Wat is aquarelverf?

Aquarelverf is een met water vermengbare verf die bestaat uit pure pigmenten die zijn vermengd met arabische gom als bindmiddel.

Je kunt aquarelverf heel makkelijk met water vermengen.

Doordat het vermengbaar is met water kun je de penselen en eventuele andere materialen eenvoudig schoonmaken. Na het gebruik kun je penselen schoonmaken met water en zeep. Dan zijn je penselen zo weer schoon en klaar voor je volgende kunstwerk 🙂

In tegenstelling tot acrylverf of olieverf, waar je na afronding van een schilderij nog weleens onder de vlekken kunt zitten, geeft aquarelverf veel minder af en zijn vlekken redelijk makkelijk te verwijderen.

Wat is een aquarel?

Een aquarel is een schilderij of kunstwerk gemaakt met aquarel verf. De betekenis van een aquarel kan ook refereren naar de techniek aquarelleren. De betekenis van aquarel kan dus twee verschillende dingen inhouden.

Het gebruik van aquarelverf vroeger en nu

Vroeger gebruikte schilders heel veel water met aquarel. Hierdoor kregen aquarel schilderijen dromerige effecten. Het gebruik van veel water maakt je aquarel kunstwerk heel dromerig en de pigmenten “schraal”.

Tegenwoordig wordt aquarel ook puurder gebruikt. Dat wil zeggen dat we een klein beetje water gebruiken en veel pigment. Hierdoor kunnen we er bijna illustratief mee werken.

Dit betekent niet dat je de stijl van nu zou moeten hanteren. Het is juist enorm leuk om met beide methodes te experimenteren zodat je de verschillen kan zien en variatie in je werk kunt aanbrengen.

Giftig of niet giftig?

Aquarel verf kun je vermengen met water en ook je materialen kun je met kraanwater schoonmaken. Je kunt het afvalwater gewoon laten weglopen in de goot. Het is daarom aannemelijk dat aquarelverf niet giftig of schadelijk is.

Het is natuurlijk wel verstandig om voorzichtig te zijn en op te passen, omdat er pigmenten in de verf zitten. Misschien is het een open deur, maar ik raad je af om het afvalwater (waar je penselen bijvoorbeeld in staan) op te drinken of door te slikken.

Welke kleuren aquarel heb je nodig?

De kleuren die je nodig hebt om met aquarel te schilderen is sterk persoonsafhankelijk.

Een goed palet zou minimaal een gele, rode en blauwe kleuren moeten bevatten. Dit is de basis om mee te beginnen en vanuit hier kun je als het ware verder ‘uitbreiden’.

Je zou dan kunnen kiezen voor bijvoorbeeld lichtgeel en okergeel.

En een lichtrode kleur met een sterkere kleur rood. Je kunt bijvoorbeeld ook karmijnrood toevoegen. Dit is een kleur die neigt naar iets meer het rozige. Cadmiumrood is ook een hele mooie kleur rood om aan je palet toe te voegen.

Ultramarijn blauw wordt heel veel gebruikt om de lucht mee te schilderen. Hetzelfde geldt voor ceruleumblauw. Ultramarijn blauw heeft een paarsige gloed in zich, waar ceruleumblauw meer een kleur blauw is.

Persoonlijk zou ik altijd omber gebrand aan mijn palet toevoegen. Wanneer je deze kleur mengt met ultramarijn blauw, krijg je een bijna zwarte kleur. Zo hoef je in principe geen zwart aan te schaffen.

Mocht je toch een diepe en donkere kleur zwart willen, dan adviseer ik je om een tube of blokje zwarte aquarelverf te kopen.

Welke aquarelverf is goed?

Zolang de aquarelverf niet extreem goedkoop is of van goedkope hobby zaken is verkregen, mag je aannemen dat de aquarelverf van goede kwaliteit is.

In de aquarel verf van bijvoorbeeld Action zit veel minder pigment dan kwalitatief betere merken.

De kans dat de goedkope aquarel verbleekt onder de zonlicht is erg groot. En stel je voor dat je net het kunstwerk van je leven hebt gemaakt, dan is dat toch een gevalletje jammer…

Als je daarentegen Van Gogh, Rembrandt of Winston & Newton aquarel koop dan heb je echt goede aquarelverf. Daarnaast hebben deze merken hebben prachtige kleuren in het assortiment.

Daniel Smit is ook een goed merk die bekend staat om de uitstekende kwaliteit aquarel verf.

Vind je het gewoon leuk vinden het eens te proberen en wil je een betaalbare aquarelverf waar je een goed resultaat mee kunt bereiken, dan zou ik kiezen voor het merk ‘Van Gogh’. Deze kun je vaak kopen bij goede speciaalzaken.

Kunstenaarswinkels (bijvoorbeeld Bij Bakker in Castricum) hebben vaak doosjes aquarelverf te koop met een uitgebalanceerde selectie van kleuren. Dit werkt vaak prima en is geschikt voor zowel beginnende als ervaren kunstschilders.

Populariteit van aquarel verf

Volgens Google Trends begint aquarel sinds 2013 steeds populairder te worden. Aquarel is bij uitstek een makkelijke verf om mee te beginnen. Geheel terecht dat dit mooie medium weer aan terrein wint, maar de reden waarom het populairder wordt is mij onduidelijk.

Heb jij een verklaring? Deel je verklaring door een reactie onder aan de pagina achter te laten 🙂

populariteit aquarelverf

Aquarelverf mengen

Benodigde tijd: 1 minuut.

  1. Pak je penseel en dompel deze in water

    Het is handig om vooraf een potje water neer te zetten. Dit potje kan gewoon een schoongemaakt potje groenten zijn.

  2. Pak een kleur aquarel met je natte penseel

    Pak nu van je doosje of tube een beetje aquarel met je penseel.

  3. Doe de aquarel op je palet

    Breng deze kleur nu aan op je palet

  4. Dompel je penseel opnieuw in het water

    Door je penseel opnieuw in water te doen, zo maak je de penseel schoon en komt er geen andere kleur op je aquarel blok.

  5. Pak een nieuwe kleur aquarel

    Pak nu opnieuw van je doosje of tube een beetje aquarel met je penseel.

  6. Doe ook deze kleur op je palet

    Breng deze kleur aan op de andere kleur op je palet.

  7. Meng de kleuren met elkaar

    Meng nu de kleuren aquarel met elkaar en kijk wat voor kleur er uit komt. Voeg indien nodig wat extra kleur toe.

Wanneer je met aquarel schildert dan is de kleur op het moment van aanbrengen altijd dieper en donkerder. Zodra de verf opdroogt zullen de kleuren altijd fletser uitvallen. Dit is heel gebruikelijk bij aquarelverf en heeft niks te maken met de verf zelf.

Twee bekende technieken

Aquarel kent twee bekende technieken, namelijk de nat-in-droog en de nat-in-nat techniek.

Omdat je met veel water werkt bij aquarellen kunnen foutjes in je kunstwerk zichtbaar blijven. Veel gemaakte foutjes zijn dat kleuren in elkaar overlopen en zo vlekken maken. De nat-in-droog techniek is hier een geschikte oplossing hiervoor. Bij deze techniek laat je eerst de laag opdrogen voordat je aan de volgende laag begint.

Wanneer je graag kleuren wilt mengen en zoekt naar mooie en verassende effecten kun je de kleuren in elkaar laten overlopen. De nat-in-nat techniek is hier een passende techniek. In tegenstelling tot de nat-in-droog techniek begin je bij de nat-in-nat techniek met de volgende laag verf als de vorige laag nog nat is.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Winkelwagen
Scroll naar boven