Portret schilderen met olieverf

Portret schilderen met olieverf is iets wat veel mensen graag willen leren. Misschien jij ook? Op deze pagina vind je allerlei handige informatie over portret schilderen met olieverf.

Mogelijk ken je mij al, maar ik stel mijzelf graag even kort voor. Mijn naam is Mandy Groot, ik ben kunstenares en ben schilderdocent. Ik teken en schilder al ruim 40 jaar en vind het leuk om mijn kennis te delen. Mijn doel is om zoveel mogelijk mensen te inspireren om te gaan tekenen of schilderen. Je vindt allerlei leuke tutorials op mijn blog en op mijn YouTube kanaal.

Mocht je willen leren hoe je zelf portret kunt schilderen met olieverf dan is mijn online cursus portret schilderen met olieverf echt iets voor jou!

Wat is olieverf?

Olieverf is vanaf de 15e eeuw een belangrijk medium in de schilderkunst. Het is een verfsoort, samengesteld uit zeer fijn en rijk gepigmenteerd “poeder” met een plantaardige olie als bindmiddel. Hier wordt bijvoorbeeld lijnzaadolie voor gebruikt.

Redenen om portret te schilderen met olieverf

Het gebruik van olie als bindmiddel zorgt ervoor dat de verf langzaam droogt. Je hebt daardoor meer tijd (lees: dagen) om aan je werkstuk te werken en eventueel correcties aan te brengen. Het stelt je ook in staat kleuren te mengen op het doek. 

Olieverf kun je in laagjes opbouwen of je kunt nat-in-nat werken. Dit wordt ook wel Alla Prima genoemd. 

Een fijne eigenschap van olieverf is dat de kleur die je aanbrengt hetzelfde blijft als het droog is. What You See Is What You Get! Met andere media wil dat nogal eens afwijken. Denk bijvoorbeeld aan een aquarel: daar zijn de kleuren in droge “toestand” een stuk lichter dan wanneer het net is aangebracht.

Als je met olieverf in laagjes werkt is het belangrijk dat je het “vet over mager” principe hanteert. In dit filmpje leg ik uit hoe het werkt:

Geschikte schildersdoeken voor olieverf

Een canvasdoek gespannen op een spieraam of op een board zijn wel de meest gangbare doeken die gebruikt worden. Er zijn wel wat verschillen tussen het een of het andere doek. Goedkope doeken zijn gemaakt van een minder goede kwaliteit canvas en zijn doorgaans voorzien van een heel mager laagje gesso.

Wil je meer weten over gesso? Bekijk dan eens deze pagina over gesso. Wil je weten hoe je gesso kunt gebruiken? Bekijk dan eens deze video:

Daarnaast is het spieraam van minder goede kwaliteit hout gemaakt, waardoor de kans op scheeftrekken van de latten aanzienlijk is en je werk niet mooi strak langs de muur komt te hangen. 

Als je een portret in opdracht mag maken, zou ik altijd voor een doek kiezen van goede kwaliteit. Die haal je bij een kunstenaarswinkel.

Tip: check in de winkel altijd of het spieraam recht is!

Penselen voor portretschilderen met olieverf

Ook deze vraag zal ik vanuit mijn ervaring beantwoorden, want in mijn beleving is er geen eensluidend antwoord op te geven. Waar de één heel precies en gedetailleerd werkt, zal de ander liever een grovere/ stoerdere aanpak kiezen. 

Als je in een kunstenaarswinkel op zoek gaat naar olieverf penselen dan zijn dat doorgaans de penselen met een lange steel. Een varkensharen penseel is wat mij betreft een must-have bij het schilderen van portretten. Deze vind ik heel fijn voor de grove opzet en ik gebruik varkenshaar ook om het haar weer te geven. 

Verder gebruik ik het liefst synthetische penselen. Niet te hard en ook niet heel zacht, want die gebruik ik voor m’n aquarelverf.

Dan zijn er ook nog verschillende vormen verkrijgbaar. De kattentong is heel veelzijdig en praktisch bij het schilderen van ronde vormen. Een plat recht (of schuin) penseel is wat mij betreft ook heel zinvol om in je assortiment te hebben.

Welke olieverf is het beste voor portretschilderen?

Net als bij de doeken zou ik ook kiezen voor een goede kwaliteit olieverf. Het kost iets meer, maar je weet dat ze goed gepigmenteerd zijn. De merken olieverf waar ik mee werk zijn o.a. Rembrandt (Talens), Cobra (Talens, watervermengbaar), Artisan (Winsor & Newton, watervermengbaar) en Gamblin.

Waar te beginnen met een portretschilderij met olieverf

Er is niet één manier hoe je een portret zou moeten beginnen. Je kunt de tekening vooraf met houtskool opzetten, het ergste wegvegen en vervolgens sterk verdunde olieverf eroverheen. Een andere manier is de schets in de eerste, sterk verdunde laag olieverf maken. In dat geval kun je met een droge doek of schoon penseel wat verf wegvegen of “opschuiven”. Hiermee kun je in grote lijnen je portret al vorm geven.

Portret schilderen met olieverf

Maak een achtergrond voor het portretschilderij

Je kunt veel doen met een achtergrond. Persoonlijk hou ik van redelijk veel rust in de achtergrond van een portret, maar uiteraard is er van alles mogelijk. In bijgevoegd artikel kun je lezen hoe ik een achtergrond aanpak voor portret schilderen.

De juiste verhoudingen van een gezicht bij portret schilderen

Als je een portret gaat schilderen is het handig als je op de hoogte bent van de verschillende verhoudingen in een gezicht. In de online portretcursus laat ik je uitgebreid zien hoe een “algemeen” gezicht is opgebouwd alsook de ogen, oren, neus en mond. Deze kennis helpt je om vlot eventuele “fouten” te ontdekken.

Kleuren mengen bij portretschilderen

In ieder gezicht zijn vele kleuren zichtbaar. Deze kleuren komen eigenlijk nooit overeen met de kant en klare kleuren uit de tubes, dus je ontkomt er bijna niet aan om kleuren te mengen. Het zal wat oefening vragen, maar met de primaire kleuren kun je prachtige huidskleuren mengen! Ik moet wel zeggen dat het handig kan zijn om er een paar aanvullende kleuren bij te hebben om het je iets makkelijker te maken. 

Mijn schilderspalet bestaat doorgaans uit de volgende kleuren: Titaanwit, zinkwit, primairgeel, primair magenta, pyrrolerood, primaircyaan, ultramarijn en omber naturel en/of gebrand.

Een voordeel van olieverf is dat als je een hoeveelheid hebt gemengd, dit, in tegenstelling tot acrylverf, ook lang bruikbaar blijft!

Online cursus portret schilderen met olieverf

Mijn online cursus portret schilderen bestaat uit meerdere modules. Waarvan één module schilderen met olieverf.

In deze cursus leer je eerst meer over olieverf, zoals hoe te gebruiken. Daarna leer ik je meer over de basistechnieken die belangrijk zijn bij portret schilderen. Je begint met het schilderen van een losse neus, mond, ogen en oren. Deze onderdelen vormen de basis.

Daarna ga je aan de slag met het schilderen van een portret. Je kunt stap voor stap volgen wat je moet doen. Ik laat je dit stap voor stap zien en leg je rustig uit wat je precies moet doen om zelf prachtige en realistische portretten te schilderen.

Conclusie

Hopelijk heb je ik je meer kunnen leren over olieverf. En waarom olieverf een prettig verfsoort is om portretten mee te schilderen. Het canvasdoek is het meest gebruikelijke schildersdoek bij portret schilderen met olieverf. De plat rechte (of schuine) penseel zijn wat mij betreft de meest geschikte penselen voor olieverf.

De beste olieverf voor portret schilderen zijn van de merken Rembrandt of Cobra. Er is geen goed of fout bij het beginnen met portret schilderen, kies voor een aanpak die jou het beste ligt.

Tot slot, wil je op een rustige en fijne manier leren om portret te schilderen met olieverf? In mijn online cursus portret schilderen met olieverf leg ik je alles stap voor stap uit en kijk je letterlijk met mij mee. Daarnaast kun je de online cursus zo vaak terug kijken als je wilt!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Winkelwagen