Tekenen met Soft Pastel voor Beginners: Een Complete Gids

Soft pastel, ook wel pastelkrijt genoemd, is een enorm leuk medium om mee te werken. Het is geschikt voor beginnende en gevorderde kunstenaars en het is dan ook niet voor niets zeer geliefd bij mij en andere kunstenaars. Door de zachte textuur en prachtige kleuren is soft pastel geschikt voor het maken van kunstwerken. Op deze pagina kun je onder andere vinden wat soft pastels zijn, waarom het leuk is om mee te werken en aantal praktische tips die je op weg kunnen helpen om met soft pastel te werken.

Voordat ik verder ga met uitleggen hoe je olieverf kunt verdunnen, stel ik mezelf graag even voor. Mijn naam is Mandy Groot en ik ben teken- en schilderdocent met meer dan 40 jaar ervaring. Op deze website vind je volop teken- en schilderinspiratie, en ook mijn YouTube-kanaal staat vol met creatieve ideeën. Mijn doel is om zoveel mogelijk mensen te inspireren en creatief bezig te laten zijn 🙂

Wat is Soft Pastel?

landschap gemaakt met soft pastel

Soft pastel is, oneerbiedig gezegd, een soort krijt. Het is gemaakt van pure pigmenten gemengd met een bindmiddel. Doordat er maar 1 bindmiddel wordt gebruikt blijven de kleuren zeer puur. Soft pastels zijn dan ook bekend om hun rijke, intense kleuren. De zachte textuur zorgt er bovendien voor dat je de kleuren gemakkelijk met elkaar kunt blenden/ mengen.

Soft pastels zijn beschikbaar in veel verschillende kleuren en gemakkelijk om mee te werken. Door het grote aanbod van kleuren en mogelijkheid om met elkaar te mengen, zijn de soft pastels erg toegankelijk voor beginners en gevorderden. Het is heel fijn om mee te werken en is zeer geschikt om snelle, losse en vooral kleurrijke tekeningen mee te maken. Hoewel het een toegankelijk product is vraag het natuurlijk wel oefening. Dit is bij alles zo 😉

Op zoek naar oefeningen? In mijn online portret cursus kun je stap voor stap leren om portretten te maken met pastel.

Benodigdheden voor soft pastel

Natuurlijk heb je de nodige spullen nodig om te beginnen met tekenen met soft pastel. Om het jou zo makkelijk mogelijk te maken heb ik alle benodigdheden verzameld en hier opgeschreven.

Soft pastels

Soft pastels zijn ideaal voor kunstenaars die op zoek zijn naar levendige kleuren en gemakkelijke mengbaarheid. Met hun zachte textuur en hoge pigmentconcentratie zorgen ze voor intense, heldere kleuren die zich moeiteloos laten blenden. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende vormen en maten, wat flexibiliteit biedt voor diverse technieken. Bekende merken zoals Rembrandt, Talens en Van Gogh staan bekend om hun uitstekende kwaliteit en brede kleurselectie.

Papier voor soft pastel

Pastelpapier is speciaal ontworpen om de unieke eigenschappen van pastels te ondersteunen. Het papier heeft een textuur of “tand” die helpt de pastel te grijpen en op zijn plaats te houden. Verkrijgbaar in verschillende texturen, gewichten en kleuren, biedt pastelpapier de perfecte ondergrond voor je creaties. Merken zoals Canson Mi-Teintes, Clairefontaine Pastelmat en Sennelier La Carte zijn populair vanwege hun duurzaamheid en uitstekende grip. Het juiste pastelpapier zorgt ervoor dat je lagen kunt opbouwen zonder fixatief en helpt je om het beste uit je soft pastels te halen. Vind hier allerlei soorten pastelpapier voor soft pastels.

Waarom is soft pastel leuk om mee werken?

Soft pastels hebben ten op zichte van harde pastels een zachtere structuur en daarmee een goede kleurafgifte. Door de zachtheid van de pastel kun je met kleur en textuur spelen die met andere mediums lastig te bewerkstelligen zijn. Ik heb een aantal punten opgeschreven waardoor ik denk dat het leuk en nuttig kan zijn om met soft pastel te werken.

Soft pastels hebben rijke kleuren en texturen

soft pastel kleuren

Soft pastels zijn verkrijgbaar in een breed scala aan intense kleuren. Deze kleuren kun je gemakkelijk met elkaar blenden om subtiele overgangen te creëren. Ik moedig je aan om hier lekker mee aan de slag te gaan en te experimenteren. Zo krijg je een goed gevoel bij de mogelijkheden.

Gedetailleerd en los werken

De zachtheid van het materiaal maakt het mogelijk om mooi en los te werken, maar deze eigenschap zorgt ervoor dat het iets minder makkelijk is om gedetailleerd te werken. Wil je bepaalde delen van je softpastel kunstwerk gedetailleerd uitwerken, dan zou ik adviseren er bijvoorbeeld carrees te gebruiken, of pastelpotloden. De combinatie geeft je de vrijheid om je creativiteit op verschillende manieren te uiten.

Met softpastel ben je in staat om in een paar toetsen of streken al een mooie indruk te geven van wat je wilt maken. Je kunt bijvoorbeeld heel snel een landschap maken met pastel. Een stuk verder op deze pagina vind je een video waarin je kunt zien hoe ik snel een landschap maak met soft pastel.

Soft pastels zijn gemakkelijk te gebruiken

Hoewel enige oefening nodig is, zijn soft pastels relatief eenvoudig te gebruiken en vereisen ze geen ingewikkelde voorbereidingen of andere tools. Soms is het handig een doezelaar bij de hand te hebben of bijvoorbeeld een wattenstaafje; hiermee kun je, zonder veel druk uit te oefenen, de kleuren mooi met elkaar mengen.

Let op: softpastel geeft behoorlijk af, dus werk secuur en probeer tijdens het werken niet met je hand over de tekening te vegen. Je zou jezelf kunnen aanwennen om als rechtshandige 😉 zoveel mogelijk van linksboven naar rechtsonder te werken en als linkshandige van rechtsboven naar linksonder.

Bevorderen van mentaal welzijn

Volgens een studie over het bevorderen van mentaal welzijn, gepubliceerd in het Journal of Visual Arts Practice, kan het werken met pastelkrijt ook therapeutische voordelen hebben. Het kan stress verminderen en werkt daarmee bevorderlijk voor het mentale welzijn.

Voorbeelden om soft pastel te gebruiken

Hier zijn enkele praktische voorbeelden van hoe soft pastels kunnen worden gebruikt in kunstwerken.

Landschappen

werken met soft pastel

Soft pastels zijn perfect voor het creëren van landschappen met rijke kleurovergangen en texturen. In de onderstaande video kun je zien hoe ik ‘losjes’ en snel een landschap maak met soft pastel. Je kunt zien hoe ik een schets maak en vervolgens de rijke kleuren toevoeg. Hierdoor krijgt het landschap al veel expressie. Nu heb ik een wat meer een fictief landschap gemaakt, maar je kunt met pastel ook heel goed realistische landschappen maken.

Abstracte kunst

Voor abstracte kunstenaars bieden soft pastels een geweldige manier om met kleur en vorm in alle vrijheid te experimenteren, zonder al teveel hulpmiddelen zoals bij andere schildermaterialen weleens het geval kan zijn.

Abstracte kunst met soft pastels is een leuke manier om te experimenteren met kleur, vorm en textuur. En je hoeft met abstracte kunt geen zorgen te maken over realisme. Door de zachte en mengbare eigenschap van pastel kun je prachtige overgangen en unieke patronen maken.

Start door losjes wat pastel aan te brengen op het papier. Gebruik vervolgens een bleding tool, zoals een doezelaar, om interessante effecten te creëren. Experimenteer met lagen en richt je op het proces in plaats van het resultaat. Abstracte kunst kan niet alleen visueel aantrekkelijk zijn, maar ook therapeutisch werken door creatieve expressie en stressvermindering.

Portretten met pastel

online cursus portret tekenen met pastel

Soft pastel is ook enorm goed geschikt om portretten te maken. Door de zachte textuur van pastels kun je gemakkelijk kleuren mengen en huidtinten maken. Daarnaast kun je ook gemakkelijk subtiele schaduwen aanbrengen in portretten. Door te combineren met pastelpotloden krijgt je portret een realistische uitstraling.

Lijkt het je leuk om te leren hoe je portretten kunt maken met pastel? Dan is mijn online portret cursus met pastel echt iets voor jou! Ik geef je in deze cursus praktische handvatten en tips die je op weg helpen om ook zelf prachtige portretten te maken met pastel.

Tips en Herinneringen voor Het Gebruik van Soft Pastel

Hier zijn enkele tips om je op weg te helpen met soft pastels:

  1. Begin eenvoudig: Maak in het begin eenvoudige tekeningetjes om het materiaal te leren kennen. Dit helpt je om zonder druk de eigenschappen van de pastels te verkennen.
  2. Werk van donker naar licht: Het is vaak handig om te beginnen met relatief donkere kleuren en vervolgens lichtere kleuren toe te voegen. Dit geeft je werk meer diepte.
  3. Gebruik blending technieken: Experimenteer met het mengen van kleuren met behulp van blending tools, zoals een doezelaar, of een wattenstaafje, om vloeiende overgangen te creëren. Gebruik je graag je vingers om te blenden? Let dan goed op dat ze schoon en droog zijn, omdat deze onbedoeld wat vettigheid zouden kunnen achterlaten.
  4. Bescherm je werk: Soft pastel kan gemakkelijk vlekken, dus lijst je kunstwerk in achter glas of gebruik fixatiefspray om je voltooide werk te beschermen. Een teveel aan fixatiefspray kan de kleuren enigszins beïnvloeden, dus ik zou adviseren het spaarzaam te gebruiken. Tip: Houd je kunstwerk verticaal als je de spray aanbrengt.

Conclusie

Met soft pastels kun je prachtige kunstwerken creëren door te experimenteren met kleur en textuur. Het begrijpen en beheersen van dit medium vraag om wat oefeningen. Dus, ga aan de slag, experimenteer en ontdek de vele mogelijkheden die soft pastels te bieden hebben.

Ben je klaar om aan de slag te gaan met soft pastels? Bekijk onze online portretcursus met pastel voor meer diepgaande technieken en tips om je vaardigheden verder te ontwikkelen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Winkelwagen
Scroll naar boven