Groen maken: Geel en blauw mengen

De kleur groen maak je door de kleuren geel en blauw met elkaar te mengen. Groen is een veelzijdige en populaire kleur die vaak wordt gebruikt in kunst. Daarnaast is het een secundaire kleur, omdat het wordt gemaakt door twee primaire kleuren. Namelijk, geel en blauw. Je kunt heel veel verschillende soorten kleur groen maken. Hier kun je zien hoe je verschillende soorten groen kunt maken door kleuren te mengen.

Groen Mengen

Groen is een secundaire kleur, wat betekent dat het een kleur is dat wordt vervaardigd door twee primaire kleuren te mengen: geel en blauw. Je kunt het op heel veel verschillende manieren mengen. Zelf vind ik dit echt enorm leuk om mee te experimenteren. Het afwisselen in hoeveelheden en juist iets meer geel of blauw om de gewenste tint groen te verkrijgen zijn dingen waar ik echt energie van krijg.

Mogelijk ben je al nieuwsgierig ik kleuren meng. Ik meng altijd kleuren op mijn zelfontwikkelde schilderspalet.

Groen Maken

Bij het maken van de kleur groen zijn twee dingen die enorm belangrijk zijn. Namelijk, de verhouding en de mengtechniek. Nu klinkt de mengtechniek mogelijk overweldigend, maar het is niks meer dan het gebruik maken van bijvoorbeeld een schilderspalet.

Verhouding

De verhouding tussen geel en blauw bepaalt de tint van groen die je wilt bereiken. Als je meer geel toevoegt, krijg je een helderdere en lichtere groene kleur. Terwijl meer blauw resulteert in een donkerdere, diepere kleur groen. Nodig jezelf uit om te experimenteren met verschillende verhoudingen om de gewenste tint groen te vinden. Het experimenteren is super leuk!

Mengtechnieken

Er zijn verschillende mengtechnieken die je kunt gebruiken om geel en blauw met elkaar te mengen. Een veelgebruikte methode is om de kleuren te mengen met een verfkwast op een palet. Begin met een beetje geel en voeg geleidelijk blauw toe terwijl je mengt. Blijf mengen tot je de gewenste tint groen hebt bereikt.

Ik adviseer je om altijd eerst te beginnen met de kleur geel. Waarom? Omdat blauw de krachtigste kleur is. Je hebt daardoor meer gele verf nodig om een lichtere kleur groen te krijgen. En verf is erg prijzig!

Een andere techniek is om de kleuren te mengen door ze direct op het canvas of schildersdoek aan te brengen. Plaats een kleine hoeveelheid geel en blauw naast elkaar op het doek en gebruik vervolgens een penseel om ze te vermengen. Deze techniek is verreweg het lastigste maar kan interessante overgangseffecten creëren.

Geel en Blauw Mengen

Het mengen van geel en blauw om de kleur groen te maken is een enorm leuk proces. Tenminste, al zeg ik het zelf. Want er is namelijk geen goed of fout en je kunt altijd verder mengen totdat je de juiste kleur hebt bereikt!

Geel

Geel is een primaire kleur die een heldere en levendige uitstraling heeft. Je kunt experimenteren met verschillende tinten geel om het gewenste effect te bereiken. Zelf gebruik ik de kleur primair geel in de video hieronder.

Blauw

Blauw is ook een primaire kleur en kent meerdere tinten, variërend van lichtblauw tot donkerblauw. Ik gebruik de kleuren ultramarijn blauw en primair cyaan en laat je de verschillen zien wat een andere tint blauw kan doen.

Kleur groen maken: stap voor stap

In de video hieronder kun je zien hoe ik verschillende soorten groen maak door de kleuren geel en blauw met elkaar te mengen.

Wat heb je nodig om groen te maken?

1. Pak de gele tube verf

Gele verf op het schilderspalet aanbrengen

Plaats een klodder verf op het gele wolkje van het schilderspalet.

2. Pak de blauwe tube verf

Blauwe verf op het schilderspalet aanbrengen

Plaats een klodder verf op het blauwe wolkje van het schilderspalet.

3. Pak het paletmes

Gele verf pakken met een paletmes

Pak het paletmes en pak hiermee een gele klodder verf en leg dit in het midden van het schilderspalet. Dit is het witte gedeelte en hier heb je de ruimte om te mengen.

4. Pak een puntje blauwe verf

Blauwe verf pakken met het paletmets

Pak met het paletmes een klein puntje rode verf. Probeer echt een klein puntje te pakken en niet te groot. Rood is namelijk een krachtige kleur en heeft daarom veel effect in het mengen van de kleuren.

5. Geel en blauw mengen

Groen maken door geel en blauw te mengen

Meng de kleuren nu met een paletmes totdat je de kleur groen hebt verkregen. Als je de groene kleur iets donkerder wilt maken, voeg dan iets meer blauw toe. Voor een lichtere tint groen kun je wat meer gele verf gebruiken.

Ik adviseer om kleine hoeveelheden blauw toe te voegen in plaats van in één keer veel. Op die manier kun je goed zien hoe het kleurmengsel zich ontwikkelt en kun je de kleur stapsgewijs creëren.

Kleurenkaart van soorten groen maken

Het is erg handig om een kleurenboek bij te houden van de kleuren die je eerder hebt gemengd. Breng de gemengde kleur aan in het kleurenboek en noteer welke kleuren je hebt gebruikt. Dit kleurenboek zal een waardevol naslagwerk voor je zijn.

Kleuren noteren op de kleurenkaart

Stel je voor dat je bezig bent met een portretschilderij en je hebt een specifieke kleur nodig die niet direct beschikbaar is in een tube. In zo’n situatie kun je je kleurenboek erbij pakken en zien of je in het verleden al eens een vergelijkbare kleur hebt gemengd.

Bijvoorbeeld, je hebt een groene kleur gemaakt door geel en blauw te mengen. Echter, er zijn talloze verschillende tinten geel en blauw beschikbaar. Daarom is het uiterst handig om deze informatie in je kleurenboek te noteren, inclusief de specifieke kleuren die je hebt gebruikt. Dit zal je altijd van pas komen in de toekomst!

Hopelijk weet je nu dat je groen kunt maken door geel en blauw te mengen en heb je geleerd dat kleuren mengen een leuke en creatieve manier is om de gewenste tint groen te verkrijgen. Daag jezelf uit en experimenteer met verschillende verhoudingen en mengtechnieken om jouw eigen unieke groene kleur te creëren. Ga aan de slag en ontdek de vele mogelijkheden van groen maken door geel en blauw te mengen!