Paars maken: Kleuren mengen om paars te maken

De kleur paars krijg je door de primaire kleuren rood en blauw te mengen. Ik laat je stap-voor-stap zien hoe je de kleur paars kunt maken, maar om te kunnen beginnen hebben we eerste de volgende materialen nodig: pyrrolerood acrylverf, ultramarijnblauw acrylverf, schildersmes, schilderspalet, penseel, stevig schetspapier, water en (baby)doekjes.

Naslagwerk voor de kleur paars maken

Stevig schetspapier, liefst in de vorm van een art-journal, gebruik ik altijd als naslagwerk. In dit naslagwerk zet ik de kleuren die ik gebruik om te mengen, zodat ik duidelijk zie wat voor resultaten ik kan behalen. Voor de kleur paars gebruik ik de kleuren pyrrolerood en ultramarijnblauw. Zet beide kleuren wel met een flinke tussenruimte (bijvoorbeeld blauw aan de linker- en rood aan de rechterbuitenkant) in je naslagwerk. Zo houd je genoeg ruimte tussen deze twee kleuren voor de gemengde kleuren.

Voordat ik meer vertel over de kleur paars mengen wil ik graag een tip met je delen. Het is handig om tijdens het schilderen, dus ook tijdens het mengen van kleuren, babydoekjes bij de hand te hebben. Hiermee kun je makkelijk je paletmes of penselen tussendoor schoonmaken. Op die manier weet je dat je zo zuiver mogelijk aan het mengen bent en zie je beter wat er tijdens het mengen gebeurt.

Goed, nu gaan we echt aan de slag.

Stap-voor-stap de kleur paars mengen

De kleur paars kun je maken door de kleuren ultramarijn blauw en rood met elkaar te mengen.

 1. Pak de benodigdheden

  Pyrrolerood acrylverf, ultramarijnblauw acrylverf, schildersmes, schilderspalet, penseel, stevig schetspapier, water en (baby)doekjes.

 2. Pak een beetje pyrrolerood en leg dit in het midden van het schilderspalet

  Op het schilderspalet heb je de ruimte om te mengen.

 3. Voeg een klein beetje ultramarijn blauw toe

  Meng dit goed door het rood. Je zult zien dat de kleur rood als enigszins roodpaars is geworden. Deze gemengde kleur kun je in je naslagwerk (schetsboek) aanbrengen.

 4. Herhaal deze stappen totdat je een kleur paars hebt gemaakt

  En blijf ultramarijn blauw toevoegen tot je een zo goed als blauwe kleur hebt. Als je steeds een beetje van de gemaakte kleuren naast elkaar in je schetsboek aanbrengt zie je een mooi verloop. Op deze manier kun je later terugkijken wat de verhouding ongeveer geweest is en zul je in staat zijn eerder bij je gewenste resultaat te komen.

Ik maak nog een andere kleur paars, dit doe ik met de kleuren primair magenta en (opnieuw) ultramarijn blauw. Exact zoals de stappen hierboven leg ik wat primair magenta in het midden van het schilderspalet. En voeg ik hier een puntje ultramarijn blauw aan toe. Als je dit goed met elkaar mengt kun je zien dat er andere kleur rood paars ontstaat dan met de pyrrolerood. Breng dit aan in je naslagwerk en herhaal de stappen zoals je hiervoor ook gedaan hebt.

Vergelijk de verschillende kleuren die je gemaakt hebt. Ze vallen allemaal onder de noemer en kleur “paars”, maar het resultaat is toch verschillend. Zo zie je dat het nogal wat uitmaakt wèlke kleur rood je kiest. Hetzelfde geldt overigens ook voor de kleur blauw. Probeer het maar eens. Neem bijvoorbeeld primair magenta met ceruleum blauw. En doe hetzelfde met pyrrolerood. Als je dan toch bezig bent breng ze dan ook aan in je naslagwerk en vermeldt er ook bij welke kleuren je hebt gebruikt.