om zonder oefening direct een perfect eindresultaat te hebben. En zoals je kan zien heb ik ook meerdere druppels geschilderd 🙂

Video druppel schilderen

Vind je het wellicht prettiger om op bewegende beelden te zien hoe iemand het doet? Zodat je het later zelf kan toepassen? Bekijk dan absoluut de onderstaande video. Hierin laat ik je zien hoe ik de druppels schilder en de kleuren meng.

Eindresultaat druppels schilderen

Hopelijk vond je het leuk en leerzaam om deze tutorial te volgen. Ik ben enorm benieuwd naar jouw eindresultaat en wil je vragen om deze te delen op Facebook of Instagram en mij daarin te taggen.

Op zoek naar nog meer schilderinspiratie? Bekijk dan mijn blog. Hier vind je allerlei tutorials die je kunt volgen!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Winkelwagen
Scroll naar boven