Wat is de droogtijd van Gesso?

De droogtijd van Gesso producten is meestal zo’n half uur tot driekwartier. Je kunt de droogtijd van Gesso versnellen door een föhn te gebruiken. Wanneer je een dikke laag hebt aangebracht adviseer ik je om je te houden aan de door de fabrikant geadviseerde droogtijd. Deze droogtijd vind je op de verpakking van de gesso.

In dit artikel ga ik dieper in op verschillende manieren om Gesso te drogen. Dit doe ik voor de Gesso van Amsterdam en van Bleiswijck (Action).

Voordat dieper in ga op de verschillende manieren om Gesso te drogen, vind ik het leuk om even kort wat over mijzelf te vertellen. Mijn naam is Mandy Groot en ik ben teken- en schilderdocent met ruim 40 jaar tekenervaring. Deze website staat vol met teken- en schilderinspiratie en heb ik een YouTube-kanaal die ook vol staat met inspiratie 🙂

Waarom Gesso laten drogen?

Verf is een kostbaar product en daarom wil ik graag zuinig omgaan met mijn verf. Het is bij veel mensen niet altijd bekend dat Gesso wordt gebruikt als ondergrond om te voorkomen dat er veel verf in het schildersoek wordt geabsorbeerd. Maar mogelijk weet jij dit al 🙂

De reden om Gesso te laten drogen is om te voorkomen dat de verf zich gaat mengen met de Gesso. Dit resulteert in een mattere en krijtachtigere uitstraling. En mogelijk is dat niet je bedoeling. Een goede reden om de Gesso wat langer te laten drogen, want voorkomen is altijd beter dan genezen.

Hoe kan je Gesso drogen?

Gesso is een krijtachtig mengsel die je op een ondergrond aanbrengt, zoals een canvasdoek, papier, hout of metaal. Ik ga vandaag dieper in op het drogen van Gesso op een schildersdoek (canvasdoek). Hiervoor zijn er twee verschillende manieren die ik regelmatig gebruik, namelijk:

  1. Drogen met een föhn
  2. Droogtijd van fabrikant opvolgen

Gesso drogen met een föhn

Het laten drogen van Gesso kan in sommige gevallen even duren. Maar ik moet eerlijk toegeven dat ik daar vaak geen geduld voor heb, omdat ik lekker aan de slag wil. Nu heb ik daar een trucje voor gevonden. Namelijk de Gesso drogen met de föhn.

Dit doe ik alleen wanneer ik een wat dunnere laag Gesso heb aangebracht. Bij een dikkere laat volg ik de geadviseerde droogtijd van de fabrikant.

Maar goed, laten we kijken hoe Gesso kunnen drogen met een föhn!

Het is vrij eenvoudig, want precies zoals bij je haar beweeg je de föhn heen en weer over het schilderdoek. Voel af en toe (voorzichtig) met je vingers of de Gesso droog aanvoelt. Blijf net zo lang doorgaan totdat de Gesso droog is.

Wanneer je een goedkoper doek hebt gekocht adviseer ik je om twee of drie lagen Gesso aan te brengen.

Gesso laten drogen op basis van droogtijd fabrikant

Het komt soms voor dat ik een wat dikkere laag Gesso heb aangebracht op mijn canvasdoek. In dit geval volg ik de geadviseerde droogtijd van de fabrikant.

De Gesso van ‘Van Bleiswijck’ van de Action heeft de droogtijd niet vermeld op het etiket. Mijn ervaring is dat het tussen een half uur en driekwartier duurt voordat het droog is. Maar dat hangt ook af van de hoeveelheid die je hebt aangebracht. Een dikkere laag vraagt vaak wat meer tijd dan een half uur á driekwartier droogtijd.

Het kan voorkomen dat je meerdere lagen wilt aanbrengen en in dat geval adviseer ik je om wat minder Gesso te gebruiken. En dit te drogen met een föhn. Op deze manier versnel je het proces en kun je sneller aan de gang.

De beste Gesso om te drogen

Er zijn meerdere merken die Gesso aanbieden en ook heb je verschillende soorten Gesso, zoals witte, transparante en zwarte. Hieronder vind je een aantal Gesso’s en mijn ervaring met het drogen.

Van Bleiswijck Gesso (Action)

De droogtijd van Van Bleiswijck Gesso (de Gesso van de Action) is bij het aanbrengen van een normale laag een half uur tot driekwartier. Breng je een dikkere laag aan? Dan zul je wat langer moeten wachten. Het beste kun je dan tussendoor voorzichtig voelen. Bij het aanbrengen van een dunne laag Gesso kun je de Gesso ook drogen met een föhn.

Liquitex Gesso

De transparante Gesso van Liquitex heeft ook een draagtijd van een half uur tot driekwartier. Persoonlijk gebruik altijd weinig gesso, omdat het sneller droogt. Gebruik je een dikkere laag? Laat het dan tussen de 2 en 3 uur drogen tot de volgende laag.

Hieronder zie je een foto waar ik een wat dikkere en dunnere laag heb gebruikt. De linker heeft een dikkere laag en de rechter een dunnere laag. Je ziet op de afbeelding dat de kleur van de dunnere laag krachtiger is. Dit komt doordat de Gesso sneller is opgedroogd. Uiteindelijk worden beide kleuren hetzelfde, maar de droogtijd is wat langer.

Droogtijd van Gesso verschil tussen dikke en dunne laag Gesso

Lefranc & Bourgeois Gesso

Deze Gesso van Lefranc & Bourgeois wordt gebruikt om niet vette ondergronden te prepareren voor beschildering. Het prettige aan deze Gesso is dat het opdroogt tot een zeer opake, matte laag. De droogtijd van deze Gesso is net zoals de andere Gesso’s afhankelijk van de hoeveelheid. Een dunnere laag een half uur tot driekwartier. En een dikkere laag tussen de 2 en 3 uur.

Amsterdam Gesso

Ik heb twee soorten Gesso van Amsterdam geprobeerd. Namelijk de transparante gesso en de zwarte gesso. Beide Gesso’s drogen in enkele uren en zijn na 24 uur overschilderbaar. Het prettige aan de deze Gesso’s is dat ze na droging watervast zijn.

Conclusie

Je hebt kunnen lezen dat Gesso wordt gebruikt als ondergrond om te voorkomen dat er veel verf in het schildersoek wordt geabsorbeerd. Dit scheelt weer in de kosten, want verf is een duur product. Daarnaast heb je kunnen zien dat Gesso op twee verschillende manier gedroogd kan worden, op basis van de droogtijd van de fabrikant of met een föhn. Met de laatste versnel je het droogproces, maar let op. Dit werkt alleen met een dunne laag. Als laatste heb je kunnen zien wat de droogtijd is van verschillende merken.

Gesso is een leuk product om mee te werken en in dit artikel vertel ik nog meer over wat je met Gesso kan en geef ik een aantal tips. In dit artikel vertel ik je meer over keuze’s die kunt maken bij het kopen van Gesso.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Winkelwagen
Scroll naar boven