Benodigdheden voor portret tekenen

Wanneer je een portret wilt tekenen is het handig als je goede materialen voor handen hebt. In dit artikel heb ik de belangrijkste materialen opgeschreven die ik gebruik als ik een portret teken.

Geschikte potloden voor portret tekenen

Potloden zijn heel essentieel als je een portret (of iets anders uiteraard 🙃) wilt tekenen. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende hardheden, maar welke kies je? En belangrijker nog: waaròm. Als je weet wat een potlood “doet” kun je er handig gebruik van maken!

De hardheid van een potlood wordt aangegeven met een H of B. 

H = Hard

B = Zacht

Er kan een cijfer voor de letter staan; hoe hoger het cijfer, des te harder of zachter. 

Een 6H potlood zal door de hardheid minder makkelijk grafiet op je papier achterlaten. Je tekening zal heel licht blijven en je kunt er weinig contrast mee aanbrengen. Het is een heel fijn potlood om lichte schetsen mee te maken èn kan heel handig zijn om zelfs de meest lichte plekken te voorzien van een heel klein beetje “kleur” verschil (zoals bijvoorbeeld in het oogwit). Let op dat je met zo’n hard potlood niet te stevig in het papier drukt, want grote kans dat je het papier beschadigt en die lijnen krijg je niet zo makkelijk weg gegumd.

Een 6B potlood is daarentegen heel zacht en laat heel makkelijk grafiet achter. Hierdoor is er wel sneller kans op vlekken, dus tijdens het tekenen goed opletten dat je niet met je hand over je werk gaat (of zorg ervoor dat je het afdekt). Een B potlood is heel prettig om contrast mee aan te brengen. Ook hier geldt: breng het niet met harde druk aan, want als je het weg wilt gummen is de kans groot dat je niet alles weg krijgt.

Houtskool is ook zeer geschikt om portretten mee te maken. Dit geeft doorgaans een wat losser en stoerder resultaat. 

Benodigdheden en materialen voor het starten met portret tekenen

Papier voor het maken van een portrettekening

Er zijn diverse soorten tekenpapier verkrijgbaar, maar welke kies je? Om te beginnen is het handig als je weet welk resultaat je wilt behalen. 

Hou je van een stoere wat grove stijl? Kies in dat geval papier met een medium of grove korrel.

Wil je graag een smooth/ glad “gepoetst” effect? Dan is glad papier zoals bijvoorbeeld Bristol of papier met een fijne korrel zeer geschikt.

De beste gum voor het weghalen van grafiet

Als je tegenwoordig in een kunstenaarswinkel voor een gum gaat kijken, zul je zien dat er veel varianten zijn. Van de “ouderwetse” school gum tot een elektrische gum! Mijn favoriet is toch wel een kneedgum. Deze werkt zeer prettig en je kunt er bijvoorbeeld een puntje aan kneden om gedetailleerd te werk te gaan. Ik moet er wel bij vermelden dat het voornamelijk goed werkt als je nog in de schetsfase bent en nog niet zo hard op het papier hebt getekend. In dat geval ga ik over op een zogenaamde vulgum waar ik ook heel gericht mee kan gummen.

Puntenslijper

De meest gangbare puntenslijper werkt prima voor grafietpotloden. Tekenen doe ik het liefst met een goed geslepen potloden. Hiermee kun je details weergeven. Met een bot potlood lukt dat niet zo goed.

Het is ook mogelijk je potloden te slijpen met een stanleymes (lekker precisiewerkje).

Geschikte ondergrond

Papier is wel de meest gebruikte ondergrond om een tekening met potlood op te maken. Je kunt ook aquarelpapier gebruiken. Dit is doorgaans stevig papier en het oppervlak is in vele “grofheden” verkrijgbaar. Ik vind het wel een kostbare optie, maar wel eens leuk, omdat je je portret naderhand nog kunt verrijken met prachtige kleuren aquarel.

Kun je een doezelaar gebruiken?

Een doezelaar is eenvoudig gezegd een staafje van strak opgerold papier. Hiermee kun je onder andere grafiet lijnen vervagen. Het is een handige tool om je tekening te voorzien van een scala aan toonwaarden. Een doezelaar is dan ook heel goed te gebruiken bij het tekenen van portretten!

Benodigde kennis voor potret tekenen

Het oude gezegde “Oefening baart kunst” gaat zeer zeker op voor het tekenen van portretten! Een portret teken ik graag met potlood, want dat geeft me de ruimte om eventueel te gummen en het portret steeds fraaier te maken. 

Als je op de hoogte bent van de verhoudingen binnen een gezicht kan je dat helpen om steeds beter te worden in het tekenen (of schilderen) van een portret. In mijn online portret cursus laat ik je kennismaken met eigenschappen en verhoudingen die je bij nagenoeg elk gezicht zult aantreffen. Met deze kennis zul je in staat zijn een gezicht te “analyseren” en zul je eventuele “fouten” kunnen duiden.

Lijkt het je leuk hier meer over te leren? In je eigen tempo en waar en wanneer het jou schikt? Dan is de online portretcursus misschien wel iets voor jou! 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Winkelwagen