Hoe maak je de kleur zalm in 5 eenvoudige stappen

Wil je graag weten hoe je de kleur zalm kunt maken zodat je deze kan gebruiken in je kunstwerk? De kleur zalm kun je in een paar eenvoudige stappen maken door de kleuren rood, geel en wit te mengen.

Dankzij mijn eenvoudige aanpak kun je met een paar eenvoudige stappen de kleur zalm maken. Ik laat je zien hoe je verschillende tinten van de kleur zalm kunt maken. De verschillende tinten noteren we als naslagwerk in een kleurenboek. Dit naslagwerk is enorm fijn, want dit kun je er bij pakken wanneer je weer eens gaat mengen om de kleur zalm te maken.

Verschillende kleuren zalm maken met verf

Laten we eerst beginnen met de materialen die we nodig hebben. Want zonder de juiste materialen kunnen we niet starten met mengen natuurlijk 😉

Stap #1. Welke kleuren heb je nodig om de kleur zalm te maken?

Je kunt verschillende kleuren geel, rood en wit gebruiken om de kleur zalm te maken. Ik heb zelf een selectie gemaakt van 5 kleuren waarvan ik denk dat deze het beste zijn om de kleur zalm te maken:

  • Cadmium Yellow Deep
  • Primair Magenta
  • Cadmium Rood Deep
  • Caput Mortuum Violet
  • Titaan wit

De tubes verf zijn van twee verschillende merken, namelijk Winsor & Newton en Amsterdam. Moet alles van een merk zijn? Absoluut niet. Het is juist om verf van verschillende merken met elkaar te mengen, omdat het ene merk weer iets andere tinten verf verkoopt dan het andere merk.

Cadmium Yellow Deep

De Cadmium Yellow Deep van Winsor & Newton is een prachtige kleur met diepte en levendigheid. Het is een acrylverf met een rijke en warme tint en geschikt voor het mengen van verschillende kleureffecten. De verf heeft een goede dekking en is geschikt voor zowel de beginnende en gevorderde kunstenaars.

Primair Magenta

De kleur Primair Magenta van het Amsterdam is een mooie kleur rood. Het is een acrylverf gemaakt door Royal Talens en zij geven de garantie dat deze verf minimaal 100 jaar lichtecht blijft. Hierdoor zal je schilderij dus altijd net zo mooi blijven als de dag waarop je het hebt geschilderd. Wat ook fijn is aan deze verf is dat je je penselen gewoon met wat kunt afspoelen.

Cadmium Rood Deep

Cadmiumrood Donker is een diepe kleur rood die je goed kunt gebruiken om kleuren te mengen. De verf valt onder de lijn Amsterdam en wordt geproduceerd door het merk Royal Talens. Deze tube verf valt onder de Expert Series valt en de kleuren Primair Magenta en Caput Mortuum Violet vallen onder de Standard Series. Over de laatste kleur vind je hieronder meer informatie.

Caput Mortuum Violet

Caput Mortuum Violet is een halfdekkende kleur rood die ik persoonlijk iets meer op de kleur paars vind lijken. Je kunt de verf kopen, maar je kunt natuurlijk ook zelf een kleur paars maken (of violet). Maar voor het gemak zou ik de kleur kopen.

Titaan Wit

De kleur Titaan Wit is altijd handig om tussen je tubes verf te hebben staan. Je kunt deze kleur verf bijna altijd gebruiken om kleuren te mengen. De kleur is volledig dekkend en zit ook in de Standard Series van de lijn Amsterdam. De verf is van uitstekende kwaliteit en geschikt voor zowel beginners als gevorderden.

Stap #2. Overige benodigde materialen verzamelen

Naast de verf hebben we ook andere materialen nodig om kleuren met elkaar te mengen. Denk bijvoorbeeld aan een paletmes, schilderspalet en penseel.

Schilderspalet om kleuren te mengen

Een schilderspalet gebruik je om de kleuren te mengen. In veel gevallen is een schilderspalet gemaakt van een dunne houten plank die goed gelakt is. Zelf vind ik het prettig om vaste plekken te hebben op een schilderspalet. Helaas ontbreekt dit op het “traditionele” houten schilderspalet.

Maar daar heb ik iets op bedacht!

Ik heb mijn eigen schilderspalet ontwikkeld met vaste plekken voor kleuren. En in het midden een leeg meng vlak waar je de kleuren met elkaar kan mengen. Je kunt mijn schilderspalet hier downloaden.

Schilderspalet voor kleuren mengen

Paletmes om kleuren te mengen

Een paletmes is een soort plamuurmes waarmee je kleuren kunt mengen op een schilderspalet. Een paletmes wordt ook wel een schildersmes of schildersspatel genoemd. Niet te verwarren met een plamuurmes waarmee je gaten en oneffenheden kunt opvullen. 

Je hebt veel verschillende paletmessen. Zelf heb ik een setje van 7 verschillende paletmessen. Heb je nog geen paletmes? Bekijk dan eens dit setje van 7 paletmessen op onze webshop.

Paletmes voor kleuren mengen

Een goed begin, is het halve werk 

Het is een eeuwenoud gezegde, maar een goed begin is echt het halve werk. Zorg er daarom voor dat je alles klaar zet voordat je begint. Staan alle tubes verf klaar? Heb je de paletmessen bij de hand? Ligt je schilderspalet voor je? En heb je penselen liggen om de kleuren in je kleurenboek te noteren? Vergeet je bakje water niet om het verf van je penseel te halen.

Stap #3. Doe alle kleuren op het schilderspalet

Het is tijd om te starten! Pak de kleuren Cadmium Yellow Deep, Cadmium Red Deep en Titaan wit en doe een klodder verf op het schilderspalet.

Kleuren op het schilderspalet als voorbereiding om de kleur zalm te maken

Ik adviseer je om zuinig te zijn met de verf, want het is duur. En daarnaast kun je altijd meer toevoegen op het schilderspalet. Want het is een stuk lastiger om de verf van je schilderspallet terug te stoppen in de tube verf.

Stap #4. Noteer de begin kleuren in je kleurenboek

Voordat ik begin noteer ik altijd de pure kleur in mijn kleurenboek. Wat is een pure kleur? Dat is hoe de kleur direct uit de tube verf komt.

Noteer aan ieder uiteinde een kleur. In dit geval geel aan de linkerkant en rood aan de rechterkant.

Verschillende kleuren zalm maken met verf

Tijdens het mengen (stap 5) noteer ik iedere keer een tint zalm in mijn kleurenboek. Dit herhaal ik net zolang totdat ik een aantal tinten heb gemaakt waarmee ik tevreden ben. Door al deze kleuren te noteren heb ik een handig naslagwerk voor de volgende keer!

Stap #5. Meng alle kleuren op het meng vlak van het schilderspalet

Pak je paletmes en doe wat van de gele verf op het meng vlak van het schilderspalet. Pak nu een puntje rode verf met het paletmes en voeg dit toe aan de gele verf op het schilderspalet. 

Meng de kleuren nu met het paletmes door elkaar. Je zult zien dat de kleuren in elkaar worden gemengd en dat je al een zalmachtige kleur aan het maken bent. Is de kleur niet zalmachtig genoeg? Dan kun je een puntje witte verf toevoegen.

Puntje rode verf toevoegen aan gele verf om de kleur zalm te maken

Kleuren zijn heel persoonlijk. Hiermee bedoel ik dat de kleur zalm er voor jou anders kan uitzien dan voor mij. Ik moedig je daarom aan om te blijven mengen totdat je de kleur zalm hebt bereikt waarmee jij tevreden bent.

Conclusie

Ik hoop dat je dankzij mijn stappenplan eenvoudig de kleur zalm hebt kunnen maken. Zorg ervoor dat je goed bent voorbereid, want een goed begin is het halve werk. Kleuren zijn persoonlijk, blijf daarom net zo lang mengen totdat je de kleur hebt gemaakt waarmee jij tevreden bent. Noteer de verschillende kleurtinten in je kleurenboek, want dit kleurenboek is een super handig naslagwerk voor later!

Winkelwagen

Betaal één keer met een eenmalige betaling. Voor altijd toegang tot de portret cursus. 14 dagen niet goed, geld terug garantie.

50%

Je bent er bijna!

Waar mogen we je schilderspalet naar toe sturen?

Je gegevens zijn 100% veilig en op elk moment kun je afmelden.