Paprika tekenen met potlood

Een paprika tekenen is een leuke manier om je tekenvaardigheden te verbeteren. Tekenen is namelijk een kwestie van doen en experimenteren. En soms is wat hulp wel erg prettig!

Dan ben je hier op het juiste adres, want hier vind je hoe je een paprika kunt tekenen met potlood. Ik laat je zien welke materialen ik gebruik in deze tutorial, waar ik begin met tekenen en welke stappen erbij horen. De paprika teken ik met een charcoalpotlood (houtskool) en is daarom zwart-wit, zoals je in de afbeelding hieronder kunt zien 🙂

Paprika tekenen

Graag stel ik mijzelf even kort voor, mijn naam is Mandy Groot en ik ben kunstenares en teken- en schilderdocent. Mogelijk ken je me al van eerdere tutorials op mijn website of mijn YouTube kanaal. Wil je meer leren zoals portret tekenen en schilderen? Ik heb de meest uitgebreide online cursus portret tekenen en schilderen ontwikkeld. Geschikt voor (ver)gevorderden en beginners (zelfs al heb je nog helemaal geen ervaring).

Genoeg over mij, laten we lekker gaan beginnen!

Benodigdheden voor paprika tekenen

De boodschappenlijst voor het tekenen van een paprika is gelukkig erg kort. En mogelijk heb je al potlood en papier liggen die je kunt gebruiken. In deze tutorial gebruik ik wel een ‘speciaal’ potlood en deze heeft een andere werking als een gebruikelijk potlood. Hier kun je meer vinden over verschillende soorten en welke potloden je kunt kiezen.

Boodschappenlijst

  • Mixed Media Papier
  • Potlood Charcoal (Hard)
  • Kneedgum
  • Concentrated Fixative 064 Spray Can 150 ml

Paprika tekenen in makkelijke stappen

Het tekenen van een paprika kan als lastig worden ervaren, maar een paprika tekenen kan ook makkelijk zijn. Om het voor jou zo makkelijk en duidelijk mogelijk te maken heb ik alle stappen uitgewerkt.

Stap #1: De benodigdheden klaar zetten

Mogelijk een voor de hand liggende stap, maar het klaarzetten van je materiaal is erg belangrijk. Op deze manier kun je lekker aan de slag en ervaar je veel tekenplezier. En dit is echt zo, want er is niets zo prettig als dat je iets wilt weggummen en de gum klaar ligt 🙂

Stap #2: De contouren van de paprika tekenen

Nu is het tijd om de eerste potlood strepen op het papier te zetten. Teken de eerste opzet zacht op het papier! Eventuele lijnen die je uiteindelijk niet wilt kun je dan nog makkelijk uitgummen. We beginnen met de contouren van de paprika. Oftewel, de buitenlijnen van de paprika. Deze lijnen mogen grof worden opgezet en moeten enigszins op een paprika lijken. Paprika’s kunnen behoorlijk verschillen dus neem een voorbeeld, of voel je vrij om je creatieve geest aan het werk te zetten 😉

Contouren paprika tekenen

Laten we wat meer details toevoegen, zoals de steel. De steel steekt iets uit en hieronder zie je dat ik ook de ‘partjes’ heb toegevoegd.

Details toevoegen aan paprika

Stap #3: De paprika licht inkleuren

Nu kleuren we de paprika lichtjes in. Doe dit echt door lichte druk op je potlood uit te oefenen en rustig heen en weer te gaan over het papier. Door je potlood zoveel mogelijk aan de achterkant vast te houden kun je deze iets platter op je papier krijgen, waardoor je als het ware over het oppervlak glijdt. In elke volgende laag kun je het potlood steeds iets dichter richting de punt vasthouden, waardoor je meer druk kunt uitoefenen en er meer houtskool op het papier achterblijft.

Als het goed is ziet je ingekleurde paprika er ongeveer uit als de onderstaande afbeelding.

Paprika licht inkleuren met potlood

Stap #4: Houtskool vervagen

We gaan nu de charcoal (houtskool) vervagen. Dit kun je op twee manieren doen, namelijk je vingers of met een doezelaar. In deze tutorial gebruik ik mijn vingers voor het vervagen van de houtskool. Een nadeel hiervan is dat vingers vettig zijn en dat dit ook in je papier terecht komt. Met een doezelaar kun je dit voorkomen. Werk je met grafiet? In dat geval geldt voor het vervagen hetzelfde.

Laten we verder gaan! Vervaag de houtskool met je vingers door lichtjes, in een circulerende beweging, over de aangebrachte houtskool te gaan. Je zult merken dat de houtskool vervaagt. Dit komt doordat het in de structuur van het papier wordt opgenomen.

Je getekende paprika zou er nu ongeveer als onderstaande afbeelding uit moeten zien.

Grafiet vervagen met je vingers

Stap #5: Paprika verder inkleuren en vervagen

Nu gaan we laag voor laag door. Hiermee bedoel ik dat we nu iets meer houtskool aan het papier gaan toevoegen. Dit doen we door met het potlood iets meer druk uit te oefenen op de plekken waar we willen dat het donkerder wordt.

Het voorste/ middelste deel van de paprika laten we in het begin nog wat lichter.

Meerdere lagen grafiet toevoegen meer schaduw

De paprika is nu wat donkerder getekend. We pakken er een gum erbij en gummen we op de bovenrand wat houtskool weg. Dit gedeelte heeft namelijk wat glans door het lichtaanval. Zet maar eens een paprika op tafel en je zult zien dat er best wat glans op zichtbaar is.

Dit glanseffect proberen we ook te creëren. Gum met name aan de voorkant wat houtskool weg. Hiermee bedoel ik het deel waar je recht tegen aankijkt.

Grafiet weggummen voor lichtere accenten

Teken het vlak nu weer wat donker en vervaag het weer met je vingers. Blijf dit proces net zo lang herhalen totdat je tevreden bent.

Grafiet blijven toevoegen voor meer diepte

In de afbeelding hieronder zie je mijn getekende paprika. Ik hoop dat je met behulp van deze tutorial ook een prachtige paprika hebt kunnen tekenen.

Er is nog één laatste (optionele) stap. Dat is namelijk het fixeren van je tekening.

Paprika tekenen

Stap #6: Tekening fixeren

Een houtskool tekening, maar ook een grafiet tekening, wordt heel makkelijk “vies en vlekkerig”, door er bijvoorbeeld per ongeluk met je hand overheen te vegen. Hier is iets tegen te doen. Namelijk je tekening fixeren met een handige spuitbus Concentrated Fixative.

Hou je tekening verticaal en spray het fixatief geleidelijk over je tekening. Laat het even drogen en je tekening is beschermd en kan deze niet zo makkelijk meer (per ongeluk) vlekken 🙂

Getekende paprika fixeren met spray

Conclusie

Hopelijk heb je ervaren dat het tekenen van een paprika helemaal niet zo moeilijk is. Tekenen begint met het klaarzetten van alle spullen. Begin daarna met het tekenen van de contouren en voeg later de details toe, zoals de steel. Werk de paprika daarna verder uit en vervaag de houtskool. Blijf dit proces herhalen totdat je tevreden bent.

Ik hoop dat je dit een leuke tutorial vond om te volgen! Ik zou het leuk vinden als je een reactie achterlaat of dat je jouw creatie deelt op Facebook of Instagram. Bekijk mijn blog voor nog meer teken- en schildertutorials!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Winkelwagen