Tekenen met aquarelpotloden op Pastelmat?

Tekenen met aquarelpotloden op pastelmat is een uitdagende en opwindende manier om met kleur te experimenteren. Aquarelpotloden zijn een uniek medium dat de kwaliteiten van zowel potloden als waterverf combineert. Wanneer je ze op pastelmat gebruikt, kun je nog meer nieuwe technieken ontdekken en creatieve ideeën uitproberen.

Wat zijn aquarelpotloden?

Aquarelpotloden zijn potloden die, wanneer ze worden vermengd met water, op een manier oplossen die vergelijkbaar is met aquarellen. Hierdoor kun je zowel scherpe, fijne lijnen en waterige overgangen creëren. Aquarelpotloden zijn beschikbaar in een scala aan kleuren, waaronder heldere en verzadigde tinten. Daarom hebben veel merken aquarelpotloden in hun assortiment, in de blog post kun je lezen wat de beste aquarelpotloden volgens ons zijn. Aquarelpotloden kunnen op een groot aantal oppervlakken worden gebruikt, zoals papier, canvas, hout en pastelmat.

Wat is pastelmat?

Pastelmat is een speciaal soort papier dat speciaal is ontwikkeld voor het gebruik van pastelkrijt en pastelpotloden. Het heeft een unieke textuur die de pigmenten vasthoudt. Daardoor blijven de kleuren helder en intens op pastelmat, zonder te vervagen of uit te smeren. Bovendien is pastelmat niet-poreus, wat betekent dat het vocht en water niet opneemt. Daarmee is het ideaal voor het gebruik van aquarelpotloden.

Hoe teken je met aquarelpotloden op pastelmat?

Als je voor het eerst met aquarelpotloden op pastelmat gaat tekenen, is het belangrijk om een paar dingen in gedachten te houden. Hieronder vind je enkele stappen die je kunt volgen:

 1. Kies je kleuren

  Aquarelpotloden zijn verkrijgbaar in een groot aantal kleuren, dus kies een paar kleuren die je aanspreken en die je wilt gebruiken.

 2. Maak een schets

  Voordat je begint met tekenen, is het een goed idee om een schets te maken. Dit kun je doen met een potlood of een gum.

 3. Gebruik water

  Zet een kleine hoeveelheid water bij de hand. Je kunt het water gebruiken om de aquarelpotloden op te lossen en te verdunnen.

 4. Teken met aquarelpotloden

  Gebruik de aquarelpotloden om de schets te maken. Als je die klaar hebt kun je met een vochtig penseel de tekening van water voorzien. De kleuren zullen intenser worden en naarmate je meer water toevoegt zullen de kleuren verder vervagen.

Tekenen met aquarelpotloden op pastelmat: Het perfecte medium voor schilders en tekenaars

Hallo, welkom bij deze nieuwe video. Vandaag laat ik je zien hoe je aquarelpotloden van Caran d’ Ache kunt gebruiken op Pastelmat papier. Ik gebruik hier Pastelmat papier, dat speciaal is gemaakt voor soft pastel. Ik heb eerder al een video gemaakt waarin ik aan de slag ging met oliepastel op pastelmat papier en dat ging prima. En nu wil ik laten zien hoe je met aquarelpotloden op dit papier kunt werken.

Ik gebruik hier de kleur Light Flash Tone, omdat die echt mooi licht is en dat is precies wat ik voor deze tekening wil bereiken. Ik teken niet te hard, omdat ik mijn werk altijd in dunne laagjes opbouw. Deze manier van werken (zacht aanbrengen) geeft je de mogelijkheid om met een andere kleur verder te gaan en laagjes aan te brengen.

Ik pak nu een andere kleur, gebrande oker, en geef mijn tekening hiermee nog een laagje. Maar op de plekken waar ik het licht wil houden, kom ik niet met deze kleur of althans, zo min mogelijk. Ik hou het potlood achterin vast, zodat de pigmenten geleidelijk worden afgegeven.

Ik gebruik bruine oker en breng deze donkerdere kleur in steeds kleinere delen aan van mijn tekening. Daarna pak ik de French Grey en gebruik die om een beetje vergrijzing aan te brengen, maar ik moet nog wel aan de onderkant wat verder gaan met bruine oker. Ik maak nu de illustratie nat met een zacht penseel en maak deze vochtig door in een bakje water te dopen en de luchtbelletjes uit het penseel te duwen. Ik heb een tissue bij de hand om eventueel overtollig water op te nemen. Ik begin bij het licht en kun je met het penseel een mooie onderschildering maken voor een pasteltekening.

Je kunt de rest van de illustratie ook nat maken en het kan een leuke onderschildering zijn voor een pasteltekening. Je kunt er nog een beetje mee spelen en het hoeft nog niet perfect te zijn, maar het kan je wel als goede ondergrond voor de pasteltekening op Pastelmat papier helpen. Je kunt het nog een beetje verplaatsen. Dit is een andere manier om op Pastelmat te tekenen met aquarelpotloden.

Winkelwagen

Betaal één keer met een eenmalige betaling. Voor altijd toegang tot de portret cursus. 14 dagen niet goed, geld terug garantie.

50%

Je bent er bijna!

Waar mogen we je schilderspalet naar toe sturen?

Je gegevens zijn 100% veilig en op elk moment kun je afmelden.