Wat is Ecoline?

Ecoline is een vloeibare waterverf op basis van kleurstoffen en kenmerkt zich door de prachtige heldere kleuren. Het hecht goed op tekenpapier, aquarelpapier en karton, is niet watervast en daardoor makkelijk te bewerken. Ecoline is beschikbaar in potjes en brush pens en er zijn tal van verschillende kleuren te verkrijgen.

Ecoline kenmerkt zich door de kleurstoffen, terwijl het ook wordt gezien als een vloeibare aquarel. Dit is niet helemaal waar, want er zit wel degelijk een verschil tussen beide. Het verschil zit hem in de lichtechtheid. Dit komt doordat ecoline kleurstoffen bevat en aquarelverf pigment.

Pigmenten zijn lichtecht, in tegenstelling tot de kleurstoffen. Deze kleurstoffen zijn prima te gebruiken voor presentatie materiaal wat je bijvoorbeeld in een map bewaart. Mocht je daarentegen iets willen maken wat aan de muur zou moeten hangen, dan zou ik adviseren het in te laten lijsten. Je werk is dan beter beschermd tegen direct licht. Het is geen garantie, maar ik ken een dame die haar prachtige ecoline kunstwerken al jaren in de huiskamer heeft hangen. Deze zijn ingelijst en nog steeds zeer krachtig van kleur!

Ecoline combineren met andere verfsoorten

Ecoline kun je prima combineren met inkt of aquarelverf en je kunt het eventueel ook gebruiken met acrylverf. Waar je dan wel rekening mee moet houden is het feit dat de kleurstof door de verflagen heen dringt en daarmee je werkstuk beïnvloed. Dit kan voor verassingen zorgen waar je niet altijd op zit te wachten. Dit verschijnsel wordt ook wel bloeden genoemd.

Het combineren van verschillende kleuren is erg makkelijk met ecoline brush pen. In de onderstaande video kun je zien hoe ik voornamelijk werk met de brush pen. Je kunt met deze ecoline brushpen snel iets tekenen en gemakkelijk bewerken met een waterbrush. Persoonlijk vind ik het prettig om dit te bewerken met een klein synthetisch kwastje, omdat ik op die manier heel secuur te werk kan gaan.

Wil je graag zien hoe je kunt werken met ecoline? In de onderstaande video zie je mij aan het werk en licht ik meer toe over hoe ik het gebruik.

Winkelwagen