Faber-Castell Potloden: Verschil in potloden

Fabel-Castell potloden zijn gemaakt van grafiet. Deze potloden herken je aan de hoge kwaliteit van het grafiet dat in de potloden wordt gebruikt. En dit merk je ook direct in het gebruik van de potloden.

Ik heb de potloden van Faber-Castell getest en vergeleken met andere grafietpotloden. En ik moet eerlijk toegeven dat ik aangenaam ben verrast!

Faber-Castell

Faber-Castell is een bekende naam in de wereld van kunstenaarsbenodigdheden. Ze staan bekend om hun goede (kleur)potloden, maar hebben ook andere producten in hun assortiment.

Het bedrijf is meer dan 250 jaar geleden met het produceren van potloden in Stein (Duitsland). De jarenlange ervaring zie je duidelijk terug in de kwaliteit van hun producten. Het is daarom niet voor niets dat de producten van Faber-Castell geliefd zijn bij kunstenaars.

Faber-Castell Potloden

In het assortiment van Faber-Castell vind je verschillende potloden, namelijk:

  • Grafietpotloden
  • Kleurpotloden
  • Aquarelpotloden

Ze hebben meerdere en verschillende soorten potloden. Bijvoorbeeld, Faber-Castell heeft naast de traditionele grafietpotloden ook matte potloden. Zo zit er altijd wel een potlood tussen die jij fijn vindt werken.

Faber-Castell potloden

Onderzoek : Vergelijking Faber-Castell, Van Gogh en Caran d’Ache Potloden

Persoonlijk vind ik de kwaliteit van potloden erg belangrijk. En daarom probeer ik regelmatig nieuwe potloden en vergelijk ik deze met andere potloden die ik graag gebruik. Deze keer onderzoek en vergelijk ik de grafietpotloden van Caran d’Ache, Van Gogh en Pitt Graphite Matt potloden van Faber-Castell.

Bij potloden is het cijfer erg belangrijk, want hoe hoger het cijfer voor de letter B, des te zachter het potlood zal zijn. In de video hieronder test ik verschillende B-potloden en laat ik je het verschil zien tussen glanzende en matte potloden.

Glanzende potloden worden het meest gebruikt met tekenen. Maar al wil je een portret tekening aan de muur hangen dan vind ik het niet altijd fraai deze glanst. En des te donkerder je wilt tekenen met een potlood des te meer het grafiet zal gaan glanzen. Dit wil je niet!

De glans kan best een storende factor zijn in je tekening. Erg vervelend al zeg ik het zelf, want al bekijk je dan vanaf de zijkant je tekening dan zie je de weerkaatsing van het licht in het grafiet. Maar geen zorgen, want gelukkig zijn er ook matte potloden! De matte grafietpotloden zorgen er voor dat je het grafiet mat blijft en daarmee ook je tekening.

Benieuwd naar de verschillen tussen glanzende en matte potloden? Bekijk dan de video hieronder.

Van Gogh potloden

Ik heb de Van Gogh grafietpotloden en gebruik veelal 2H, HB, 2B, 4B en 6B-potloden. De potloden werken fijn en liggen prettig in de hand.

Van Gogh grafietpotloden

Tijdens het testen zie je duidelijk terug dat hoe hoger het cijfer wordt, des te dieper de kleur wordt. En wat je ook ziet des te harder je drukt om het donkerder te maken, des te meer het grafiet gaat glimmen. Daardoor zou ik deze potloden niet geschikt vinden voor het maken van tekening die ik zou willen inlijsten.

Caran d’Ache potloden

Ik gebruik een 2B-potlood van Caran d’Ache en dit potlood voelt al echt anders aan als de potloden van Van Gogh. Het potlood van Caran d’Ache ligt steviger in de hand en aan de kleur van het grafiet zie je dat het donkerder is ten opzichte van de 2B van de Van Gogh potloden.

Caran d'Ache grafietpotloden

Uit de test blijkt dat Caran d’Ache 2B-potloden ook glanzen. Hierdoor zou ik deze niet gebruiken voor tekening die ik zou willen inlijsten en aan de muur hangen.

Faber-Castell Pitt Graphite Matt potloden

In de video hierboven kun je zien dat ik de potloden van Faber-Castell Pitt Graphite Matt test. Ik test de 2B, 4B en 6B-potloden. En wat me direct opvalt is dat het tekenen met deze potloden zachter aanvoelt ten opzichte van de andere twee merken (Van Gogh en Caran d’Ache).

Als ik deze matte grafietpotloden van Faber-Castell ergens mee zou moeten vergelijken dan vind ik het wat meer op kleurpotlood lijken. Het is ook leuk om te zien dat wanneer je lichtjes tekent, het grafiet ook aanzienlijk zichtbaarder is dan de andere twee merken.

uitkomst onderzoek grafietpotloden Faber-Castell

In de glanstest kun je zien dat de matte potloden van Faber-Castell ook echt mat zijn, omdat ze niet glanzen. Hierdoor komen ze voor mij als absolute winnaar uit de bus en vind ik ze uitermate geschikt voor tekeningen die je wilt inlijsten en ophangen.

Wil je zelf ook aan de slag met Faber-Castell grafietpotloden? Je kunt de Faber-Castell Pitt Graphite Matt hier bestellen.

Winkelwagen