Achtergrond Portret Schilderen: Tips en keuzehulp

Een goede achtergrond kan een portret nog meer laten spreken. Het lijkt zo eenvoudig: een goede achtergrond kiezen, maar toch ontvang ik hier veel vragen over. Je kunt denken aan vragen als: “Waar te beginnen?” of “Welke kleuren moet ik kiezen?”.

Op deze pagina ga ik mijn best doen deze vragen te beantwoorden 🙂

Mocht je mij nog niet kennen, mijn naam is Mandy Groot en maak al ruim 40 jaar portretschilderijen. Daarnaast ben ik ook schilderdocent.

Deze website ben ik gestart om mijn eigen ervaringen te delen en anderen te helpen op het gebied van tekenen/schilderen. Veel informatie is daarom ook gratis te lezen! 

Naast de gratis informatie tref je op de website ook de online portret cursus aan die ik heb samengesteld. Wil je leren hoe je zelf prachtige, realistische portretten kunt maken, dan zou dit zomaar iets voor jou kunnen zijn. Neem gerust een kijkje en/of volg een gratis proefles, zodat je kunt ervaren of mijn manier van uitleggen iets voor jou zou kunnen zijn!

Maar genoeg daarover, laten we verder gaan met informatie over achtergronden voor portretten.

Waar begin je met het schilderen van een achtergrond bij een portret?

Bedenk vooraf wat het doel zal zijn van de achtergrond. Als je een portret wilt maken waarbij je je laat inspireren door een oude meester, dan zul je zeer waarschijnlijk voor een donkere achtergrond kiezen. Als je voor een kleurrijke achtergrond met bloemen kiest kan dat afleiden van het portret. Persoonlijk hou ik van een rustige achtergrond met niet teveel poespas. Dit kan bijvoorbeeld een pastelkleur zijn en soms ook een zwarte achtergrond.

Uiteraard is alles mogelijk, want kunst is en blijft een kwestie van persoonlijke smaak. Ik zou je dan ook adviseren vooral datgene te doen wat voor jou werkt!

Tip voor wat betreft het aanbrengen van een achtergrond!

Een achtergrond, de naam zegt het al, bevindt zich achter het portret. Waar je tijdens het schilderen op kunt letten is dat je de achtergrond ook letterlijk àchter het portret plaatst, ook al is het maar een klein randje! Als je de achtergrond namelijk naderhand wilt aanbrengen is het nog niet zo makkelijk om het “tegen” het portret aan te schilderen. Je kunt je misschien voorstellen dat het best een karwei kan zijn om de achtergrond tussen het kapsel van het portret te friemelen. Het kàn wel, maar je moet dan zeer secuur te werk gaan. Dit kost extra tijd. Om dit te voorkomen is het daarom makkelijker om er, indien mogelijk, op voorhand al rekening mee te houden.

Wanneer kies je voor bepaalde kleuren met een achtergrond schilderen?

Soms is het niet zo makkelijk voor te stellen wat een achtergrond voor een portret kan betekenen. In zo’n geval kun je met een mobiele telefoon een foto van het portret maken. Je kunt dan de achtergrond een kleur geven door de foto te bewerken. Op deze manier krijg je een indruk wat een bepaalde kleur voor het portret doet… of juist niet 🙃 

Conclusie

Als je een achtergrond achter een portret wilt maken, bekijk dan vooraf goed welke kleur je zou willen gebruiken. Maak het jezelf iets makkelijker door de kleur van de achtergrond ook een beetje “onder” het portret aan te brengen.

Wil je leren hoe je realistische portret schilderijen en tekeningen kunt maken? Bekijk dan mijn online cursus portret schilderen en tekenen. Uitleg over de basistechnieken, krijg waardevolle tips en leer hoe ook jij prachtige realistische portretten kunt maken.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *