Mandy Groot

Wat kun je doen met Aquapasto (een medium voor aquarelverf)?

Vandaag laat ik je zien wat je kunt doen met Aquapasto. Dat is een medium wat je kunt gebruiken voor het verdikken van je aquarelverf, zodat de vloei wordt verminderd. Het blijft hierdoor beter op een plek zitten. In deze video laat ik je zien hoe de Aquapasto werkt.

De Aquapasto in deze video is van het merk Winsor & Newton.

Allereerst breng ik de Aquapasto aan op mijn palet. En je zult direct zien dat het een pasta-achtige structuur heeft. Helemaal wanneer je je paletmes gebruikt. De pasto is goed te mengen met aquarelverf en beide zijn in water oplosbaar.

Ik gebruik de kleur Indian Yellow. Ook van het merk Winsor & Newton.

De aquarelverf breng ik ook aan op mijn palet en meng ik rustig door de Aquapasto heen. Zoals je in de video kunt zien gaat dat heel gemakkelijk. Om de verf wat meer ‘body’ te geven pak ik nog een beetje extra pasto.

Nu ben ik klaar met mengen en pak ik mijn penseel erbij. Deze maak ik vooraf nog even goed schoon met water.

Tip: ik heb altijd een tissue bij de hand. Hiermee kan ik gemakkelijk mijn penseel droog deppen of wat verf aan afvegen.

Aan de slag met Aquapasto

Ik breng nu de gemengde aquarelverf met pasto aan op mijn doek. Je zult bij het aanbrengen de penseenstreken goed blijven zien. En des te meer Aquapasto erin zit, des te meer je de streken van het penseel zult zien.

Door meer aquapasto te gebruiken kun je als het ware de aquarelverf neerleggen. Dit is leuk wanneer je wat meer body wilt aanbrengen op je schilderij. Om de vergelijking goed te laten zien, maak ik het ook nog een stuk natter.

Je ziet nu echt duidelijk een kleurverschil ten opzichte van het mengsel met aquapasto.

Wanneer je aquarelverf in combinatie met water gebruikt zul je zien dat de aquarel op zoek gaat naar zijn ‘eigen plek’. Hiermee bedoel ik dat de aquarel met water wordt opgenomen in het papier, waardoor het papier iets zal opbollen en de kleur lichter wordt. Dit komt doordat het pigment naar een lager gelegen gebied zakt.

Met aquapasto heb je hier geen last van, omdat het grotendeels op de plek waar je het hebt neergelegd blijft liggen. En dit is perfect wanneer je met aquarel wilt blijven werken.

Winkelwagen

Betaal één keer met een eenmalige betaling. Voor altijd toegang tot de portret cursus. 14 dagen niet goed, geld terug garantie.

50%

Je bent er bijna!

Waar mogen we je schilderspalet naar toe sturen?

Je gegevens zijn 100% veilig en op elk moment kun je afmelden.