Oren tekenen in 6 makkelijke stappen

Wil je graag leren hoe je oren kunt tekenen voor je portret tekening of schilderij? Dan ben je hier op het juiste adres! Oren tekenen is namelijk heel makkelijk wanneer je weet waar op je moet letten. Om het jou wat makkelijker te maken heb ik alle stappen voor het tekenen van een oor uitgewerkt.

Beginnend of gevorderd? Geen probleem, want de stappen zijn geschikt voor zowel beginnende als gevorderde tekenaars.

Om het wat makkelijker te maken heb ik een overzicht gemaakt met wat je hier kan leren:

Voordat we beginnen met het tekenen van oren, wil mijzelf even kort voorstellen. Mijn naam is Mandy Groot. Ik ben schilderdocent en teken en schilder al mijn hele leven (dat is al ruim 50 jaar)! Waarom deze website? Ik vind het leuk om mijn kennis en ervaring te delen en om precies deze reden ben ik een aantal jaar geleden deze website begonnen.

Mocht je niet vinden naar wat je zoekt? Laat dan een reactie achter op deze pagina, zodat we dit mogelijk kunnen toevoegen aan deze pagina. Zo helpen we elkaar en anderen! 🙂

Verschillende aanzichten van oren

Oren kun je tekenen vanuit verschillende aanzichten, zoals het vooraanzicht en zijaanzicht. Het zal je mogelijk niet verbazen, maar in principe lijken alle oren op elkaar en kan je met behulp van een aantal ‘trucjes’ heel makkelijk oren tekenen.

Hier ga je leren hoe je beide aanzichten kunt tekenen met behulp van een paar eenvoudige stappen.

Een oor kun je tekenen vanuit verschillende hoeken en standen. Hiermee bedoel ik het vooraanzicht en zijaanzicht van het oor. Op deze pagina laat ik je zien hoe je een vooraanzicht en zijaanzicht kunt tekenen.

Maar voordat we aan de slag gaan met het tekenen vertel ik de belangrijkste verschillen tussen beide aanzichten.

Vooraanzicht van een oor

Voorbeeld van een vooraanzicht van een oor
  1. Als je iemand recht in het gezicht aankijkt spreek je over een vooraanzicht en dit geldt dan ook voor de oren.
  2. Het vooraanzicht lijkt op een S-vormige curve in een halve, ietwat gekanteld, ovaal. Het oor vormt zich vanuit de zijkant van het hoofd en kan wat afstaan. Dit verschilt per mens.
  3. Bij een vooraanzicht zie je doorgaans alleen de buitenste rand van de oorschelp (helix en antihelix) en het uitstulpinkje voor de gehoorgang (tragus).
  4. De gehoorgang is bij een vooraanzicht niet zichtbaar.

Zijaanzicht van een oor

Voorbeeld van een zijaanzicht van een oor
  1. Als je iemand van de zijkant (en profile) bekijkt zie je het volledige oor.
  2. Het zijaanzicht lijkt enigszins op een letter C (als je iemand van de rechterkant bekijkt) of een gespiegelde letter C. In dat geval kijkt degene naar links.
  3. Je ziet bij een zijaanzicht meer details van het oor, zoals onder andere de gehoorgang.
  4. Een zijaanzicht laat dan ook meer zien van de opbouw van het oor en hoeveel het eventueel naar achter gekanteld is.

Stapsgewijs oren tekenen

In de volgende 6 stappen tekenen we een vooraanzicht en zijaanzicht van een oor. Voor ieder aanzicht zijn er 3 stappen. Ik zou dus zeggen: pak papier en potlood en ga aan de slag 🙂

Vooraanzicht van oren tekenen

Stap #1. Teken een “smal” hoog boogje en teken deze aan de rechterkant flauw schuin naar beneden.

stap-1-oor-tekenen-vooraanzicht

Laat deze lijn licht afbuigen naar links en teken onderaan een half cirkeltje (de oorlel). Het heeft veel weg van een vraagteken waar je de punt vervangt voor een rondje en de lijn en het rondje met elkaar verbindt.

Stap #2. Teken de lijn van de oorschelp

stap-2-oor-tekenen-vooraanzicht

Start de lijn boven in het smalle boogje (Stap #1.) met een schuine, ietwat gebogen, lijn naar links naar beneden te tekenen. Vervolgens, ongeveer ter hoogte van de helft van de bij Stap #1. getekende lijn, een kleine uitstulping (de tragus) naar rechts, om dan nog een klein stukje naar beneden te gaan en met een wat grotere boog/ halve cirkel omhoog naar rechts en vervolgens buigend naar links, tot aan het eerste stuk van je getekende lijn.

Op deze manier kun je een acceptabel oor tekenen. Let wel op wanneer je aan de slag gaat met een portret van iemand. Dan is het zaak dat je goed kijkt, want elk oor is anders. Dit is iets wat je kunt leren in mijn online portret cursus.

Stap #3. Teken de rest van de oorschelp

stap-3-oor-tekenen-vooraanzicht

Trek een lijn langs de binnenkant van de rechter buitenkant van het oor. Je hoeft deze lijn niet helemaal door te tekenen. Aan het einde van de lijn teken je een inkeping naar de binnenkant van de oorschelp.

Oren tekenen vanuit het zijaanzicht

Stap #4. Teken met een schuine, opgaande lijn en eindig bovenin met een boogje.

stap-4-oor-tekenen-zijaanzicht

Teken deze aan de rechterkant flauw schuin naar omlaag en laat deze in een vloeiende lijn een beetje terug naar links buigen. Je eindigt met een haakje naar links aan de onderkant.

Stap #5.

stap-5-oor-tekenen-zijaanzicht

Nu is de binnenkant van de oorschelp aan de beurt. Start ongeveer in het midden van de oorschelp en buig naar linksboven richting het linker startpunt van de buitenkant van het oor. Volg nu eenvoudig de lijn van de buitenkant en laat er een beetje ruimte tussen. Je stopt net voor de oorlel.

Stap #6.

stap-6-oor-tekenen-zijaanzicht

Teken nu de gehoorgang van het oor. Dit doe je door een vloeiende lijn vanuit de linker bovenste helft van de binnenkant van het oor richting de buitenkant te tekenen en vervolgens weer naar links, eindigend met een “slangetje” om de gehoorgang en de tragus weer te geven.

Wil je leren hoe je realistisch een oor kunt tekenen? Dan is mijn online portret cursus echt iets voor jou!

Conclusie

Je hebt kunnen lezen dat er duidelijke verschillen zijn tussen een vooraanzicht en zijaanzicht. Daarnaast heb je kunnen zien dat een oor tekenen in slechts een paar stappen te realiseren is. Ik hoop daarom ook dat je met behulp van deze stappen een paar handvatten hebt om beter oren te tekenen.

Tekenen vergt veel oefening en het kan soms erg frustrerend zijn dat het niet lukt. En geloof mij, ook ik heb dit ervaren. Voel je niet ontmoedigt en geniet van het gehele proces, want onthoud: in de kunst is er geen goed of fout. En mislukt kennen we niet.

Mogelijk denk je nu, maar hoe maak ik oren nu realistisch? Je bent niet de enige! En daarom heb ik een online portret cursus gemaakt waarin ik je dit allemaal stap voor stap laat zien. Je leert hoe je diepte, schaduw en lichtinval kunt aanbrengen in je tekening. Je kijkt letterlijk mee over mijn schouder en ik laat je al mijn geheimen zien zodat ook jij prachtige en realistische portretten kunt tekenen.

1 gedachte over “Oren tekenen in 6 makkelijke stappen”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Winkelwagen