Schilderen met Acrylverf

Waarschijnlijk ben je op deze pagina terecht gekomen omdat je wilt beginnen met acrylverf. Dan ben je op het goede adres! Want op deze pagina vind je alles wat je moet weten als beginner voor acrylverf schilderen.

Acrylverf is een geweldig en toegankelijk medium dat perfect is voor beginnende kunstschilders. Het droogt snel en is gemakkelijk schoon te maken. Daarnaast kun je met dit medium en bijpassende hulpmiddelen meerdere schildertechnieken er op los laten. In deze complete gids help ik je op weg om te beginnen met acrylverf schilderen. Ik leg uit wat acrylverf is, wat je nodig hebt om te beginnen en welke technieken je kunt gebruiken. Ik eindig met een aantal praktische tips die je een hoop tijd gaan schelen.

Workshop acrylverf schilderen

Ik stel mijzelf graag nog even kort voor. Mijn naam is Mandy Groot en ik ben teken- en schilderdocent met meer dan 40 jaar ervaring. Op deze website vind je boordevol teken- en schilderinspiratie, en ook op mijn YouTube-kanaal kun je nieuwe ideeën opdoen. Mijn doel is om zoveel mogelijk mensen te inspireren en creatief bezig te laten zijn.

Wat is acrylverf?

Acrylverf is een synthetische verf op waterbasis en bestaat uit pigmenten die zijn gemengd met acrylpolymeeremulsie. Een van de belangrijkste eigenschapen van acrylverf is de snelle droogtijd. Dit maakt het ideaal voor beginnende schilders, want je kunt snel werken en in meerdere lagen brengen. En dat allemaal in een korte tijd. Ideaal voor een beginnende kunstschilder!

Meestal gebruik ik acrylverf direct vanuit de tube. Het heeft een fijne textuur die fijn is om mee te werken. Acrylverf kan worden verdund met water om de verf nog iets smeerbaarder te maken, of iets transparanter. Daarnaast kun je acrylverf ook mengen met andere mediums, maar dit zou ik persoonlijk pas proberen wanneer je wat meer ervaring hebt.

Met acrylverf kun je ook aquarelachtige effecten creëren, door veel water te gebruiken. Het maakt de verf wel heel mager en geeft een schraal effect. Vind je het effect van aquarel mooi, dan zou ik je adviseren dit ook echt met aquarel te werken in plaats van acrylverf.

Een voordeel van acrylverf is dat na het drogen de verf waterbestendig is. Hierdoor is je acrylverf schilderij duurzaam en gemakkelijk te onderhouden.

Benodigdheden voor acrylverf

Nu je weet wat acrylverf is gaan we kijken naar de basisbenodigdheden om te schilderen met acrylverf. Om het jou zo gemakkelijk mogelijk te maken heb ik een overzicht gemaakt met de belangrijkste benodigdheden om te beginnen.

Acrylverf

Natuurlijk heb je acrylverf nodig. Dit is verkrijgbaar in tubes of in potten en er zijn verschillende merken beschikbaar. Persoonlijk zou ik beginnen met tubes, omdat te ervaren of schilderen met acrylverf iets voor je is. Basiskleuren zoals rood, blauw, geel, wit, rauwe omber en zwart zijn voldoende om mee te starten en andere kleuren te mengen.

Er zijn een aantal merken acrylverf die ik graag gebruik. Als het kan zou ik zeker één van deze kiezen, omdat ze prettig werken en dat helpt het plezier in schilderen te verhogen! De volgende merken kan ik aanbevelen om mee te beginnen: Amsterdam, Rembrandt en Van Gogh. Deze zijn allen van Talens. Galeria van Winsor & Newton vind ik ook heel fijn om mee te werken. Dit zijn kwalitatief goede merken en erg toegankelijk om mee te schilderen.

Penselen

Er zijn verschillende soorten penselen beschikbaar, van synthetisch tot natuurlijk haar. Synthetische kwasten zijn ideaal voor acrylverf omdat ze goed bestand zijn tegen de snelle droogtijd van de verf. Zorg voor een mix penselen van ronde, platte en filbert (ook wel kattentong genoemd) in verschillende maten. Zo kun je ervaren welke jou het beste bevalt. De grootte van de penselen kun je afstemmen op wat je wilt maken, of als je weet hoe je zelf werkt. Werk je graag grof en vlot, kies dan wat grotere penselen, maar als je het heerlijk vindt om te priegelen, dan zijn de fijnere penselen wellicht een betere keus.

Schildersdoeken of papier

Kies voor een geprepareerd canvas, canvas paneel. Een goed canvas is voorzien van een aantal lagen gesso. Dit zorgt ervoor dat het oppervlak geschikt is voor acrylverf en niet te veel absorbeert. Er is ook papier verkrijgbaar wat speciaal geschikt is voor acrylverf.

Schilderspalet

Een traditioneel houten palet, een wegwerp palet of een palet met een glad oppervlak is handig om je verf op te mengen. Ik heb mijn eigen schilderspalet ontwikkeld en deze kun je gratis downloaden op mijn website. Het enige wat je nog hoeft te doen is deze uit te printen en te plastificeren. Download hier gratis mijn schilderspalet.

Water en potten

Gebruik bijvoorbeeld glazen potten voor water om je kwasten tussentijds af te spoelen en je verf te verdunnen. Zelf gebruik ik bijvoorbeeld een jam pot, maar een drinkglas werkt net zo goed. Zorg er in ieder geval voor dat je schoon water hebt en regelmatig ververst.

Paletmessen

Paletmes voor kleuren mengen

Paletmessen worden gebruikt om verf te mengen en om dik aangebrachte verf op het doek aan te brengen of om kleuren te mengen. Je kunt beginnen met een setje paletmessen. De kosten hiervan zijn zo rond de 15,- euro.

Schildersezel

Een stevige ezel geeft je de flexibiliteit om rechtop te schilderen en je werkstuk goed te bekijken. Dit kan erg prettig voor je rug zijn! Het is natuurlijk ook mogelijk om vanaf je tafel te schilderen 🙂

Keukenpapier en potten

Gebruik oude doeken of keukenpapier om je penselen af te vegen. Om er langer plezier van te hebben is het belangrijk om je penselen na gebruik goed schoon te maken.

Ben je klaar met schilderen? Dan kun je overgebleven restjes acrylverf nog prima bewaren. Hiervoor kun je afsluitbare potjes gebruiken. Bekijk hier wat ik met mijn restjes acrylverf doe.

Schilderen met acrylverf voor beginners

Hieronder bespreek ik kort een aantal schildereffecten die mogelijk zijn met acrylverf en wat je hiervoor zou kunnen gebruiken. Daarna heb ik twee leuke stap-voor-stap tutorials die je kunt volgen om je eerste acrylverf schilderij te maken.

Schildertechnieken acrylverf

Met acrylverf schilderen kun je beginnen met drie verschillende technieken. Namelijk, het gebruiken van een droge kwast, natte verf aanbrengen op een nat oppervlak of impasto (gebruik makend van celmedium) voor het creëren van dikke lagen en structuur.

Droge kwast

Gebruik een droge kwast om ruwe, textuureffecten te creëren. Dit werkt goed op een droog oppervlak en geeft een geborstelde uitstraling en kun je goed inzetten om bijvoorbeeld bossages te schilderen.

Nat-in-nat

Breng natte verf aan op een nat oppervlak om zachte, vloeiende overgangen te creëren. Dit werkt goed voor achtergronden en luchten.

Impasto

Impasto is het dik aanbrengen van verf om textuur te creëren. Acrylverf kun je gerust dik aanbrengen, maar als het vocht in de verf volledig is opgedroogd zul je merken dat het volume drastisch is verminderd! Om toch impasto te kunnen werken en sterkere structuren te kunnen weergeven kun je gebruik maken van bijvoorbeeld een extra heavy gelmedium. Dit medium meng je zorgvuldig met de acrylverf in de kleur naar wens. De kleur wordt opgenomen in het gelmedium en je hebt een mooie stevige acrylverf die je voor impasto-effecten kunt gebruiken!

Acrylbinder

Acrylbinder gebruik ik tussen de lagen door. Als ik bijvoorbeeld een achtergrond heb gemaakt en die wil “behouden” zorgt de acrylbinder (de laag acrylbinder goed laten drogen!) ervoor dat er een beschermlaag wordt gecreëerd. Je kunt er nu met gemak een nieuwe laag op aanbrengen, met de mogelijkheid om de achtergrond weer terug te halen. Het is dan wel belangrijk dat de aangebrachte verf nog niet helemaal droog is. Hier tref je een filmpje aan waarin je kunt zien hoe ik acrylbinder gebruik.

Stap-voor-stap beginnen met acrylverf schilderen

Hieronder vind je een stapsgewijze aanpak over hoe je met acrylverf zou kunnen schilderen. Dit zijn de volgordelijke stappen voor acrylverf schilderen. Wil je graag iets maken, maar je weet nog even niet wat? Dan heb ik goed nieuws 🙂 Ik heb namelijk drie leuke tutorials voor acrylverf schilderen. Deze kun je stap-voor-stap volgen en dit zijn video’s. Je kunt dus letterlijk zien hoe ik het doe en als het je leuk lijkt kun je meedoen!

Stap #1: Voorbereiding

Het is misschien een open deur, maar begin met het opzetten van je werkruimte. Zorg voor goede verlichting en een comfortabele positie aan tafel of bij je ezel.

Stap #2: Ondertekening

Maak een schets op je doek met houtskool (veeg het ergste er met bijvoorbeeld een tissue even af, zodat het je verf niet teveel vervuild). Als je wilt kun je dit ook doen met verdunde acrylverf.

Stap #3: Eerste laag

Breng een dunne laag verf aan. Dit is de basislaag waarin je de achtergrond en eventueel al je idee in grove vormen vastlegt.

Stap #4: Opbouwen van lagen

Bij het werken met acrylverf hoef geen rekening te houden met de volgorde van het gebruik van mediums/ hulpmiddelen. Je kunt dus totaal vrij van “regels” aan de slag! Kies je ervoor met dikkere lagen te werken, geef het dan wel ruim de tijd om te drogen voordat je met een nieuwe laag verf verdergaat. Als de dikke laag nog niet door en door droog is, bestaat de kans dat het los komt en een “gat” in je schilderij veroorzaakt. Uiteraard kun je dit weer wegwerken met een gelmedium, maar liever voorkomen dan genezen, lijkt mij. Werk, waar mogelijk, van donker naar licht en van groot naar klein.

Stap #5: Details en correcties

Voeg details toe en corrigeer waar nodig. Je zult het wellicht in dit stadium prettig vinden de fijnere penselen te gebruiken.

Stap #6: Droogtijd

Laat je schilderij tussendoor goed drogen. Acrylverf droogt snel, meestal binnen enkele minuten tot uren, afhankelijk van de dikte van de verf. Je kunt hiervoor ook prima een föhn gebruiken!

Tutorial: Appel schilderen met acrylverf

Appel schilderen met acrylverf

Een appel schilderen is misschien wel een van de leukste objecten om mee te oefenen. Je hoeft namelijk niet al te veel op de vormen te letten en dat geeft ruimte om vrijuit te schetsen, kleuren te mengen en te schilderen. Bekijk hier de tutorial voor het schilderen van een appel met acrylverf.

Tutorial: Druppels schilderen met acrylverf

Druppels schilderen

Druppels schilderen is iets waar ik wel eens vragen over krijg. Ik zie vaak dat mensen niet goed weten hoe ze kunnen beginnen. Daarnaast merk ik ook dat het voor veel mensen nog niet makkelijk is om de druppel transparant te laten lijken, want het is tenslotte water en daar kun je doorheen kijken. Volg hier de tutorial voor druppels schilderen.

Tutorial: Wolken schilderen met acrylverf

Wolken schilderen

Wolken schilderen komt voornamelijk voor bij het schilderen van een landschap. Het is ook een leuke oefening om je schildervaardigheden te verbeteren. Hier vind je en leuke tutorial die je op weg helpt om prachtige wolken te schilderen met acrylverf.

Tips voor acrylverf voor beginners

  1. Werk vlot: Acrylverf droogt snel, dus werk snel of gebruik een retarder medium om de droogtijd iets te verlengen.
  2. Mengen van kleuren: Experimenteer met het mengen van kleuren op je schilderspalet. Probeer verschillende combinaties en mengsels om unieke tinten te creëren.
  3. Onderhoud van penselen: Reinig je penselen grondig na elke sessie. Gebruik water en vervolgens zeep om de kwasten in goede conditie te houden.
  4. Werkruimte ventileren: Zorg voor een goed geventileerde werkruimte, vooral als je mediums gebruikt die dampen kunnen afgeven.

Acrylverfschilderij beschermen

Om je acrylschilderij te beschermen, kun je gebruik maken van vernis. Er zijn verschillende soorten vernis beschikbaar, afhankelijk van je voorkeur voor glans, mat of satijnen afwerking.

  1. Aanbrengen van vernis: Gebruik een schone, zachte kwast of een spuitvernis. Werk in een stofvrije omgeving en zorg ervoor dat je schilderij schoon en droog is voor je begint. Als ik een spuitbus gebruik zet ik m’n schilderij verticaal en spray op een afstand van ongeveer 30 cm op mijn schilderij. Breng de vernis aan in dunne, gelijkmatige lagen. vernis beschermt tegen vuil, stof, en UV-licht.

Conclusie

Hopelijk heb je met deze gids praktische handvatten gekregen om te beginnen met schilderen met acrylverf. Ik ben begonnen met het uitleggen wat acrylverf is en dat het bijvoorbeeld snel droogt. Daarna heb ik laten zien welke materialen je nodig hebt om te beginnen met acryl schilderen. Kort heb ik een aantal verschillende technieken laten zien en heb ik je alle volgorderijke stappen laten zien voor het schilderen met acrylverf (inclusief 3 tutorials). Ik ben geëindigd met praktische tips!

Mocht je dit nou een leuke gids vinden, dan zou ik het super tof vinden al laat je een reactie achter. Heb je een kunstwerk gemaakt? Ik ben reuze benieuwd! Laat je kunstwerk zien door deze te delen op Facebook of Instagram en tag mij daarin met #mandygroot.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Winkelwagen
Scroll naar boven