Portret tekenen: De ultieme gids voor Beginners

Portret tekenen is een leuke en creatieve manier om te laten zien hoe een persoon eruitziet. In deze ultime gids voor portret tekenen vertel ik wat portret tekenen is, wat je nodig hebt, geef ik je oefeningen en vertel ik wat goede cursussen en boeken zijn voor portret tekenen.

Portret tekenen

Ik stel mijzelf graag eerst even kort voor, mijn is Mandy Groot en ik ben kunstenares en schilderdocent. Ik focus mij op realisme en maak al teken al meer dan 40 jaar portretten. Daarnaast ben ik ambassadeur voor het merk Royal Talens en enthousiasmeer anderen om te tekenen en schilderen.

Deze pagina staat boordevol met informatie en tips voor portret tekenen. Hieronder vind je een overzicht:

 • Wat is portret tekenen
 • Benodigdheden voor portret tekenen
 • Hoe teken je een portret
 • Portret tekenen cursus
 • Boeken voor portret tekenen

Wat is portret tekenen?

Portret tekenen is een manier om te tonen hoe een persoon of personen eruitzien. De herkenbaarheid van een gezicht is het belangrijkste met portret tekenen en wordt daarom ook wel realistisch portret tekenen genoemd.

In de meeste gevallen wordt een pasfoto of ‘simpele’ foto gebruikt als uitgangspunt om te tekenen. Dit betekend niet dat alleen dit een portret omvat, want je kunt natuurlijk helemaal los gaan en ook het lichaam na tekenen.

Je kunt zelfs meerdere personen tekenen op je portret tekening.

Portret tekenen kun je doen met grafietpotloden, maar ook kleurpotloden, aquarelpotloden, houtskool of pastel. Ik moedig je aan om vooral te experimenteren en te kiezen waar jij je comfortabel bij voelt.

Laten we kijken naar welke benodigdheden er nodig zijn voor portret tekenen.

Benodigdheden portret tekenen

Zoals eerder aangegeven kun je portret tekenen met verschillende mediums, zoals grafietpotloden, kleurpotloden, aquarelpotloden, houtskool of pastel. Maar je hebt natuurlijk ook andere materialen nodig. In de onderstaande lijst met benodigdheden vind je ales voor portret tekeningen met grafietpotloden:

 • Grafietpotloden (B4, H4 en HB-potlood)
 • Tekenpapier
 • Kneedgum en vulgum
 • Puntenslijper
 • Doezelaar
 • Tablet

Ik wil graag toelichten waarom je deze tekenspullen nodig hebt voor portret tekenen. In dit artikel vertel ik uitgebreid over de keuzes van mijn benodigdheden.

Bekijk hier het artikel over de benodigdheden voor portret tekenen.

Hoe teken je een portret

Bij portret tekenen is het belangrijk dat je begrijpt hoe de verhouding van een portret is. Ik zie regelmatig mensen hier ‘fouten’ maken, waardoor het portret er gek uitziet.

Gelukkig zijn er allerlei ‘trucjes’ die het makkelijk maken om een goed portret te tekenen.

Portret tekenen cursus

Wanneer je bent begonnen met portret tekenen dan loop je mogelijk tegen een aantal struikelpunten aan. Een schilderdocent weet vaak exact waar beginnende, maar ook gevorderde, portret tekenaars tegen aanlopen.

Het volgen van een cursus of workshop portret tekenen kan je daar bij helpen. Maar er zijn verschillen tussen een cursus en een workshop.

Een portret cursus is een serie van lessen met een logische opbouw. Met een cursus zoom je in op de details en heeft meer diepgang ten opzichte van een workshop.

Een is vaak een introductie van portret tekenen en daarmee oppervlakkiger dan een cursus. Dit vind vaak plaats op locatie en neemt slechts een dagdeel in beslag.

Hieronder vind je een overzicht met de voor- en nadelen van een portret cursus en workshop.

Cursus portret tekenenWorkshop portret tekenen
LocatieDigitaal vanuit huis of een andere locatie naar wensIn de schilderatelaier van de docent
TijdRuim 10 uur aan video materialenÉén dagdeel (3 á 4 uur)
TerugkijkenJa, je kunt zo vaak terugkijken als je wiltNee, dat is niet mogelijk met een workshop
Vragen stellenJa. Vaak binnen één werkdag reactie.Ja, direct antwoord.
OpdrachtenJa. De cursus is inclusief opdrachten die je vaardigheden helpen verbeteren.Nee.

Het voordeel van een cursus portret tekenen is dat het in meerdere lessen wordt uitgelegd. Zelf heb ik een online portret cursus ontwikkelt met een logische stap-voor-stap opbouw.

Het leuke is dat ik als schilderdocent veel vragen ontvangen en zie waar portret tekenaars tegenaan lopen. Dit heb ik ook allemaal verwerkt in mijn online cursus portret tekenen.

Het is bijna onmogelijk om zonder basiskennis een portret te tekenen. Uitleg over de verhoudingen van een gezicht is bijvoorbeeld erg belangrijk. Dit helpt je om realistische portretten te tekenen.

Wanneer je eenmaal een beter idee hebt van de verhoudingen kun je gaan inzoomen. Zo kun je gaan focussen op de ogen, oren, neus, mond en het haar.

In mijn online cursus portret tekenen vind je dit allemaal terug!

Het prettige van een online cursus is dat je het volledig op je eigen tempo kunt volgen.

Gaat het even te snel? Dan kun je de les zonder probleem opnieuw afspelen.

Een ander groot voordeel is dat je de cursus kunt volgen wanneer het jou uitkomt. Je hoeft namelijk niet naar een locatie te reizen om de cursus te volgen.

Het nadeel van een online cursus is dat je niet fysiek les krijgt van een docent. Tijdens de les kun je vragen stellen en wanneer je een online cursus volgt is dat anders. Je krijgt uiteraard antwoord van mij, maar dat duurt wat langer dan wanneer je fysiek les krijgt.

Tot slot, je hebt levenslang toegang tot de cursus portret tekenen! Naar mijn idee een groot voordeel, want je kunt het heel gemakkelijk weer je kennis opfrissen.

Boek portret tekenen

boek portret en figuur tekenen

Een boek voor portret tekenen is weer een andere manier om het te leren dan een cursus of workshop. Het kan zijn dat je zelfs liever portret tekenen leert vanuit een boek.

In het verleden heb ik zelf ook gebruik gemaakt van boeken. Zo weet ik nog dat ik dit boek over portret en figuur tekenen erg inspirerend vond.

Winkelwagen
Scroll naar boven