Mandy Groot

Waar moet je op letten bij het tekenen van een landschap?

Een landschap tekenen is niet zo makkelijk als het lijkt. Ik leg je uit waar je rekening mee kunt houden als je een landschap wilt tekenen.

Een landschap bestaat uit twee delen, namelijk de lucht en het land. En in sommige gevallen is er ook water terug te vinden in het landschap. Het interessante is dat de plaats van de horizon in een landschap enorm belangrijk is. Hieronder zie je een afbeelding met drie landschappen, waarbij de horizontale verdeling anders is.

Verhoudingen van de horizon in een landschap

In het bovenste landschap is de horizon gelijk verdeeld. Dat wil zeggen dat zowel de lucht als het land 50% in beslag nemen en gelijk verdeeld zijn.

Nu kijken we naar het middelste landschap. Hier is de verticale verdeling anders ten opzichte van het bovenste landschap. Het middelste landschap bestaat voor 1/3 uit lucht bestaat en voor 2/3 uit land.

Wanneer kies je voor het middelste landschap? Nou heel simpel, wanneer je graag wilt laten zien wat er op het land gebeurd kies je voor de verhouding met meer land.

Bij het onderste landschap zie je dat deze 2/3 uit lucht en 1/3 uit land bestaat. Mogelijk voel je hem al aankomen, maar door deze verdeling kun je veel meer aandacht brengen naar de lucht in het landschap.

Afhankelijk van wat je graag wilt laten zien, weet je nu dat de plek van de horizon veel invloed heeft. de keuze hebt uit drie verschillende verhoudingen van een landschap.

Winkelwagen

Betaal één keer met een eenmalige betaling. Voor altijd toegang tot de portret cursus. 14 dagen niet goed, geld terug garantie.

50%

Je bent er bijna!

Waar mogen we je schilderspalet naar toe sturen?

Je gegevens zijn 100% veilig en op elk moment kun je afmelden.