Wat kun je doen met maskeervloeistof voor aquarel?

Wat is maskeervloeistof?

Maskeervloeistof is een transparante substantie die wordt aangebracht op het papier voordat je begint met schilderen. Aquarel is een prachtige manier om met waterverf te schilderen, maar het kan soms lastig zijn om het vrij te houden van pigment. Hier kun je maskeervloeistof voor gebruiken.

Het is handig om in je achterhoofd te houden dat maskeervloeistof het papier beschermt. 

Merken en soorten maskeervloeistof

Er zijn verschillende merken en soorten maskeervloeistof beschikbaar. Sommige werken makkelijker dan andere. Daarom is het verstandig om een product te kiezen dat geschikt is voor jouw specifieke wensen.

In de video gebruik ik twee soorten maskeervloeistof:

  • Molotow
  • Nuvo

Samenvatting video

Vandaag ga ik twee soorten maskeervloeistof laten zien en hoe die te gebruiken zijn met aquarel of ecoline. Maskeervloeistof is erg handig om te gebruiken als je het wit van het papier op bepaalde plekken zichtbaar wilt houden. Er zijn verschillende producten op de markt, zoals de Molotow pen. Deze pen is makkelijk te gebruiken en de Nuvo maskeervloeistof kun je aanbrengen met een penseel. In de video kun je zien hoe ik dat doe.

Ik teken eerst een klein bloemetje tekenen met de Molotow pen. Zoals je in de video kunt zien is  de Molotow pen makkelijk te gebruiken. Het is belangrijk om de maskeervloeistof goed te laten drogen. Wat ik ook een voordeel vind van deze pen is dat hij een blauwe kleur heeft, zodat ik precies zie waar mijn illustraties staan.

Daarnaast heb ik de Nuvo maskeervloeistof. Deze kun je direct uit het flesje gebruiken, maar dan heb je minder controle over hoeveel er uitkomt. Dit vind ik zelf een nadeel. Deze maskeervloeistof heeft een gele kleur en valt dus minder op dan de blauwe Molotow pen. Mijn voorkeur gaat uit naar het gebruik van een fijn penseel, want maskeervloeistof kan nog wel eens tussen de haren blijven zitten. 

Een tip die ik je kan geven is om elke keer als je een beetje maskeervloeistof hebt gebruikt, je penseel direct schoon te maken, af te drogen en opnieuw maskeervloeistof te pakken. Of je penseel vooraf te voorzien van een beetje vloeibare handzeep.

Op deze manier kan ik hele fijne lijntjes maken met de Nuvo maskeervloeistof. Het nadeel hiervan is dat als je het wat dunner aanbrengt, het minder goed zichtbaar is. Dit is iets om aan te wennen. Het is belangrijk om je penseel direct schoon te maken met water en af te drogen. 

Nu laat ik de maskeervloeistof drogen en kom ik later bij je terug.

Inmiddels is het goed droog. Dit heb ik gedaan met een föhn om het droogproces wat te versnellen. Nu kan ik de maskeervloeistof verwijderen en dat doe ik met een rubber cement. Dit is een ruw gummetje. Je kan het ook met je hand verwijderen, maar zelf vind ik rubber cement prettiger werken.

Rubber cement gummetje voor het verwijderen van maskeervloeistof
Rubber cement gummetje voor het verwijderen van maskeervloeistof

Zoals je in de video kunt zien, kun je hele mooie effecten creëren met maskeervloeistof.

Winkelwagen