Tekenen met aquarelpotloden op Pastelmat?

Tekenen met aquarelpotloden op Pastelmat is een uitdagende en opwindende manier om met kleur te experimenteren. Aquarelpotloden zijn unieke potloden die de eigenschappen en kwaliteiten van zowel potloden als aquarelverf combineert. Wanneer je ze op Pastelmat gebruikt, kun je nog meer nieuwe en leuke effecten ontdekken en creatieve ideeën uitproberen.

Wat zijn aquarelpotloden?

Aquarelpotloden zijn potloden die, wanneer ze worden vermengd met water, op een manier oplossen die vergelijkbaar is met aquarelverf. Hierdoor kun je zowel scherpe, fijne lijnen en waterige overgangen creëren. Aquarelpotloden zijn beschikbaar in een scala aan kleuren, waaronder vele heldere kleuren! In de blog post kun je lezen wat de beste aquarelpotloden volgens ons zijn. Aquarelpotloden kunnen op een groot aantal oppervlakken worden gebruikt, zoals aquarelpapier, canvas, hout en Pastelmat.

Wat is Pastelmat?

Pastelmat is een papiersoort dat speciaal is ontwikkeld voor het gebruik van pastelkrijt en pastelpotloden. Het heeft een fluweelachtig, uniek oppervlak die vele lagen pastel kan “vasthouden”. De eerste lagen (soft)pastel worden extreem goed vastgehouden, zonder direct te vervagen of uit te smeren. Fixeren van je kunstwerk is dan ook niet persé nodig.

Nu vind ik het altijd leuk om te experimenteren en heb gemerkt dat oliepastel, kleurpotloden en zelfs ook aquarelpotloden het fantastisch doen op Pastelmat!

Violen getekend met aquarelpotloden op pastelmat

Hoe teken je met aquarelpotloden op Pastelmat?

Als je voor het eerst met aquarelpotloden op pastelmat gaat tekenen, is het belangrijk om een paar dingen in gedachten te houden. Hieronder vind je enkele stappen die je kunt volgen:

 1. Kies je kleuren

  Aquarelpotloden zijn verkrijgbaar in een groot aantal kleuren, dus kies een paar kleuren die je aanspreken en/of die je wilt gebruiken in je kunstwerk.

 2. Maak een schets

  Voordat je begint met tekenen, is het een goed idee om een schets te maken. Dit doe ik meestal met een aquarelpotlood. Teken zachte lijnen, zodat je nog “ruimte” hebt om correcties aan te brengen.

 3. Gebruik water

  Om de aangebrachte pigmenten van een aquarelpotlood te activeren heb je water nodig. Dit kun je met een aquarelpenseel doen. Persoonlijk werk ik het liefst met een waterbrush. Dit is een synthetisch penseel met in de houder een reservoir waar je water in kunt doen.

  LET OP: gebruik een vochtig penseel, niet te nat! Gebruik je teveel water, dan zal je tekening zeer waarschijnlijk uitlopen.

 4. Teken met aquarelpotloden

  Heb je de schets klaar, dan kun je gaan kleuren met de aquarelpotloden. Doe dit in laagjes, op die manier bouw je werk mooi op en kun je meer diepte creëren. Als je klaar bent met kleuren kun je met een vochtig penseel de tekening voorzichtig van weinig water voorzien. Kijk wat er gebeurt en geniet van het proces! De kleuren zullen intenser worden!

Tekenen met aquarelpotloden op pastelmat: Het perfecte medium voor schilders en tekenaars

Hallo, welkom bij deze nieuwe video. Vandaag laat ik je zien hoe je aquarelpotloden van Caran d’ Ache kunt gebruiken op Pastelmat papier. Ik gebruik hier Pastelmat papier, dat speciaal is gemaakt voor soft pastel. Ik heb eerder al een video gemaakt waarin ik aan de slag ging met oliepastel op pastelmat papier en dat ging prima. En nu wil ik laten zien hoe je met aquarelpotloden op dit papier kunt werken.

Ik gebruik hier de kleur Light Flash Tone, omdat die echt mooi licht is en dat is precies wat ik voor deze tekening wil bereiken. Ik teken niet te hard, omdat ik mijn werk altijd in dunne laagjes opbouw. Deze manier van werken (zacht aanbrengen) geeft je de mogelijkheid om met een andere kleur verder te gaan en laagjes aan te brengen.

Ik pak nu een andere kleur, gebrande oker, en geef mijn tekening hiermee nog een laagje. Maar op de plekken waar ik het licht wil houden, kom ik niet met deze kleur of althans, zo min mogelijk. Ik hou het potlood achterin vast, zodat de pigmenten geleidelijk worden afgegeven.

Ik gebruik bruine oker en breng deze donkerdere kleur in steeds kleinere delen aan van mijn tekening. Daarna pak ik de French Grey en gebruik die om een beetje vergrijzing aan te brengen, maar ik moet nog wel aan de onderkant wat verder gaan met bruine oker. Ik ga nu de illustratie vochtig maken met een zacht penseel. Mijn penseel doop ik in het water en duw rustig met de haren op de bodem van het bakje om eventuele luchtbelletjes uit het penseel te duwen. Daarnaast heb ik een tissue bij de hand om eventueel overtollig water op te nemen, want het penseel mag niet te nat zijn! De lichte kleuren maak ik als eerste vochtig en werk rustig door naar de donkere kleuren.

In het filmpje heb ik een ei gemaakt, maar je kunt het ook toepassen om er een leuke achtergrond mee te maken voor de pasteltekening op Pastelmat papier. Dit is een manier om met aquarelpotloden op Pastelmat te tekenen.

Winkelwagen