Wat is alcohol inkt (en wat kan je ermee)?

Alcohol inkt is een inkt op alcoholbasis en bevat sterke pigmenten. De inkt is enorm vloeibaar waardoor je er niet altijd controle over hebt. Daarentegen kun je er echt enorm gave dingen doen met de inkt en kun je jezelf keer op keer laten verassen.

De inkt leent zich bij uitstek voor mooie achtergronden. Persoonlijk vind ik het altijd heel leuk en rustgevend om te zien wat er gebeurd, omdat alcohol inkt erg bewegelijk is. Mede doordat de inkt zo bewegelijk is, droogt het ook niet zo snel. Je zult de inkt dus echt even de tijd moeten geven om te laten drogen. De inkt is pas droog als de alcohol vervlogen is.

Alcohol inkt op fotopapier

Wat ik heel leuk vind aan de inkt is dat je het opnieuw kunt activeren door er nieuwe alcohol op te doen. Je kunt hierdoor keer op keer bewegen en bewerken totdat je tevreden bent met het resultaat. Alcohol inkt kun je ook fixeren, maar daar vertel ik later meer over 🙂

De historie van Alcohol Inkt

Alcohol inkt bestaat nog niet zo lang en de eerste introductie van alcohol inkt was in 2006. Het product kwam voor het eerst op de Amerikaanse markt tevoorschijn en is pas sinds 2018 komen overwaaien naar Europa. Het is dus een relatief nieuw medium waar nog niet veel kunstenaars mee werken. Des te leuker om zelf mee te experimenteren.

De voor- en nadelen van Alcohol Inkt

Net zoals ieder product heeft ook alcohol inkt zijn voor- en nadelen. Hieronder vind je een aantal voor- en nadelen die gebaseerd zijn op basis van mijn ervaring.

Voordelen Alcohol Inkt

 • Eenvoudig om mee te werken en expirimenteren
 • Makkelijk om leuke effecten te creëeren
 • De inkt kan op nieuw geactiveerd worden
 • Verassende effecten

Nadelen Alcohol inkt

 • Het kan erg vies worden (tip: gebruik latex handschoenen en een schort)
 • Geen directe invloed op de effecten

3 Voorbeelden van Alcohol Inkt

Op het internet kun je veel voorbeelden vinden van alcohol inkt. Zelf heb ik twee video’s gemaakt over alcohol inkt. Hieronder zie je een video hoe je met de inkt kunt werken op fotopapier. Je ziet onder andere hoe je de alcohol inkt opnieuw kunt activeren om nieuwe effecten te creëeren.

Ik moet wel eerlijk zeggen dat het veel tijd en oefening zal kosten voordat je de inkt echt kunt sturen. Dit neemt niet weg dat het wel heel leuk is om mee te werken. Zelf vind ik het enorm ontspannend om te zien wat er gebeurd. Je zou zelfs kunnen zeggen dat het een mediterende werking heeft.

Hieronder zie je nog een video van mij waarin ik het verschil laat zien tussen de effecten van alcohol inkt op Yupo papier en Craft Papier. Het leuke is dat je Craft Papier gemakkelijk kunt schoonmaken. Hierdoor kun je oneindig lang blijven experimenteren met de inkt. Super handig en goed voor de portemonnee 🙂

Alcohol Inkt om te versieren

Alcohol inkt vermengd zich niet met water, waardoor je de inkt op kopjes en vazen kunt aanbrengen. Het is erg leuk om een vaas te bewerken met een inkt, omdat het verassende effecten geeft. Je kunt er ook een basic kerstbal mee versieren!

Let er wel op dat je het kopje of de vaas niet geregeld in de vaatwas doet. De dunne laagje inkt zal slijten wanneer je het afwast en dat zou zonde zijn.

Het belangrijkste met het werken met alcohol inkt is dat je op een gladde ondergrond werkt die niet te poreus is. Anders trekt alle alcohol inkt in op het papier en verlies je het effect van de inkt.

De inkt kun je bijvoorbeeld ook aanbrengen op glas of porselein. Je kunt op alle gladde materialen werken met alcohol inkt.

Wanneer je werkt met alcohol inkt dan zul je merken dat op een gegeven moment de alcohol is vervlogen en uitgewerkt. Vanaf dit moment kun je de inkt niet meer vloeien of bewegen op het papier.

Hoe moet je werken met Alcohol Inkt?

Mogelijk wil je lekker aan de slag met alcohol inkt, maar waar begin je? Dan ben je hier aan het juiste adres. Ik laat je zien hoe je kunt werken met alcohol inkt. Laten we beginnen bij het begin, de benodigdheden.

Stap #1: Zet alle benodigdheden klaar

Benodigdheden om te werken met alcohol inkt

Een goed begin is het halve werk zeggen ze. En dat klopt! Ik begin altijd met het klaar zetten van alle materialen die ik nodig heb. Om het jou zo makkelijk mogelijk te maken heb ik alvast een boodschappenlijstje gemaakt.

Stap #2: Doe de latex handschoenen aan

Handschoenen aan trekken om te werken met alcohol inkt

Werken met alcohol inkt kan behoorlijk afgeven. Bescherm je handen goed door bijvoorbeeld latex handschoenen aan te trekken.

Stap #3: Doe de alcohol inkt op het papier

Alcohol inkt aanbrengen op yupo papier

Pak wat alcohol inkt en doe dit op het papier. Je zult zien dat de inkt zich snel uitspreid over het papier. Een erg leuk effect om te zien. Tip: gebruik kleuren die goed bij elkaar passen, zoals de kleuren blauw, geel en groen.

Op deze pagina kun je ook lezen welk papier je het beste kunt gebruiken voor alcohol inkt en waarom.

Stap #4: Beweeg de inkt over het papier

Alcohol inkt over papier bewegen

Pak nu het papier en beweeg de inkt over het papier. Blijf net zo lang door gaan totdat je tevreden bent met het resultaat. Laat nu de alcohol inkt drogen. Het drogen gebeurd doordat de alcohol vervliegt en zo blijft het eindresultaat op papier staan.

Stap #5: Craft papier schoonmaken (optioneel)

Alcohol inkt verwijderen van Craft papier

Het is mogelijk om craft papier schoon te maken. Je hebt wat keukenpapier nodig, een pipet en pure alcohol. Pak met het pipetje wat alcohol en doe een flinke hoeveelheid op de alcohol inkt. Maak het nu schoon met keukenpapier en blijf dit proces net zo lang herhaal totdat het schoon is.

Tips voor Alcohol Inkt

Het werken met alcohol inkt kan uitdagend zijn. En wanneer je dan eindelijk iets mooi hebt gecreëerd dan wil je het misschien wel inlijsten en ophangen. In dat geval wil je jouw kunstwerk fixeren, zodat het niet vervaagd of ‘bewerkt’ wordt.

Alcohol inkt fixeren

Het fixeren van alcohol inkt is niet makkelijk, want je moet heel voorzichtig zijn om het fixatief geen effect te laten hebben op je inkt. Als er ook maar iets in het fixatief zit wat de inkt zou kunnen activeren dan gebeurd dit ook. Hierdoor kan je eindresultaat anders uitpakken dan je had verwacht.

Hoewel het fixeren van alcohol inkt niet makkelijk is ben ik zelf gaan experimenteren. Ik heb een transparante gesso (Clear gesso van Liquitex) getest en dit ging best aardig. De gesso heb ik heel voorzichtig aangebracht en goed laten drogen. Vervolgens kon ik er een iets stevigere laag op aanbrengen. Naast de gesso heb ik het ook geprobeerd met een laagje acrylbinder.

Het is heel leuk om er eens mee te experimenteren en laat je verrassen door wat er gebeurt!

Alcohol Inkt opnieuw activeren

Je kunt de inkt opnieuw activeren door er een redelijke pure alcohol aan toe te voegen. Een alternatief voor pure alcohol zijn blending solutions. Deze behoren echt bij de alcohol inkten en kun je aanbrengen op het papier om de inkt weer in beweging te brengen. Zo kun je weer nieuwe effecten creëren op het alcohol inkt papier.

Blending solutions

Blending solutions helpen je met het mengen en weer in beweging brengen van de alcohol inkt. In de blending solution zit een glycerine die de alcohol inkt activeert en verdunt, waardoor je het weer in beweging kan brengen.

Ben je op zoek naar een ander vloeibaar medium om mee te werken dan adviseer ik je om eens te kijken naar acryl ink.

Alcohol Inkt papier

Yupo papier

Elk papiersoort dat een gladde ondergrond heeft is geschikt voor alcohol inkt. Bij alcohol inkt is het belangrijk dat de inkt goed kan bewegen op het papier. Een van de bekendste en meest gebruikte papiersoorten voor alcohol inkt is Yupo papier.

Yupo papier is een gecoat product waardoor er geen scheurtjes ontstaan in het materiaal. Het leuke aan Yupo papier is dat het eigenlijk geen papiersoort is, omdat het een synthetisch papier is.

Er zijn verschillende gradaties in kwaliteit bij Yupo papier. Zo heb je bij sommige Yupo papieren dat de eerste aanzet van een druppel inkt nog zichtbaar blijft op het papier. Terwijl bij andere Yupo papier kun je de inkt helemaal schoonmaken en weghalen van het papier.

Fotopapier

Natuurlijk heb je voor alcohol inkt ook andere papiersoorten die de mooiste eigenschappen van de inkt naar boven halen.

Fotopapier is bijvoorbeeld ook een geschikt papier voor alcohol inkt door de gladde ondergrond. Houd er wel rekening mee dat bij fotopapier de eerste druppel zichtbaar blijft op het papier. Dat wil zeggen dat de aanzetdruppel van de alcohol inkt op het fotopapier altijd zichtbaar blijft.

Craft papier

Craft papier is daarentegen bijzonder goed geschikt voor alcohol inkt. Het fijne aan craft papier is dat je het heel makkelijk kan schoonmaken met alcohol.

Niet geschikte papiersoorten

Schetspapier of aquarelpapier is niet geschikt als alcohol inkt papier, omdat het effect van de inkt dan verloren gaat. Dit komt doordat aquarelpapier gemaakt is van vezels die de inkt zullen opzuigen. Je kunt denken aan een soort van spons effect.

Alcohol Inkt producten

Op de markt zijn meerdere merken alcohol inkt verkrijgbaar, maar ook andere producten met inkt. Daarnaast is het papier dat je gebruikt ook erg belangrijk. Hier vind je mijn favoriete alcohol inkt producten.

Alcohol inkt

Alcohol inkt op Yupo papier en Craft papier

Je hebt verschillende merken van alcohol inkt op de markt. Het merk Aura springt er voor mij bovenuit. Dit is een transparante inkt op basis van alcohol. Leuk aan deze inkt is dat het onderling goed mengbaar is. Daarnaast is deze inkt perfect voor metaal, glas, plastic, folie, (Yupo) synthetisch papier, mixed media en andere gladde oppervlakken.

Papier voor Alcohol Inkt

Wanneer je zoekt naar papier voor alcohol inkt dan zul je waarschijnlijk Yupo papier, Fotopapier en Craft Papier tegen komen als geschikte papiersoorten. Mocht je het nog niet hebben gezien, hierboven ga ik dieper in op de papiersoorten en vertel ik de voor- en nadelen.

Pennen en markers met inkt

Alcohol inkt markers

Er bestaan ook stiften die gebaseerd zijn op alcohol. Denk maar aan de pigment markers van Winsor & Newton en de Copic Markers. Deze zijn zeer geliefd bij grafische ontwerpers en illustratoren. Je kunt er heel nauwkeurig mee werken en het biedt je de mogelijkheid je papier vlot van een kleur te kunnen voorzien. In de meeste gevallen worden de inkt pennen gebruikt voor sprekende illustraties en mixed media. Ik raad je wel aan speciaal Markerpapier te gebruiken, want daarop komen de stiften het best tot hun recht!

Conclusie

Hopelijk heb ik je kunnen enthousiasmeren om aan de slag te gaan met alcohol inkt. Het is een fantastisch medium om mee te experimenteren. Daarnaast kun je de inkt op nieuw activeren en bewerken door er alcohol aan toe te voegen. Ik adviseer je wel om handschoenen en een schort te gebruiken, omdat het lastig te verwijderen is.

Alcohol inkt kun je bij meerdere schilderwinkels kopen en ook het papier dat je gebruikt is belangrijk. Zorg in ieder geval voor een gladde ondergrond, zoals fotopapier, yupo papier of craft papier.

3 gedachten over “Wat is alcohol inkt (en wat kan je ermee)?”

 1. Ellis van Dooren

  Dag Mandy,

  Bedankt voor al je info op YouTube en jouw site…leuk!!

  Heb je toevallig ook ervaring met inkt op grafix duramat, tekenfilm?
  En maakt het veel verschil welk merk inkt je hebt? Nb ik werk ook met Ohuhu alcoholmarkers….ken je die/ervaring mee?

  Hoop dat je me iets wijzer kunt maken, hartelijk bedankt!

  Groeten van
  Ellis

  1. Goedemiddag Ellis,

   Dank je wel voor de mooie reactie!

   Toevallig heb ik onlangs een paar velletjes Grafix tekenfilm gekocht om er met kleurpotloden op te werken. Ben er nog niet aan toe gekomen. Ik zal er eens met alcoholmarkers op werken en kijken wat het resultaat is.

   Het kan wel minimaal een week duren voordat ik je iets kan laten weten, maar ik ga je op de hoogte houden!

   Hartelijke groeten,
   Mandy

   1. Hallo Ellis,

    Het heeft even geduurd, maar inmiddels heb ik een paar dingen uitgeprobeerd.
    Alcoholinkt, zoals die van Ranger en Piñata werken heel goed op de Grafix Tekenfilm en je kunt er met een mesje mooie, fijne lijntjes in zichtbaar maken. Deze inkt kun je bovendien met alcohol volledig van de tekenfilm verwijderen.
    Ook heb ik Indian Ink van Sennelier gebruikt. Die doet het ook goed op Grafix. Het is minder makkelijk om er fijne lijntjes in te maken, omdat het lijkt te brokkelen.
    De pigment markers van Winsor & Newton zijn ook makkelijk te gebruiken op Grafix. Waar ik niet op gerekend had is het feit dat ik het meeste pigment met water(!) kon verwijderen… en dat terwijl wordt aangegeven dat ze op alcohol-basis zijn.

    Nog even terugkomend op jouw vraag: ik kan niet veel zeggen over verschillende merken, maar persoonlijk denk ik dat het belangrijkste is te weten (testen) of het merk inkt wel/niet met water te bewerken is, zodat je weet wat je kunt verwachten van de inkten en er met veel plezier mee aan de slag wilt gaan!
    Ik heb geen ervaring met de Ohuhu alcoholmarkers. Ben wel benieuwd naar jouw ervaring!

    Ik hoop dat ik hiermee je vragen een beetje heb kunnen beantwoorden. Zo niet, dan hoor ik het graag!

    Hartelijke groet,
    Mandy

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Winkelwagen