Wolken schilderen komt voornamelijk voor bij het schilderen van een landschap. Het is ook een leuke oefening om je schildervaardigheden te verbeteren. Hier vind je praktische informatie die je op weg helpen om prachtige wolken te schilderen, zoals de kleuren die je nodig hebt en ook hoe je de wolken driedimensionaal maakt.
Voordat ik begin, stel ik mijzelf graag even kort voor. Mijn naam is Mandy Groot en ik teken en schilder al ruim 40 jaar. Daarnaast ben ik schilderdocent en vind ik het leuk om mijn kennis te delen op mijn blog en YouTube kanaal. En ik heb een online cursus portret tekenen en schilderen ontwikkelt waar ik enorm trots op ben. Hier heb ik enorm veel tijd en energie in gestoken en krijg een hoop positieve reacties op de portret cursus. En daar word ik blij van 🙂
Goed, dit was ik in het kort. Laten we lekker aan de slag gaan met het schilderen van een wolk.
Benodigdheden bij het schilderen van een wolk
Een goed begin is het halve werk. En deze regel is ook van toepassing bij schilderen, want het klaar hebben staan van alle spullen is enorm belangrijk.
Het eerste wat ik doe is mijn schilderspalet pakken. Dit schilderspalet kun je gratis van mijn website downloaden. Daarna pak ik alle kleuren die ik nodig denk te hebben en doe ik daarvan een beetje op mijn schilderspalet. Ook leg ik mijn penselen klaar en een bekertje met water.
Boodschappenlijstje
- Schilderspalet
- Titaanwit
- Primair geel
- Pyrollerrood
- Ultramarijn blauw
- Penselen: kattentong synthetisch
- Bekertje met water
Welke kleur blauw voor lucht schilderen?
Voor deze tutorial heb ik al een achtergrond gemaakt. De achtergrond is een lichtere kleur blauw, omdat dit vaak de kleur van de lucht is. Ik moedig mijn cursisten vaak aan om zelf lekker te gaan experimenteren met kleuren mengen om een achtergrond kleur te maken. Nu heb ik al een tutorial gemaakt over de kleur blauw mengen. Deze tutorial zou je kunnen gebruiken om inspiratie op te doen om een kleur blauw te schilderen die geschikt is voor de lucht die jij in gedachten hebt.
Mocht je nog meer inspiratie willen op doen, bekijk dan eens dit artikel over het maken van een achtergrond.
Hoe verf je een wolk?
Ik ben bij het deel aangekomen waar we de wolk daadwerkelijk gaan schilderen. Om het makkelijk te maken heb ik de stappen volledig uitgeschreven zodat je die makkelijk kan volgen. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om de video te volgen 🙂
Stap #1: Kleuren mengen
Ik begin met het mengen van kleuren op mijn schilderspalet. Dit doe door eerst wat rode verf op het mengvlak van mijn schilderspalet te doen. Vervolgens voeg ik wat gele verf toe. Je kunt gerust wat meer gele verf gebruiken, omdat rood een krachtige kleur is. Meng de kleuren nu goed door elkaar.
Nu deze kleuren gemengd zijn voeg ik wat ultramarijn blauw toe aan het mengsel. Hierdoor krijg je een wat bruinige tint.
Tip: Begin nooit met witte verf bij het schilderen van een wolk. Je kunt beter beginnen met een donkerdere kleur. Dit klinkt gek, maar ik laat het je allemaal zien.
Stap #2: De eerste laag aanbrengen van de wolk
Het is tijd om deze bruinige tint verf als eerste laag aan te brengen op het schildersdoek. Mogelijk denk je nu “Maar wolken zijn toch wit?”. Dan ben je niet de enige! Dit is een veelvoorkomend misverstand. Maar maak je geen zorgen, ik laat het je stap voor stap zien 🙂
Breng de verf aan door met je penseel heen en weer te bewegen; zie hiervoor eventueel het hier boven vermelde YouTube-filmpje. Je mag dit rommelig doen 🙂
Als het goed is heb je nu iets vergelijkbaars zoals onderstaande afbeelding.
Stap #3: Iets meer witte verf toevoegen aan het mengsel
We gaan weer terug naar het schilderspalet. Neem wat titaanwit en voeg dit toe aan het mengsel. Pas op dat je niet in één keer teveel wit toevoegt! Door het wit in kleine stappen in de wolk aan te brengen krijg je meer variatie in kleur en kun je meer diepte creëren.
Stap #4: Witte verf in laagjes aan de wolk toevoegen
Breng nu de iets lichtere kleur aan. In dit geval aan de bovenkant van de wolk, alsof het licht erop schijnt. Doe dit door op verschillende plekken met een slepend-deppende beweging wat lichtere verf aan te brengen.
Herhaal de stappen met titaanwit en doe dit net zolang totdat je tevreden bent met je geschilderde wolk!
Let er op dat je de lichtere kleur niet over de hele wolk aanbrengt, maar zorg ervoor dat de donkere tinten ook nog zichtbaar blijven voor meer diepte.
Mijn geschilderde wolk kun je hieronder zien.
Roze wolken schilderen
Je kunt eventueel ook roze wolken schilderen. Ook hier begin je weer met het mengen van een donkerdere, in dit geval roze, kleur. Voeg in stapjes wat wit toe, zodat je steeds een wat lichtere kleur krijgt.
Voeg de lichtroze kleur ook weer stap-voor-stap toe aan de wolk. Blijf net zo lang doorgaan totdat je tevreden bent met je roze geschilderde wolk.
Conclusie over wolken schilderen
Bij het schilderen van wolken, of eigenlijk bij het schilderen in zijn algemeenheid ;), is de voorbereiding belangrijk. Zorg er voor dat je alle benodigdheden klaar hebt staan om lekker aan de slag te gaan. Begin met een donkerdere tint verf en breng vervolgens in laagjes een lichtere tint verf aan. Op deze manier krijg je een mooie “gestapelde” wolk met veel diepte.
Hopelijk is het je gelukt om een prachtige wolk te schilderen. Ik vind het altijd leuk om de resultaten van andere mensen te zien en dus ook die van jou! Daarom zou ik het leuk vinden als je een foto maakt en deze deelt op Facebook en mij daarin benoemd. Een reactie hieronder mag je natuurlijk ook altijd achterlaten 🙂
Bekijk mijn blog voor nog meer schilder- en tekeninspiratie!