Hoe maak je de kleur zalm in 5 eenvoudige stappen

Wil je graag weten hoe je de kleur zalm kunt maken zodat je deze kan gebruiken in je kunstwerk? De kleur zalm kun je in een paar eenvoudige stappen maken door de kleuren rood, geel en wit te mengen.

Dankzij mijn eenvoudige aanpak kun je met een paar eenvoudige stappen de kleur zalm maken. Ik laat je zien hoe je verschillende tinten van de kleur zalm kunt maken.

Het is aan te raden een naslagwerk te maken. Hiervoor kun je bijvoorbeeld een art-journal of een mixed-media blok gebruiken. De verschillende tinten kun je hierin aanbrengen en erbij vermelden welke kleuren je hiervoor gebruikt hebt. Dit naslagwerk is enorm fijn, want dit kun je er bij pakken wanneer je de kleur zalm nog eens wilt maken.

Verschillende kleuren zalm maken met verf

Laten we eerst beginnen met de materialen die we nodig hebben. Want zonder de juiste materialen kunnen we niet starten met mengen natuurlijk 😉

Stap #1. Welke kleuren heb je nodig om de kleur zalm te maken?

Je kunt verschillende kleuren geel, rood en wit gebruiken om de kleur zalm te maken. Ik heb zelf een selectie gemaakt van 4 kleuren waarvan ik denk dat deze het beste zijn om de kleur zalm te maken:

  • Cadmium Yellow Deep
  • Cadmium Red Deep
  • Primair Magenta
  • Titaan wit

De tubes verf zijn van twee verschillende merken, namelijk Winsor & Newton en Amsterdam. Moet alles van een merk zijn? Nee hoor, dat hoeft niet! Je kunt acrylverf van verschillende merken prima met elkaar mengen.

Note: Het maakt in principe niet uit welke acrylverf je koopt, maar houd er rekening mee dat de kwaliteit wel bepalend is voor de uiteindelijke kleur. Als de verf schraal gepigmenteerd is zal het resultaat minder krachtig zijn dan wanneer je werkt met rijk gepigmenteerde verf. Ik gebruik Amsterdam acrylverf van Talens en Galeria van Winsor & Newton. Beiden vind ik heel fijn om mee te werken en de kleuren zijn prachtig en goed gepigmenteerd!

Cadmium Yellow Deep

De Cadmium Yellow Deep van Winsor & Newton is een prachtige kleur met diepte en levendigheid. Het is een acrylverf met een rijke en warme tint en geschikt voor het mengen van verschillende kleureffecten. De verf heeft een goede dekking.

Primair Magenta

De kleur Primair Magenta is acrylverf van Amsterdam van het merk Royal Talens. Zij geven de garantie dat deze verf minimaal 100 jaar lichtecht blijft. Hierdoor zal je schilderij dus altijd net zo mooi blijven als de dag waarop je het hebt geschilderd. Wat ook fijn is aan deze verf is dat je je penselen gewoon met water kunt schoonmaken.

Cadmium Red Deep

Cadmium Red Deep is een diepe kleur rood die je goed kunt gebruiken om kleuren te mengen. Deze Expert acrylverf wordt geproduceerd door het merk Royal Talens. Bovengenoemde kleur Primair Magenta is van de Standard Series.

Titaan Wit

De kleur Titaanwit is altijd handig om tussen je tubes verf te hebben staan. Je kunt deze kleur verf bijna altijd gebruiken om kleuren te mengen. De kleur is volledig dekkend en zit zowel in de Standard Series (Amsterdam) als in de Expert Series (Expert) van Royal Talens. De verf is van uitstekende kwaliteit en geschikt voor zowel beginners als gevorderden.

Stap #2. Overige benodigde materialen verzamelen

Naast de verf hebben we ook andere materialen nodig om kleuren met elkaar te mengen. Denk bijvoorbeeld aan een paletmes, schilderspalet en penseel.

Schilderspalet om kleuren te mengen

Een schilderspalet gebruik je om de kleuren te mengen. In veel gevallen is een schilderspalet gemaakt van een dunne houten plank die goed gelakt is. Zelf vind ik het prettig om voor mijn kleuren vaste plekken te hebben op een schilderspalet. Helaas ontbreekt dit op het “traditionele” houten schilderspalet.

Maar daar heb ik iets op bedacht!

Ik heb mijn eigen schilderspalet ontwikkeld met vaste plekken voor de basiskleuren. In het midden is er ruimte om de kleuren te mengen. Je kunt mijn schilderspalet hier downloaden.

Schilderspalet voor kleuren mengen

Paletmes om kleuren te mengen

Een paletmes is een soort plamuurmes, maar dan kleiner en fijner, waarmee je kleuren kunt mengen op een schilderspalet. Een paletmes wordt ook wel een schildersmes of schildersspatel genoemd. Niet te verwarren met de doorgaans grovere plamuurmessen waarmee je gaten en oneffenheden kunt opvullen. 

Ik meng voornamelijk met een paletmes, omdat ik die tussentijds makkelijk kan schoonmaken en daardoor goede controle heb over de hoeveelheid verf ik die ik wil toevoegen. Daarnaast vind ik het een voordeel dat op deze manier de dotjes verf schoon blijven!

Je hebt veel verschillende paletmessen. Zelf heb ik een setje van 7 verschillende paletmessen. Heb je nog geen paletmes? Bekijk dan eens dit setje van 7 paletmessen op onze webshop.

Paletmes voor kleuren mengen

Een goed begin, is het halve werk 

Het is een eeuwenoud gezegde, maar een goed begin is echt het halve werk. Zorg er daarom voor dat je alles klaar zet voordat je begint. Staan alle tubes verf klaar? Heb je de paletmessen bij de hand? Ligt je schilderspalet voor je? En heb je penselen liggen om de kleuren in je kleurenboek te noteren? Vergeet je bakje water niet om het verf van je penseel te halen.

Stap #3. Doe alle kleuren op het schilderspalet

Het is tijd om te starten! Pak de kleuren Cadmium Yellow Deep, Cadmium Red Deep en Titaanwit en leg wat verf op het schilderspalet.

Kleuren op het schilderspalet als voorbereiding om de kleur zalm te maken

Ik adviseer je om niet ineens heel veel verf te gebruiken, want je kunt tussentijds altijd nog wat extra toevoegen op het schilderspalet.

Tip: Heb je veel verf over? Doe het dan in een potje of bakje wat je kunt afsluiten en spray er een beetje water op. Deze verf kun mengen en gebruiken om bijvoorbeeld een ondergrond te schilderen!

Stap #4. Noteer de begin kleuren in je kleurenboek

Als naslagwerk kun je, voordat je begint, de pure kleuren in je art-journal of mixed-media blok aanbrengen. Wat is een pure kleur? Dat is hoe de kleur direct uit de tube verf komt.

Verschillende kleuren zalm maken met verf

Tijdens het mengen (stap 5) kun je de tussenstapjes van diverse tinten zalm in je art-journal aanbrengen. Door al deze kleuren aan te brengen heb je een handig naslagwerk voor een volgende keer!

Stap #5. Meng alle kleuren op het meng vlak van het schilderspalet

Pak je paletmes en leg wat Cadmium Yellow Deep op het meng vlak van het schilderspalet. Neem nu een puntje Cadmium Red Deep met het paletmes en voeg dit toe aan de Cadmium Yellow Deep op het schilderspalet. Meng de kleuren nu met het paletmes. Je zult zien dat de gemengde kleur al richting een zalmkleur gaat. Vind je de kleur niet zalm genoeg? Voeg dan een puntje Titaanwit toe en kijk wat er gebeurt.

Puntje rode verf toevoegen aan gele verf om de kleur zalm te maken

Je kunt nu hetzelfde doen met Cadmium Yellow Deep, maar nu gemengd met Primair Magenta. Kijk naar de verschillen ten opzichte van de mengingen met Cadmium Red Deep en bepaal voor jezelf welke zalmkleur je het meeste aanspreekt. Kleuren zijn namelijk heel persoonlijk. Hiermee bedoel ik dat de kleur zalm er voor jou anders kan uitzien dan voor mij. Ik moedig je daarom aan om te blijven mengen totdat je de kleur zalm hebt bereikt waarmee jij tevreden bent.

Conclusie

Ik hoop dat je dankzij mijn stappenplan eenvoudig de kleur zalm hebt kunnen maken. Zorg ervoor dat je goed bent voorbereid, want een goed begin is het halve werk. Kleuren zijn persoonlijk, blijf daarom net zo lang mengen totdat je de kleur hebt gemaakt waarmee jij tevreden bent. Noteer de verschillende kleurtinten in je journal, want dit is een super handig naslagwerk voor later!

Winkelwagen