Sneeuwpop tekenen: Hoe teken en schilder je een sneeuwpop met Aquarel

Een sneeuwpop tekenen en schilderen is erg leuk om te maken tijdens kerstdagen. Je kunt bijvoorbeeld zelf een sneeuwpop tekenen en opsturen als kerstkaartje naar familie of vrienden. Het tekenen en schilderen van een sneeuwpop is erg makkelijk. Ik laat je zien hoe je zelf een sneeuwpop kunt tekenen.

Benodigdheden voor het tekenen van een sneeuwpop

Laten we beginnen met de benodigdheden, want zònder is het lastig om een sneeuwpop te maken. Je hebt potlood en papier nodig om de sneeuwpop te tekenen. Wil je je sneeuwpop met aquarel uitwerken? Gebruik dan geen printpapier voor de schets, want daarop werkt het niet fijn met aquarelverf. Je kunt beter papier gebruiken dat absorberend is en speciaal ontwikkeld is voor aquarelverf. Op aquarelpapier kun je ook prima tekenen met een potlood.

  • Potlood 2B
  • Gum
  • Papier (voor aquarelverf)
  • Aquarelverf
  • Bakje schoon water
  • Penseel
  • Platte kwast

Sneeuwpop tekenen op papier

Eindelijk! We gaan beginnen met het schetsen van een sneeuwpop. Zorg ervoor dat je het papier voor je hebt liggen en alle materialen bij de hand hebt. Bij het schetsen is het altijd handig om een gum bij de hand te hebben, want dan kun je direct iets weggummen voor het geval je iets wilt corrigeren.

Stap 1: zet een cirkel op het papier

Teken een cirkel op het papier. Doe dit een beetje onderaan en houd in gedachte dat dit de grootste sneeuwbal van de sneeuwpop is. Je mag hem gerust groot tekenen (ongeveer ¼). Al ben je niet tevreden dan kun je de cirkel weer uit gummen.

Illustratie van de eerste sneeuwbal van de sneeuwpop

Stap 2: teken een cirkel op de cirkel

Teken nu een cirkel op de cirkel. De onderkant van de tweede cirkel en de bovenkant van de eerste cirkel mogen door elkaar heen gaan. Dit gummen we later weer uit. Je hebt als het goed is nu iets vergelijkbaars met de onderstaande afbeelding. Dit begint al aardig op een sneeuwpop te lijken 🙂

Illustratie van de tweede cirkel van de sneeuwpop

Stap 3: zet een cirkel boven de tweede cirkel

Teken nu de laatste cirkel. Net zoals bij de eerste en tweede cirkel mag je ook deze cirkel laten kruisen met de tweede cirkel. Als het goed is heb je nu een tekening die lijkt op de afbeelding hieronder.

Illustratie van de derde sneeuwbal van de sneeuwpop

Stap 4: teken de hoed

Trek een gebogen lijn op ongeveer ¼ van de bovenste cirkel. Bovenop de zojuist getekende lijn willen we een rechthoek tekenen. De hoed is schuin en daarom mag ook het rechthoek schuin getekend worden. Je mag zelf variëren in de hoogte en breedte van de hoed. Door hierin te variëren kun je de hoed iets meer over het hoofd of op het hoofd laten zitten. Het is erg leuk om hier eens mee af te wisselen, maar dat hoeft natuurlijk niet.

Illustratie van de hoed van de sneeuwpop

Stap 5: weggummen van kruisende lijnen

Gum nu de lijnen weg die elkaar kruisen. Beeld je in dat de sneeuwbal op de andere ligt en je dus altijd de onderkant ziet van de bovenste sneeuwbal. Je moet daardoor de bovenste lijn van de onderste sneeuwbal weggummen. Het klinkt misschien verwarrend, maar kijk maar eens naar de onderstaande afbeelding. Daar zie je dat het al aardig op een sneeuwpop begint te lijken.

Illustratie van de weg gegumde lijnen

Stap 6: teken de knopen in de sneeuwpop

Teken de knopen van de sneeuwpop. In de onderste sneeuwbal tekenen we een knoop. Dit doen we een beetje bovenaan de sneeuwbal. Teken nu twee knopen in de tweede sneeuwbal. Probeer een beetje dezelfde afstand te houden tussen de twee knopen.

Illustratie van de knopen in de sneeuwpop

Stap 7: armen tekenen

De armen van een sneeuwpop zijn vaak takken. Teken een rechte lijn met een knik omhoog. Iets onder het bovenste punt teken je 2 kleine lijnen. Zo geef je de sneeuwpop handen. Het begint nu langzamerhand aardig op een sneeuwpop te lijken. In de volgende stappen schetsen we de neus, ogen en de mond.

De handen van de sneeuwpop

Stap 8: de neus van de sneeuwpop

De neus van een sneeuwpop bestaat uit een wortel. Een wortel heeft de vorm van een punt en probeer dit in gedachte te houden. Teken nu de neus en laat deze iets uitsteken. Op deze manier creëer je diepte in het gezicht van de sneeuwpop.

De neus van de sneeuwpop

Stap 9: teken de ogen

Teken nu de ogen van de sneeuwpop. Dit zijn twee kleine zwarte bolletjes. Een van de ogen mag je iets achter de wortel plaatsen. Zo geef je de wortel nog meer diepte in de tekening van de sneeuwpop.

Ogen van de sneeuwpop

Stap 10: Teken de mond

Teken vijf kleine zwarte bolletjes in een gebogen vorm. Zorg er voor dat je de bolletjes als een glimlach komen te staan. Je mag natuurlijk ook altijd een niet blije mond tekenen. Hopelijk vond je door het volgen van alle stappen het tekenen van een sneeuwpop makkelijk en heb je een vergelijkbare sneeuwpop zoals hieronder getekend.

De mond van de sneeuwpop

Dit was het onderdeel tekenen. Mocht je het leuk vinden om de sneeuwpop te schilderen dan kun je de onderstaande video bekijken. In deze video gebruik ik aquarelverf met kwasten en penselen.

Sneeuwpop schilderen met aquarelverf

We gaan nu aan de slag met aquarelverf en gebruiken de schets van de sneeuwpop die we eerder hebben gemaakt. Zorg ervoor dat je de sneeuwpop uit stap 5 op papier hebt staan. Omdat we de neus, mond, hoed etc. gaan schilderen in plaats van tekenen.

Mocht je de sneeuwpop willen schilderen, zorg er dan voor dat je alle materialen tot je beschikking hebt. Zoals de aquarelverf, kwast, penselen en bekertje water.

Winkelwagen