Hoe werk je met acryl inkt?

Acrylic Ink, of acryl inkt zit in flesjes en/of potjes met een pipet druppelaar waardoor je de acryl inkt makkelijk kunt verwerken en doseren.

Wanneer je werkt met acryl inkt kun je de pipet druppelaar gebruiken om druppels op je werk neer te leggen. Persoonlijk leg ik dit vaak uit als dots of stippen op je werk neerleggen. Wanneer je een dot hebt neergelegd op je werk dan kun je bijvoorbeeld sprayen met een spray met water. Vervolgens kun je gaan gieten, dus het heen en weer bewegen van je papier of doek. Dit geeft enorm leuke effecten.

Het is ook leuk om te werken met een kroontjespen in combinatie met acryl inkt. Met de kroontjespen kun je heel fijn schrijven in je schilderwerk. Hiermee kun je fijne details aanbrengen in je werk of bijvoorbeeld sierlijke letters maken.

Acryl inkt is, zoals de naam al doet vermoeden, op basis van acrylverf. Hierdoor is het ideaal om te combineren met acrylverf. Mijn voorkeur is om eerst een leuke basis kleur neer te zetten of een mooie achtergrond te maken met verf. In een later stadium breng ik eventueel de acryl inkt aan.

Wat kun je maken met acryl inkt?

Met acryl inkt kun je meer transparantie aanbrengen in je schilderwerk. De transparantie krijg je omdat het makkelijk beweegbaar en dun is.

En zoals hierboven als vermeld, leent acryl inkt zich perfect om te gieten of leuke druppels in je werk te creëren. Het neerzetten van dots werkt rustgevend en mediterend. Daarnaast geeft het leuke en verassende effecten op je werk.

Hou je van transparantie, dan zou ik persoonlijk niet een heel werk met acryl inkt maken. Je kunt in dat geval beter voor aquarel kiezen. Je kunt beide mediums wel prima combineren! Gebruik de acryl inkt om bijvoorbeeld extra accenten aan je werk toe te voegen.

Acryl inkt verdunnen en ondergrond

Ondanks dat de inkt al heel vloeibaar is zou je acryl inkt kunnen verdunnen met water. Probeer het niet teveel te verdunnen, want dan raak je de kleurkracht kwijt. En dat zou zonde zijn.

De ondergrond voor acryl inkt kan letterlijk van alles zijn. Letterlijk alles waar je met acrylverf op kan werken, bijvoorbeeld hout, papier, acrylpapier, aquarelpapier, mixed media papier of canvasdoek kun je ook gebruiken met acryl inkt.

Heb je een ondergrond voorbewerkt met gesso? Dan is deze heel goed geschikt om op te werken met acryl inkt.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *