Do’s en Don’ts voor het beginnen met portret tekenen

Portret tekenen is voor velen een behoorlijke uitdaging. Als je een gelijkend portret gaat maken van je idool of bijvoorbeeld van een dierbare wil je waarschijnlijk wel dat het een herkenbare weergave is van degene in kwestie. Heel goed naar je voorbeeld kijken en veel oefenen zal je helpen je steeds beter te worden. In dit artikel ga ik je een aantal do’s en don’ts geven die mij door de jaren heen hebben geholpen.

Wat heb je nodig om te beginnen om een portret te tekenen?

Wat je nodig hebt om een portret te tekenen hangt af van hoe je een portret wilt maken. Wil je lekker experimenteren met de verhoudingen binnen een gezicht, dan heb je genoeg aan wat vellen papier en houtskool, of één of twee verschillende potloden. Ben je daarentegen van plan om bijvoorbeeld een goed gelijkend portret van bijvoorbeeld je vader, moeder of een artiest te gaan tekenen? Als je het geluk hebt dat iemand voor je wilt poseren kun je het model in real life tekenen (heel leerzaam). Heb je geen model voorhanden? Dan is het handig als je een goede foto tot je beschikking hebt. 

Welke materialen heb je nodig?

Meestal werk ik met grafietpotloden op schetspapier om te oefenen. Ik kies graag voor glad papier, omdat ik dan beter in staat ben om overbodige lijnen goed te verwijderen. Op grover papier werk ik liever met houtskool. Waar het resultaat op grof papier doorgaans stoer is, zal het gladde papier een softer resultaat laten zien.

Voor een portret in opdracht kies ik bijvoorbeeld voor glad papier (Bristol), liefst van een stevige kwaliteit, zoals bijvoorbeeld 250 of 300 grams.

Waar kan je rekening mee houden als je begint?

Voordat je aan een portret begint is het zinvol om het formaat te bepalen. Aan de hand hiervan kun je gaan kijken hoe je het portret gaat positioneren. In de afbeeldingen zie je een aantal voorbeelden van wat wel of niet te doen.

Voorbeeld van goed positioneren van een portret

Wat je absoluut niet moet doen als je begint tijdens het tekenen van een portret?

Het is heel verleidelijk om de tekening al snel stevig neer te zetten. De kans bestaat dat je daarmee je papier (onherstelbaar) beschadigt. Mijn advies is de eerste vormen en lijnen met lichte druk aan te brengen. Zie het als de eerste hulplijnen. Ze zijn nog makkelijk uit te gummen, of, als je ze laat staan, zullen ze naarmate je portret vordert geen prominente “plek” innemen.

Op deze manier (zie onderstaande afbeelding) teken je al gauw te hard en “diep” in het papier, waardoor je het niet zo goed kunt uitgummen en de lijnen zichtbaar blijven en het papier zelfs kan beschadigen.

Beginnen met portret tekenen een voorbeeld hoe het niet moet

De stand van het potlood ten opzichte van het papier helpt om zachtere lijnen te tekenen die je makkelijk kunt uitgummen.

Wat moet je absoluut wel doen als je begint tijdens het tekenen van een portret?

Kijk heel goed naar je voorbeeld! Tekenen is voornamelijk goed kijken! Het helpt om regelmatig je werk van een afstand te bekijken.

Zoals gezegd zou ik adviseren de tekening allereerst heel licht op te zetten en breng vervolgens, heel rustig en in laagjes, meer en meer “kleur” aan.

Conclusie

Portrettekenen kan heel leuk zijn! Met dit artikel hoop ik dat je een aantal praktische tips hebt waar je op kunt letten. Neem rustig de tijd om een portret te tekenen en neem regelmatig afstand van je werk. 

Veel oefenen kan je helpen om beter te worden. En geniet van het proces!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Winkelwagen