Oliepastel voor Beginners: Een Complete Gids

Waarschijnlijk ben je op deze pagina terecht gekomen omdat je wilt beginnen met oliepastel of gewoon even wilt snuffelen wat je hier kan opsteken. Dan je op het goede adres! Deze pagina namelijk staat boordevol met informatie en praktische tips om met oliepastel te werken.

Oliepastels zijn een veelzijdig en gebruiksvriendelijk medium dat perfect is beginnende kunstenaars, maar ook gevorderde kunstenaars. Oliepastels zijn eenvoudig te gebruiken en heeft geen droogtijd. Daarnaast biedt het een rijke en volle kleurweergave. Of je nu net begint met tekenen of je vaardigheden wilt uitbreiden, deze complete gids voor oliepastel helpt je op weg. Ik leg uit wat oliepastels zijn, welke benodigdheden je nodig hebt, technieken om te tekenen met oliepastels, en geef je praktische tips om je kunstwerken te beschermen.

Oliepastel van het merk Van Gogh

Ik stel mijzelf graag nog even kort voor. Mijn naam is Mandy Groot en ik ben teken- en schilderdocent met meer dan 40 jaar ervaring. Op deze website vind je boordevol teken- en schilderinspiratie, en ook op mijn YouTube-kanaal kun je nieuwe ideeën opdoen. Mijn doel is om zoveel mogelijk mensen te inspireren en creatief bezig te laten zijn.

Wat zijn oliepastels?

Oliepastels zijn het beste te omschrijven als een vet krijt dat bestaat uit pigmenten, bijenwas en minerale olie. Ze zijn zachter en romiger dan de zogenaamde droge (soft) pastelkrijtjes. Hierdoor heeft oliepastel een soepele en vloeiende toepassing. Oliepastels zijn verkrijgbaar in een breed scala aan kleuren en zijn ideaal voor het creëren van zowel gedetailleerde tekeningen als schilderachtige effecten.

Een van de belangrijkste eigenschappen van oliepastels is hun veelzijdigheid. Ze kunnen direct op het papier worden aangebracht en gemengd met een vinger, doezelaar of penseel gedrenkt in terpentine of bijvoorbeeld Gamsol. Oliepastels kunnen ook in lagen worden aangebracht om diepte en textuur te creëren. Ze blijven flexibel en drogen niet uit, waardoor je altijd wijzigingen kunt aanbrengen in je werk.

Oliepastels hechten goed op verschillende ondergronden, zoals papier, canvas en hout. Dit maakt ze geschikt voor een breed scala aan kunstprojecten, van tekeningen tot gemengde media kunstwerken.

Benodigdheden voor oliepastel

Voor het werken met oliepastels heb je een aantal basisbenodigdheden nodig. Hieronder vind je een overzicht van de belangrijkste materialen:

 1. Oliepastels: Kies voor een set van goede kwaliteit. Van Gogh oliepastels van Talens staan bekend om hun hoogwaardige oliepastels en zijn qua prijs aantrekkelijk om mee te beginnen. Het is handig te starten met een basisset van kleuren om mee te experimenteren. Koop hier jouw oliepastels.
 2. Papier: Gebruik stevig papier dat speciaal is ontworpen voor pastels. Pastelpapier heeft een licht getextureerd oppervlak dat helpt om de pastels te hechten. Je kunt ook aquarelpapier of canvaspapier gebruiken. Koop hier jouw oliepastel papier. Ik ben dol op Pastelmat van Clairefontaine. Het is zeker kostbaar, maar het werkt fantastisch! Klik hier naar een filmpje waarin ik met oliepastels op Pastelmat werk.
 3. Doezelaars: Deze hulpmiddelen worden gebruikt om de pastels te mengen en zachte overgangen te creëren. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende maten en vormen. Koop hier jouw doezelaar. In plaats van een doezelaar kun je ook wel je vingers gebruiken. Ik zou je dan wel adviseren latex handschoentjes oid te dragen.
 4. Terpentine of minerale spiritus: Deze oplosmiddelen kunnen worden gebruikt om oliepastels te verdunnen en schilderachtige effecten te creëren. Gebruik ze echter zeer spaarzaam en werk in een goed geventileerde ruimte.
 5. Fixatief: Een fixatief helpt om je tekening te beschermen en de kleuren te verzegelen. Kies voor een fixatief dat speciaal is ontworpen voor oliepastels.

Tekenen met oliepastels voor beginners

Hieronder vind je een aantal technieken die je kunt toepassen met oliepastel. Ik adviseer je om een techniek te kiezen waar jij je prettig bij voelt. Start door het gewoon te proberen en te experimenteren. Denk er niet teveel bij na en laat het allemaal gebeuren 🙂

 1. Mengen en blenden: Gebruik je vingers (denk aan het dragen van bijvoorbeeld latex handschoenen), doezelaars of een penseel gedrenkt in weinig terpentine om de kleuren van oliepastels te mengen en zachte overgangen te creëren.
 2. Laag over laag: Breng meerdere lagen oliepastel aan om diepte en textuur te creëren. Begin met stevige kleuren en werk geleidelijk naar lichtere tinten.
 3. Schrapen en krassen: Gebruik een scherp gereedschap zoals een mes of een schraper om door de bovenste lagen van de pastels te krassen en de onderliggende kleuren bloot te leggen. Dit creëert interessante texturen en patronen.
 4. Impasto: Breng wat dikkere lagen oliepastel aan om een rijke, schilderachtige textuur te creëren. Gebruik de zijkant van de pastel of een paletmes om dikke streken aan te brengen.

Stap-voor-stap werken met Oliepastel

Hopelijk sta je al te popelen om te werken met oliepastel! Ik heb hieronder een aantal stappen uitgeschreven die ik zelf iedere keer weer volg wanneer ik aan de slag ga met oliepastel.

Stap #1: Voorbereiding

atelier voorbereiden om te tekenen en schilderen

Het is misschien een open deur, maar begin met het opzetten van je werkruimte. Zorg voor goede verlichting en een comfortabel werkoppervlak. Er is namelijk niets zo prettig als een prettige en overzichtelijke werkruimte.

Stap #2: Ondertekening

ondertekening voor oliepastel

Maak een lichte schets op je papier met een potlood of een lichte pastel om de compositie vast te leggen.

Stap #3: Eerste laag

eerste laag oliepastel

Breng een dunne laag oliepastel aan met lichte druk. Dit is de basislaag die je achtergrond en grote vormen vastlegt.

Stap #4: Opbouwen van lagen

opbouwen van lagen oliepastel

Werk verder met intensere kleuren en voeg lagen toe voor meer diepte. Meng en blend de kleuren met je vingers of doezelaars.

Stap #5: Details en correcties

Werken met oliepastel voor beginners

Voeg details toe en corrigeer waar nodig.

Stap 6: Textuur toevoegen (optioneel)

Experimenteer met verschillende technieken zoals schrapen met een paletmes om interessante texturen en effecten te creëren.

Tutorial: Een peer maken met oliepastel

Ik heb een leuke video gemaakt over de verschillen tussen Van Gogh en Gallery oliepastels. In deze video maak ik een peer en dit kun jij ook doen door de video te bekijken en lekker mee te werken 🙂

Tips voor oliepastel voor beginners

 1. Werk in lagen: Bouw je tekening op in lagen om diepte en complexiteit te creëren. Begin met donkere kleuren en voeg geleidelijk lichtere tinten toe.
 2. Experimenteer met mengtechnieken: Probeer verschillende manieren van mengen, zoals met je vingers, doezelaars, paletmes of penseel en oplosmiddel, om verschillende effecten te bereiken.
 3. Onderhoud van je materialen: Houd je handen en gereedschappen schoon tijdens het werken. Veeg regelmatig overtollige pastel af om ongewenste mengingen te voorkomen.
 4. Gebruik van oplosmiddelen: Werk in een goed geventileerde ruimte wanneer je oplosmiddelen gebruikt en wees spaarzaam om ongewenste effecten te vermijden.

Hoe een oliepasteltekening beschermd kan worden

Om je oliepasteltekening te beschermen, kun je gebruik maken van een fixatief. Dit helpt om de kleuren te verzegelen en te beschermen tegen vuil en beschadiging.

 1. Fixatief aanbrengen: Gebruik een spuitfixatief dat speciaal is ontworpen voor oliepastels. Breng een lichte, gelijkmatige laag aan op je tekening. Werk in een goed geventileerde ruimte. Houd je werk het liefst verticaal en spray met de spuitbus op een afstand van ongeveer 30 cm van je tekening.
 2. Opslag en presentatie: Bewaar je oliepasteltekeningen plat en beschermd tegen direct zonlicht en stof. Overweeg om je werk in te lijsten met glas om extra bescherming te bieden.

Conclusie

Hopelijk heb je met deze gids praktische handvatten gekregen om te werken met oliepastels. Ik ben begonnen met het uitleggen wat oliepastel. Daarna heb ik laten zien welke materialen en eventuele hulpmiddelen je nodig hebt om te beginnen met oliepastels. Kort heb ik de verschillende technieken laten zien en heb ik je alle volgorderijke stappen laten zien voor het werken met oliepastel. En natuurlijk de praktische tips!

Mocht je dit nou een leuke gids vinden, dan zou ik het super tof vinden al laat je een reactie achter. Heb je een kunstwerk gemaakt? Ik ben reuze benieuwd! Laat je kunstwerk zien door deze te delen op Facebook of Instagram en tag mij daarin met #mandygroot.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Winkelwagen
Scroll naar boven