Het verdunnen van olieverf kan op verschillende manieren, namelijk met (reukloze) terpentine, of bijvoorbeeld met Gamsol. Kunstenaars die de droogtijd van olieverf willen verlengen, omdat ze bijvoorbeeld de nat-in-nat techniek willen toepassen, kunnen olieverf in eerste instantie verdunnen met terpentine en vervolgens met enkel olieverf verder werken.
Hier kun je stap voor stap uitleg vinden voor het verdunnen van olieverf en welke mediums je hiervoor het beste kunt gebruiken voor olieverf.
Voordat ik verder ga met meer vertellen over het verdunnen van olieverf stel ik mijzelf graag even kort aan je voor. Mijn naam is Mandy Groot en ik ben teken- en schilderdocent met ruim 40 jaar tekenervaring. Deze website staat vol met teken- en schilderinspiratie en heb ik een YouTube-kanaal die ook vol staat met inspiratie. Mijn doel is om zoveel mogelijk mensen lekker creatief bezig te laten zijn 🙂
Waarom is olieverf verdunnen leuk?
Het is altijd leuk om met kunst bezig te zijn en olieverf is een prachtig medium om mee te werken. Wat ik leuk vind aan olieverf verdunnen is dat ik met een sterk verdunde olieverf vlot een schets kan neerzetten die ook nog eens snel over te schilderen is.
Goed om te weten: Olieverf kun je ook verdunnen, of liever gezegd: smeerbaar maken, met andere mediums, maar die hebben een totaal ander doel dan de (reukloze) terpentine of Gamsol waar ik het in dit artikel over heb. Door het te verdunnen met terpentine of Gamsol maak je de olieverf “mager” en verkort je de droogtijd. Een vet medium, zoals painting medium en lijnolie, zal de olieverf zeker wel smeerbaarder maken. Het zorgt er echter ook voor dat de olieverf vetter wordt en dat zal de droogtijd vertragen. Let dus goed op welk medium je gebruikt!
Hoe olieverf verdunnen: Stap voor stap
Wil je voor een eerste keer olieverf verdunnen? Dan zijn deze stappen erg handig!
Benodigdheden voor het verdunnen van olieverf
Voor het verdunnen van olieverf heb je de volgende materialen nodig:
Een goed begin is het halve werk! Zorg ervoor dat je alle benodigde materialen bij de hand hebt voordat je begint. Denk hierbij aan je schilderspalet, verdunningsmiddel en andere benodigdheden zoals penselen en paletten. Niks is zo vervelend als dat je lekker bezig bent en op zoek moet naar benodigdheden.
Stap #2: De juiste verhoudingen kiezen
Begin met het bepalen van de juiste verhouding tussen olieverf en verdunningsmiddel. Een veelgebruikte verhouding is 1 deel verf op 1 deel verdunner, maar dit is wel afhankelijk van het gewenste effect. Persoonlijk zou ik de terpentine of Gamsol in kleine hoeveelheden toe te voegen en te testen of het naar wens is.
Stap #3: Meng de verf met de verdunner
Giet een kleine hoeveelheid verf op je palet en voeg de verdunner toe. Meng dit goed met een paletmes totdat de verf de gewenste consistentie bereikt. Voor grotere, transparante vlakken kun je best veel verdunningsmiddel gebruiken. Naarmate je meer kleur/ contrast/ tekening wilt weergeven kun je iets minder verdunningsmiddel gebruiken.
Stap #4: Toepassen op het doek
Breng de verdunde verf aan op je doek. Je kunt eventueel de verhouding olieverf en terpentine aanpassen om je tekening, oftewel onderschildering zichtbaar te maken. Zie hiervoor Stap#3
Tips voor olieverf verdunnen
Experimenteer met verschillende verdunners: Probeer verschillende verdunners, zoals terpentijn, reukloze minerale spirits of Gamsol, om te ervaren welke het beste werkt voor jouw stijl.
Werk in goed geventileerde ruimtes: Verdunners kunnen sterke dampen afgeven, dus zorg ervoor dat je in een goed geventileerde ruimte werkt.
Controleer de droogtijd: Olieverf kan lang duren om te drogen, vooral als je lijnolie gebruikt. Plan je lagen dienovereenkomstig.
Waarmee moet je olieverf verdunnen?
De meest gebruikte verdunners zijn terpentine, gamsol. Elk heeft zijn eigen voor- en nadelen. Hieronder kun je meer vinden over goede en niet goede verdunners voor olieverf.
Olieverf verdunnen met olijfolie
Mogelijk vraag je nu af waarom ik begin met olijfolie? En terecht! Hoewel olijfolie soms wordt genoemd als een mogelijke verdunner, beveel ik het absoluut niet aan om te gebruiken als verdunner. Dit heeft verschillende redenen. De droogtijd van de verdunde olieverf is door de olijfolie aanzienlijk langer en het beïnvloedt de duurzaamheid van je schilderij.
Olieverf verdunnen met water
Traditionele olieverf kan niet worden verdund met water omdat olie en water niet mengen. Voor het verdunnen van olieverf moet je speciale verdunners zoals (reukloze) terpentine of gamsol gebruiken.
Olieverf verdunnen met lijnolie
Lijnolie wordt vaak gebruik om olieverf mee te verdunnen. Het gebruik van lijnolie heeft een aantal voordelen. Zo verleng je de droogtijd van de olieverf. Dit kan erg handig zijn wanneer je een nat-in-nat techniek wilt gebruiken voor je kunstwerk. Een ander voordeel van lijnolie is dat het de glans van de olieverf verhoogt, maar dit kan ook een nadeel zijn. Het is maar net hoe je het bekijkt 😉
Olieverf verdunnen met gamsol
Gamsol is een populair verdunningsmiddel van Gamblin. Persoonlijk is dit mijn favoriete verdunningsmiddel. En dat heeft verschillende redenen. Het is een reukloze minerale spirit die minder schadelijke dampen produceert dan traditionele verdunners zoals terpentine. Het is daardoor veilig voor langdurig gebruik. Ondanks dat het minder schadelijk is zou ik zeker adviseren tijdens gebruik goed te ventileren!
Conclusie
Het verdunnen van olieverf kan handig zijn om een onderschildering te maken waar je vlot op verder kunt werken! Verdunners verdampen en vergeet daarom niet om in een goed geventileerde ruimte te werken.
De fijnste verdunner voor olieverf vind ik Gamsol. Koop hier je Gamsol om olieverf te verdunnen.
Mandy is kunstenares met als focus realisme en geniet er van om te experimenteren met verschillende mediums. Op deze website deelt ze haar ervaringen en kun je haar online schildercurssusen volgen. Tot slot geeft ze als ambassadeur van Royal Talens regelmatig demo's bij kunstschilderswinkels.