Oranje maken: Gids voor de kleur oranje maken met verf

De kleur oranje kun je maken door de kleuren rood en geel met elkaar te mengen. Rood, geel en blauw zijn primaire kleuren. Dit zijn de hoofdkleuren die worden gebruikt voor schilderwerk. Dit maakt oranje een secundaire kleur, omdat het met twee primaire kleuren is gemaakt.

Oranje maken met verf

De kleur oranje kun je maken door de primaire kleuren rood en geel met elkaar te mengen. Wanneer je zoekt naar de kleur geel of rood zul je merken dat er verschillende soorten kleuren geel en rood verkrijgbaar zijn. Ik maak zelf vaak gebruik van primair geel en pyrrole rood.

Nu kan het heel gek klinken, maar primair magenta is ook een fijne kleur om te gebruiken voor het maken van de kleur oranje.

Hoe moet je de kleur oranje mengen?

Het is tijd om aan de slag te gaan en zelf de kleur oranje te mengen. Wat hebben we nodig?

Schilderpalet gebruiken om oranje te maken

Mijn schilderspalet kun je gratis downloaden vanaf mijn website. Ik heb dit palet zelf ontwikkeld en vind het erg prettig werken. Daarnaast is het schilderspalet ook nog eens erg milieuvriendelijk. In tegenstelling tot andere schilderpaletten kun je dit palet oneindig blijven gebruiken. Je hoeft namelijk het schilderspalet alleen af te drukken en onder plaat glas te leggen. Of je kunt het pallet plastificeren.

Oranje maken: Stap voor stap

De kleur oranje maken we door twee kleuren met elkaar te mengen, rood en geel. Hier kun je zien dat je meerdere kleuren oranje kunt maken door de kleuren geel en rood met elkaar te mengen.

1. Pak de rode tube verf

Gele en rode verf pakken om de kleur oranje te mengen

Plaats een klodder verf op het rode wolkje van het schilderspalet.

2. Pak de gele tube verf

Plaats een klodder verf op het gele wolkje van het schilderspalet.

3. Pak het paletmes

Gele verf pakken met een paletmes

Pak het paletmes en pak hiermee een klodder verf en leg dit in het midden van het schilderspalet. Dit is het witte gedeelte en hier heb je de ruimte om te mengen.

4. Pak een puntje rode verf

Puntje rode verf pakken

Pak met het paletmes een klein puntje rode verf. Probeer echt een klein puntje te pakken en niet te groot. Rood is namelijk een krachtige kleur en heeft daarom veel effect in het mengen van de kleuren.

5. Meng de kleuren

oranje maken

Meng nu de samengevoegde kleuren met het paletmes. Ga net zo lang door totdat je de kleur oranje hebt. Wil je de kleur oranje iets donkerder? Gebruik dan iets meer rood. Liever een lichtere kleur oranje maken? Gebruik dan wat meer gele verf.

Mijn advies is om liever kleine hoeveelheden toe te voegen in plaats van in een keer veel. Op die manier kun je goed zien wat er met het kleurmengsel gebeurd en kun je de kleur in kleine stapjes gaan creëren.

Noteren van kleuren

Kleurenboek als naslagwerk bij oranje maken

Het is handig om een kleurenboek te maken van kleuren die je ooit hebt gemengd. Breng de gemengde kleur aan in het kleurenboek en schrijf erbij welke kleuren je hebt gebruikt. Dit kleurenboek is een super handig naslagwerk.

Bijvoorbeeld, je bent bezig met een portret schilderij en je hebt een specifieke kleur nodig. Maar deze heb je niet direct uit de tube. In dit geval kun je je kleurenboek erbij pakken en terugzien of je in het verleden al een keer een kleur hebt gemaakt die in de buurt komt.

In dit geval heb je de kleur oranje gemaakt met twee verfkleuren. Maar van de kleur geel heb je heel veel verschillende soorten en ook van de kleur rood. Het is daarom super handig als je dit in je kleurenboek aanbrengt en de gebruikte kleuren erbij schrijft. Dit komt altijd nog een keer van pas!

Winkelwagen