Prachtige kleur Rood maken door Geel en Magenta te mengen

De kleur rood maak je door de kleuren geel en magenta met elkaar te mengen. Rood is een populaire kleur die vaak wordt gebruikt met schilderen. Doordat de kleur rood ontstaat uit het mengen van twee primaire kleuren, is rood een secundaire kleur. 

Het maken van rood is een leuk en creatief proces waar ik zelf erg van kan genieten. Je kunt namelijk verschillende tinten rood maken, geheel naar eigen wens. En het leukste is dat er geen goed of fout is met het maken van rood. Zolang jij er maar tevreden mee bent!

kleurenboek voor de kleur rood

Rood Mengen

Zoals je waarschijnlijk nu al weet is rood een secundaire kleur. Dit betekent niks meer dan dat de kleur rood is ontstaan door twee primaire kleuren met elkaar te mengen. Je kunt heel veel verschillende soorten kleuren rood maken met verf, zoals bordeaux rood of hortensia rood.

Het proces van rood mengen vind ik zelf erg leuk. Je kunt lekker vrijuit experimenteren om de gewenste tint rood te maken. Wil je een donkerdere kleur rood? Gebruik dan wat meer magenta. Iets lichter? Pak dan wat meer gele verf. Hopelijk begin je al te zien hoe eenvoudig en leuk het kan zijn om kleuren te mengen.

Mogelijk ben je al nieuwsgierig ik kleuren meng. Ik meng altijd kleuren op mijn zelf ontwikkelde schilderspalet.

Rood Maken

Voordat we beginnen met hoe we de kleur rood kunnen maken, wil ik je eerst wat meer vertellen over de juiste verhoudingen van de verf, mengtechnieken en de kleuren geel en magenta.

Liever direct aan de slag? Klik dan hier om direct naar de stappen te gaan om rood te maken.

Verhoudingen van verf bij het maken van rood

De verhouding van verf is niets minder dan de hoeveelheid verf die je gebruikt om te mengen. Wat de juiste verhouding is, dat bepaal jij zelf als kunstenaar 🙂

Ik kan je wel vertellen dat het gebruik van meer gele verf leidt tot een lichtere tint rood, zoals hortensia rood. En het gebruik van meer magenta leidt tot een diepere tint, zoals bordeaux rood.

Verschillende manieren om te mengen

In principe zijn er meerdere manieren om verf te mengen. Maar de meest gebruikte manier om verf te mengen is door een schilderspalet te gebruiken.

Een andere methode om te mengen is door de verf direct te mengen op het canvas of schildersdoek. Persoonlijk ben ik geen fan van de methode, omdat ik het niet prettig vind werken.

Terug naar de mengtechniek met een schilderspalet. Het mengen van verf op een schilderspalet is voor mij de eenvoudigste manier. Waarom? Ik kan goed zien welke kleur ik aan het mengen ben en zie ook direct de kleur veranderen wanneer ik wat meer verf toevoeg tijdens het mengen.

Wil je ook leren kleuren mengen op een schilderspalet? Zelf heb ik mijn eigen schilderspalet ontwikkeld, dat je gratis kan downloaden op mijn website. 

Geel en magenta mengen

We zijn aangekomen bij de twee kleuren die ik gebruik om rood te maken. Dit doe ik met de kleuren primair geel en primair magenta (affiliate links).

Het maakt in principe niet uit waar je je verf koopt, maar houd er wel rekening mee dat de kleur bepalend is voor de uiteindelijke kleur. Er zijn namelijk tal van kleuren beschikbaar in heel veel verschillende tinten.

Geel

Zelf gebruik ik de kleur primair geel van het merk Amsterdam. Dit kun je kopen in een tube acrylverf. Deze kleur geel is van goede kwaliteit en heeft een uitstekende lichtechtheid. Hierdoor zal de kleur zijn kracht niet verliezen en blijft de kleur jarenlang mooi (zelfs na tientallen jaren). 

Magenta

Voor de kleur magenta gebruik ik primair magenta. Ook een tube acrylverf van het merk Amsterdam. De kleur magenta is de krachtigste kleur van de twee kleuren en heeft daarmee ook de meeste invloed op de tint rood. 

Ik adviseer je om eerst meer gele verf op het palet te doen en een klein beetje magenta toe te voegen. Wanneer je in de andere volgorde begint zul je merken dat je aanzienlijk meer verf moet gebruiken voor een lichtere kleur rood.

Kleur rood maken: stap voor stap

We gaan nu eindelijk aan de slag! Ik heb een video gemaakt waarin ik je stap voor stap laat zien wat ik doe om de kleur rood te maken. Maar laten we eerst starten met de benodigdheden.

Wat heb je nodig om rood te maken?

Stap 1: Doe beide kleuren op het schilderspalet

Pak de tubes verf en plaats een beetje verf op ieder wolkje van het schilderspalet.

kleur geel en magenta op het schilderspalet

Stap 2: Doe de gele verf op het mengdeel

Pak met het paletmes een beetje gele verf en breng dit aan op het mengdeel.

gele verf op het mengdeel van het schilderspalet aanbrengen

Stap 3: Voeg de kleur magenta toe aan het mengdeel

Pak nu een klein puntje magenta met het paletmes en voeg dit toe aan de gele verf. Ik adviseer om kleine hoeveelheden magenta toe te voegen in plaats van in één keer veel. Op die manier kun je goed zien hoe het kleurmengsel zich ontwikkelt en kun je de kleur stapsgewijs creëren.

puntje mangenta toevoegen aan schilderspalet

Stap 4: Start met mengen

Start nu met mengen. Dit doe je door beide kleuren goed met het paletmes te mengen. Blijf steeds een beetje verf toevoegen totdat je de gewenste kleur hebt bereikt.

rood maken door geel en magenta te mengen

Stap 5: Voeg de kleuren toe aan je mengboek

Breng de kleur geel en magenta aan in je mengboek (ik noem dit ook wel kleurenboek). Voeg elke gemengde kleur toe aan je kleurenboek. Dit is super handig, want dit kun je later als naslagwerk gebruiken tijdens het schilderen. 

kleurenboek voor de kleur rood

Conclusie

Ik hoop dat ik je veel informatie heb kunnen geven over het maken van de kleur rood. En ik zou het super leuk vinden om te horen als je hier ook zelf mee aan de slag bent gegaan. Naast de kleur rood, meng ik natuurlijk ook andere kleuren. Lijkt het je leuk om ook daarmee eens aan de slag te gaan? Kijk dan eens op deze pagina.

Winkelwagen

Betaal één keer met een eenmalige betaling. Voor altijd toegang tot de portret cursus. 14 dagen niet goed, geld terug garantie.

50%

Je bent er bijna!

Waar mogen we je schilderspalet naar toe sturen?

Je gegevens zijn 100% veilig en op elk moment kun je afmelden.