Mond tekenen: Hoe teken je een mond

Een mond tekenen is een belangrijk onderdeel van portret tekenen en schilderen. Om een mond te tekenen, is het handig om de basisvormen en verhoudingen goed te begrijpen. Hier laten wij je stap voor stap zien waar je op moet letten om een mond te tekenen. En ook laten we zien hoe je schaduw en licht moet gebruiken om volume en diepte te creëren.

Vooraanzicht en zijaanzicht van de mond

De mond kent twee aanzichten, namelijk het vooraanzicht en het zijaanzicht. Het vooraanzicht van de mond ziet er heel anders uit dan het zijaanzicht. En dit onderscheid is heel belangrijk bij het tekenen van een mond.

Vooraanzicht van de mond tekenen

Het vooraanzicht van de mond zul je het meeste tekenen bij portretten. Het vooraanzicht van de mond is vaak boogvormig. Mogelijk denk je dat je het zo vanuit de losse hand kunt tekenen, maar dat is niet altijd het geval. Al heb je wat meer ervaring dan kun je het waarschijnlijk wel uit de losse hand tekenen. Maar al heb je wat minder ervaring dan kun je gebruik maken van cirkels en ovalen. Later laten we zien hoe je stap voor stap een mond kan tekenen door cirkels en ovalen te gebruiken.

Een mond begint pas een mond te worden wanneer je gebruikt maakt van schaduw en licht. Door het gebruik van schaduw en licht creëer je volume en diepte, waardoor de mond realistisch zal lijken. Het gebruik van schaduw en licht om diepte te creëren licht ik uitgebreid toe in mijn portret cursus.

Zijaanzicht van de mond

Het zijaanzicht van de mond is in perspectief weer heel anders dan het vooraanzicht. Bij het tekenen van het zijaanzicht moet je goed op letten op de verhoudingen en details. Net zoals bij het vooraanzicht kun je ook bij het zijaanzicht gebruik maken van hulplijnen. De hulplijnen bestaan uit een cirkel en een ovaal.

Twee zijaanzichten van de mond
Afbeelding van Racool_studio en valuavitaly op Freepik

Iedere mond is verschillend en daarom is het van belang dat je goed kijkt en rekening houdt met de ronding en diepte. Let ook goed op de verhouding tot de kin. Om diepte en dimensie te geven aan het zijaanzicht van de mond kun je weer gebruik maken van schaduw en lichteffecten. Het tekenen van een mond vraagt om veel oefening. Probeer jezelf uit te dagen om te oefenen met veel verschillende monden. En je zult merken dat door veel te oefenen de mond steeds mooier en beter zal worden.

Mond tekenen in stappen

Een mond tekenen is helemaal niet moeilijk met behulp van deze stappen. Het maakt niet uit of je beginnend of gevorderd bent met tekenen. Dit stappenplan voor het tekenen van een mond is voor iedereen te volgen.

Stap 1: Teken een cirkel

Teken een cirkel in het midden van het papier. De cirkel kun je vanuit je hand tekenen, maar je kunt ook gebruik maken van een muntje of iets anders ronds om een prachtige cirkel te tekenen. De cirkel hoeft niet perfect rond te zijn, maar wel zolang je maar kan zien dat het een cirkel is en geen ovaal.

Cirkel getekend voor het middenstuk van de mond

Stap 2: Teken twee ovalen (boven)

Pak ongeveer het midden van de cirkel (horizontaal) en teken zowel links als rechts een ovaal. Let goed op dat je het ovaal schuin tekent. De ovalen hoeven niet perfect te zijn. In de onderstaande afbeelding zie je hoe je de ovalen ongeveer moet tekenen.

Ovalen voor de bovenlip van de mond

Stap 3: Teken twee ovalen (onder)

Teken vanaf het midden (verticaal) een ovaal naar links en rechts. Deze ovalen liggen recht en niet schuin zoals de twee vorige ovalen. De puntjes van de ovalen mogen elkaar niet net raken. Laat hier dus wat ruimte tussen zitten.

Hulplijnen voor het tekenen van een mond

Stap 4: Trek een lijn

Het is nu tijd om de eerste lijn te tekenen van de mond. Zet je potlood op een van de twee boven ovalen. Het maakt niet uit of je links of rechts begint. Probeer net iets onder het puntje van het ovaal te beginnen. Trek nu een lijn en volg de lijnen van het eerste ovaal tot ongeveer de helft van het lange stuk. Vervolgens ga je een een rechte lijn door naar de cirkel. Hier tekenen we een kleine gebogen lijn. Teken de gebogen lijn vanaf de cirkel door eerst naar beneden te gaan en daarna weer naar boven. Je kunt de lijnen van de cirkel gebruiken als hulp. En teken nu het laatste deel van de mond. Dit is precies het tegenovergestelde van hoe we zijn begonnen.

Als het goed is heb je nu ongeveer een lijn getekend zoals onderstaande afbeelding. Let op: het moet ongeveer zijn, het hoeft niet precies te zijn!

Mond tekenen en lijn getekend

Stap 5: Teken de bovenlip

De bovenlip van de mond tekenen we door een lijn te trekken vanaf een van de twee uiteinden van de eerder getrokken lijn. Teken een gebogen lijn door het ovaal heen tot de cirkel. Hier teken we het filtrum (tussenstuk tussen de neus en mond). Teken een flauwe halve cirkel in de cirkel. Dit klinkt misschien gek, maar kijk maar even naar de afbeelding hieronder. Dan snap je precies wat ik bedoel.

Wanneer je deze halve cirkel hebt getekend, teken je een gebogen lijn naar het andere uiteinde. Dan heb je nu de bovenlip getekend en ziet jouw mond er ongeveer uit als de onderstaande afbeelding.

Mond bovenlip getekend

Stap 6: Teken de onderlip

Teken nu vanaf de middelste lijn een gebogen lijn. Gebruik de bogen van het ovaal om een mooie lijn te trekken. Je kunt nu vanaf het midden van het ovaal een rechte lijn trekken naar de andere kant. Teken nu ook weer een gebogen lijn naar boven. Deze lijnen hoeven niet uit te komen bij het uiteinde (mondhoek), maar dit mag natuurlijk wel. Hierin is geen goed of fout. Als het goed is dan heb je nu alle lijnen getekend met behulp van de ovalen en cirkels.

Mond getekend met hulplijnen nog zichtbaar

Stap 7: Ovalen en cirkels weggummen

Gum de ovalen en cirkels nu voorzichtig weg. Probeer de getekende lijnen te laten staan. Maar het is niet erg al gum je per ongeluk wat weg, want dan teken je zo weer een nieuw stukje lijn. Dan ziet je mond er nu ongeveer zo uit.

Een mond getekend met lijnen

Stap 8: Mond tekenen

Je gaat nu de mond inkleuren. Dit doe je door de middelste lijn wat donkerder te tekenen en vervaag deze lijn iets met je vinger. Kleur nu de bovenlip in door lichtjes je potlood vast te houden en over het papier te laten bewegen. Doe nu hetzelfde voor de onderlip, kleur deze lichtjes in.

Het begint nu al aardig op een mond te lijken. Maar we willen graag nog wat meer diepte toevoegen aan de mond. Dit doen we door gebruik te maken van licht en donker. De middelste lijn willen we iets donkerder maken, omdat de lippen hier naar binnen lopen. Het ziet er daarom altijd wat donkerder uit. Teken deze lijn iets donkerder en vervaag dit door je vinger te gebruiken. Blijf dit net zolang doen totdat je tevreden bent.

Mond tekenen en hulplijnen nog zichtbaar
de mond getekend met hulplijnen nog zichtbaar

We gaan nu de bovenlip en onderlip verder tekenen. Teken lijnen in de richting van de plooien. Blijf deze lijnen continu teken en sommige plekken mag je wat donkerder maken. Een echte mond heeft dit ook. Je kan ook hier iets vervagen door een doezelaar te gebruiken. Blijf hier net zolang doorgaan tot je echt tevreden bent.

Mond getekend met potlood

Hierboven zie je een mond getekend door mij. Hopelijk heb je met behulp van dit stappenplan ook zelf een mond kunnen tekenen. Vond je het toch wat lastig te volgen of wil je nog meer leren?

Dan is mijn online portret cursus echt iets voor jou.

Hierin zie je stap voor stap wat ik allemaal doe en leg ik je in de video’s uit waarop je moeten letten. Je leert de theorie en de achterliggende gedachte, waardoor je het in de praktijk beter kunt toepassen.

Winkelwagen

Betaal één keer met een eenmalige betaling. Voor altijd toegang tot de portret cursus. 14 dagen niet goed, geld terug garantie.

50%

Je bent er bijna!

Waar mogen we je schilderspalet naar toe sturen?

Je gegevens zijn 100% veilig en op elk moment kun je afmelden.