Potloden

Ik werk regelmatig met verschillende potloden. Hieronder heb ik alle potloden even op een rijtje gezet die ik regelmatig gebruik.

Aquarelpotloden Caran d'Ache

Aquarelpotloden

Wat ik zo geweldig vind aan aquarelpotloden, is dat je er zoveel verschillende effecten mee kunt creëren. Je kunt mooie, gedetailleerde tekeningen maken en daarna met water magische schilderachtige effecten toevoegen. Ze zijn ook heel handig omdat je niet veel materialen nodig hebt, alleen de potloden, wat water en een kwast.

Cursus portret tekenen materiaal met oog en neus

Grafietpotloden

Met grafietpotloden kun je heel gedetailleerd tekenen en snelle schetsen maken. Als ik een portret teken, begin ik altijd met een schets in grafiet. Het is een geweldige manier om de basisvormen en verhoudingen van een gezicht vast te leggen voordat ik verder ga met de details. Omdat grafietpotloden zo veelzijdig zijn, kun je ze ook gebruiken voor allerlei andere tekeningen en kunstwerken.

Kleurpotloden

Wat ik zo leuk vind aan kleurpotloden, is dat je ze op zoveel manieren kunt gebruiken. Je kunt lichte kleuren aanbrengen door zachtjes te tekenen, of juist diepe, felle kleuren door harder te drukken. Je kunt ook verschillende kleuren over elkaar heen gebruiken om nieuwe kleuren te maken en mooie overgangen te creëren. Kleurpotloden zijn perfect voor allerlei tekeningen, zoals landschappen, dieren en portretten.

Pastelpotlood op onderschildering van aquarel op Pastelmat

Pastelpotloden

Wat ik zo leuk vind aan pastelpotloden, is dat je er zowel gedetailleerde lijnen als zachte schaduwen mee kunt maken. De kleuren zijn heel intens en kunnen makkelijk gemengd worden om prachtige overgangen en kleurschakeringen te creëren. Je kunt met pastelpotloden tekenen en daarna met je vingers of een doezelaar de kleuren vervagen voor een mooi, schilderachtig effect.