Prachtige kleur Rood maken door Geel en Magenta te mengen

Rood is een primaire kleur. Je zult het misschien niet verwachten, maar het is mogelijk zelf rood te maken met behulp van geel en magenta!

kleurenboek voor de kleur rood

Rood Mengen

Met primairgeel en primairmagenta kun je heel veel verschillende soorten kleuren rood maken! Het proces van rood mengen vind ik zelf erg leuk. Je kunt lekker vrijuit experimenteren om de gewenste tint rood te maken. Wil je een donkerdere kleur rood? Gebruik dan wat meer magenta. Iets lichter? Voeg dan meer geel toe. Hopelijk begin je al te zien hoe eenvoudig en leuk het kan zijn om kleuren te mengen.

Mogelijk ben je al nieuwsgierig ik kleuren meng. Ik meng altijd kleuren op mijn zelf ontwikkelde schilderspalet.

Rood Maken

Voordat we beginnen met hoe we de kleur rood kunnen maken, wil ik je eerst wat meer vertellen over de juiste verhoudingen van de verf, mengtechnieken en de kleuren geel en magenta.

Liever direct aan de slag? Klik dan hier om direct naar de stappen te gaan om rood te maken.

Verhoudingen van verf bij het maken van rood

De verhouding van verf is niets minder dan de hoeveelheid verf die je gebruikt om te mengen. Toch zijn er wel een paar dingen waar je rekening mee kunt houden. Wat uiteindelijk de beste verhouding is zul je zelf ontdekken!

Verschillende manieren om te mengen

Kleuren mengen doe ik het liefst op een palet. Hiervoor heb ik een schilderspalet gemaakt die je gratis kunt downloaden! Leg het bijvoorbeeld onder een glasplaat of lamineer het, zodat je het makkelijk kunt schoonmaken en hergebruiken.

Een andere methode om te mengen is door de verf direct te mengen op het canvas of schildersdoek. Persoonlijk kies ik toch meestal voor een palet.

Het mengen van verf op een schilderspalet is voor mij de eenvoudigste manier. Waarom? Op het schilderspalet kan ik goed zien welke kleur ik aan het mengen ben en zie ook direct de kleur veranderen wanneer ik tijdens het mengen een andere kleur toevoeg.

Wil je ook leren kleuren mengen op een schilderspalet? Zelf heb ik mijn eigen schilderspalet ontwikkeld, dat je gratis kan downloaden op mijn website. 

Welke acrylverf kun je gebruiken?

We zijn aangekomen bij de twee kleuren die ik gebruik om rood te maken. Zoals eerder vermeld doe ik dat met de kleuren primair geel en primair magenta

Het maakt in principe niet uit waar je je verf koopt, maar houd er rekening mee dat de kwaliteit wel bepalend is voor de uiteindelijke kleur. Als de verf schraal gepigmenteerd is zal het resultaat minder krachtig zijn dan wanneer je werkt met rijk gepigmenteerde verf. Ik gebruik Amsterdam acrylverf van Talens. Deze verf vind ik heel fijn om mee te werken en de kleuren zijn prachtig en goed gepigmenteerd!

Geel

Zelf gebruik ik de Amsterdam primairgeel (275)van het merk Talens. Dit kun je kopen in een tube acrylverf. Deze kleur geel is van goede kwaliteit en heeft een uitstekende lichtechtheid. Hierdoor zal de kleur zijn kracht niet verliezen en blijft de kleur jarenlang mooi (zelfs na tientallen jaren). 

Magenta

Voor de kleur magenta gebruik ik Amsterdam primairmagenta (369), tevens van het merk Amsterdam. De kleur magenta is de krachtigste kleur van de twee kleuren en heeft daarmee ook de meeste invloed op de tint rood. 

Ik adviseer je om eerst meer gele verf op het palet te doen en een klein beetje magenta toe te voegen. Wanneer je in de andere volgorde begint zul je merken dat je aanzienlijk meer verf moet gebruiken voor een lichtere kleur rood.

Kleur rood maken: stap voor stap

We gaan nu eindelijk aan de slag! Ik heb een video gemaakt waarin ik je stap voor stap laat zien wat ik doe om de kleur rood te maken. Maar laten we eerst starten met de benodigdheden.

Wat heb je nodig om rood te maken?

Stap 1: Doe beide kleuren op het schilderspalet

Breng een beetje van primairgeel op het gele wolkje en primairmagenta op het rode wolkje van het schilderspalet.

kleur geel en magenta op het schilderspalet

Stap 2: Doe de gele verf op het mengdeel

Pak met het paletmes een beetje primairgeel op en leg dit op het mengdeel (in het midden van de “cirkel”).

Note: Ik meng voornamelijk met een paletmes, omdat ik die tussentijds makkelijk kan schoonmaken en daardoor goede controle heb over de hoeveelheid verf ik die ik wil toevoegen. Daarnaast vind ik het een voordeel dat op deze manier de dotjes verf schoon blijven!

gele verf op het mengdeel van het schilderspalet aanbrengen

Stap 3: Voeg de kleur magenta toe

Pak nu een klein puntje magenta met het paletmes en voeg dit toe aan de gele verf. De kleur geel is minder krachtig dan magenta. Ik adviseer te beginnen met geel en daar voeg je dan heel kleine beetjes magenta aan toe. Als je het andersom doet is de kans groot dat je een grote hoeveelheid geel nodig hebt om je kleur lichter te maken. Ander voordeel is dat je op deze manier goed kunt zien hoe het kleur zich ontwikkelt en kun je de kleur stapsgewijs creëren.

puntje mangenta toevoegen aan schilderspalet

Stap 4: Start met mengen

Start nu met mengen. Dit doe je door beide kleuren goed met het paletmes te mengen. Blijf steeds een beetje verf toevoegen totdat je de gewenste kleur hebt bereikt.

rood maken door geel en magenta te mengen

Stap 5: Maak een naslagwerk

Maak een naslagwerk. Hiervoor kun je bijvoorbeeld een art-journal of een mixed-media blok gebruiken. Breng geel bijvoorbeeld geheel links aan en magenta geheel rechts. Voeg tussen deze twee kleuren tevens een aantal tussenstappen toe (zie het voorbeeld op onderstaande foto). Dit is super handig, want dit kun je later als naslagwerk gebruiken tijdens het schilderen en hoef je niet steeds het wiel opnieuw uit te vinden!

kleurenboek voor de kleur rood

Conclusie

Ik hoop dat ik je veel informatie heb kunnen geven over het maken van de kleur rood. En ik zou het super leuk vinden om te horen als je hier ook zelf mee aan de slag bent gegaan. Naast de kleur rood, meng ik natuurlijk ook andere kleuren. Lijkt het je leuk om ook daarmee eens aan de slag te gaan? Kijk dan eens op deze pagina.

Winkelwagen