Wat is acrylverf?

Acrylverf wordt gemaakt van pigmenten, bindmiddel en heeft een structuur die te vergelijken is met een stevige yoghurt. Het bindmiddel bestaat uit een dispersie van microscopisch kleine acrylaatharsdeeltjes in water. Dit is melkachtig van kleur, maar het droogt transparant op. Handig om te weten: aangebrachte kleuren drogen iets donkerder op!

Acryl is een fijne verf om mee te werken, omdat het nauwelijks technische beperkingen kent. Het droogt vlot, waardoor je lekker doorwerken! De verf hecht op vrijwel iedere ondergrond. Het is wel belangrijk dat de ondergrond absorberend en vet- en stofvrij is. Wist je trouwens dat het een van de meest gebruikte verf is voor kunst op de muur?

Mijn cursisten vragen regelmatig wat bepalend is voor de kwaliteit van acryl. De kwaliteit van acrylverf wordt bepaald door de ingrediënten. De verhouding tussen het pigment en bindmiddel is bepalend voor de kwaliteit. Goedkopere acryl bevat vaak in verhouding veel bindmiddel ten opzichte van pigment en dat is de reden dat deze kleuren minder krachtig zijn en sneller kunnen verbleken.

Kwaliteit van acryl

Acrylverf is verkrijgbaar in verschillende kwaliteiten. Je kunt het bijvoorbeeld bij de Action of soortgelijke winkel kopen. Realiseer je dan wel dat deze vaak maar weinig pigment bevatten. Het is zeker geschikt om studies te maken of het een en ander uit te proberen. De kleuren zijn doorgaans niet lichtecht. Dit in tegenstelling tot de betere merken. Zodra je dus van plan bent om een kunstwerk te maken met de bedoeling deze op te hangen zou ik je aanraden de beter gepigmenteerde acrylverf aan te schaffen. Je zult merken dat deze echt anders werken en voller van kleur zijn.

Merken die bekend staan om kwalitatief goede acryl zijn onder andere: Royal Talens Amsterdam, Van Gogh, Rembrandt, Liquitex, Ara en Winsor & Newton.

Royal Talens heeft de volgende symbolen op de tube afgebeeld, zodat je in één oogopslag de lichtechtheid van de verf kunt zien.

o tot 10 jaar lichtecht

+ 10-25 jaar lichtecht

++ 25-100 jaar lichtecht

+++ minimaal 100 jaar

Merken acrylverf

Kosten en prijzen

Een acrylverf tube van Royal Talens Amsterdam kost rond de 6 euro per tube van 120 milliliter. Afhankelijk van de hoeveelheid verf die je gebruikt, doe je best lang met een acryl tube van 120 milliliter. Tip: sluit de dop wel goed af, anders droogt de verf op!

Populariteit van acrylverf

Acryl is een heel toegankelijk product en kent de laatste decennia een enorme groei in populariteit. In de onderstaande grafiek kun je de interesse in acrylverf vanaf 2004 zien in Google Trends:

populariteit acrylverf

Hulpmiddelen

Acrylverf kent vele hulpmiddelen, bijvoorbeeld acrylmedium, gel mediums, acrylvernis en modeling paste. Persoonlijk vind ik het fijn om de hulpmiddelen van hetzelfde merk als de acryl te kopen.

Acrylmedium kun je gebruiken om acrylverf te verdunnen en de kleur transparanter te maken. Afhankelijk van het gewenste effect kun je kiezen voor een mat of glanzend acrylmedium.

Gel mediums geven meer volume en structuur aan je acrylverf. Ze verhogen namelijk de viscositeit en zijn daarnaast perfect voor het verlijmen van materialen zoals hout of steen. Een gel medium is dus geschikt voor het verdikken van acrylverf. Er zijn drie verschillende soorten gel mediums:

  1. Gel medium; geschikt voor wanneer je net iets meer volume en structuur wilt.
  2. Heavy gel medium; maakt acrylverf pasteuzer en is ook geschikt voor het verlijmen van allerlei materialen.
  3. Extra heavy gel medium; geschikt voor het creëren van hoogteverschillen.
Extra heavy gel medium

Acrylvernis kun je gebruiken om je acrylwerkstuk te vernissen en je kunstwerk te beschermen tegen stof en vuil.

Modeling paste wordt gebruikt voor het maken van ondergrond in reliëf. Ook kun je modeling paste gerbuiken om je acrylverf te mengen. Let wel dat de kleur van de acryl lichter zal worden, omdat modeling paste wit gepigmenteerd is.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *