Welke aquarelpenselen moet je gebruiken?

Een van de eisen waar goede aquarelpenselen aan moeten voldoen is dat zij goed vocht kunnen opnemen. Het is belangrijk dat de penselen het vocht kunnen vasthouden en makkelijk kunnen transporteren.

Een goed aquarel kunstwerk bouw je op met verschillende aquarelpenselen. De penselen zijn beschikbaar in verschillende vormen en elke vorm heeft zijn eigen functie.

Verschillende vormen aquarelpenselen

  • Ronde penselen zijn voor aquarel verven het meest veelzijdig. Met dit penseel kun je grotere vlakken maken, erg handig voor een snelle opzet. Het ronde penseel neemt goed water op in de buik van de kwast waardoor je grotere oppervlakken kunt aquarelleren, maar ook heel fijn kan werken met het puntje van de kwast.
  • Platte penselen zijn plat van boven. Een plat penseel kun je gebruiken voor het maken van rechte lijnen. Ten opzichte van het ronde penseel, neemt het platte penseel minder water op waardoor je vaker het penseel nat moet maken met water.
  • Zwaard penselen zijn zwaardvormig, dat wil zeggen wat schuiner. Sommige noemen een zwaard penseel ook wel een schuin penseel. Het zwaard penseel kun je als een soort van sleper gebruiken.
  • Waaier penselen zijn waaiervormige penselen en kun je vrij droog gebruiken, dus niet te nat. Met een waaier penseel kun je heel mooi blaadjes van bomen maken of bosjes. Dit kun je doen door als het ware te tikken met het penseel op aquarelpapier.
  • Sleper penselen kun je gebruiken voor het trekken van lange lijnen. Zelf gebruik ik sleper penselen voor het maken van bijvoorbeeld helmgras of riet.
  • Brush pen, het is eigenlijk geen penseel maar mag niet ontbreken tussen de penselen van een aquarel kunstenaar. Een brush pen heeft een soort van reservoir waar je water in kunt doen. Hier draai je een dop op waar een kwastje aan zit. Deze kwast is synthetisch en heb je in verschillende vormen. De brush pen is heel handig om bij de hand te hebben wanneer je op reis gaat. Zo kun je altijd snel even iets met aquarel maken wanneer je inspiratie hebt.

Persoonlijk adviseer ik elke (beginnende) aquarel kunstenaar om in ieder geval een rond, plat, waaier en sleper penseel in zijn of haar bezit te hebben. Met deze penselen kun je een grove opzet maken, maar ook tot in de details werken.

Diverse maten van aquarel kwasten

De maten van aquarel penselen variëren tussen heel fijn en heel grof. Aquarelpenselen kennen geen unanieme nummering, omdat elke fabrikant zijn eigen maten aanhoud. Het verschil tussen heel fijn en heel grof heeft te maken met de breedte en lengte van een penseel.

Bredere aquarel kwasten worden vaak gebruikt om een snelle en grove opzet te maken, waar dunne aquarel kwasten juist worden gebruikt voor details.

Voor langer plezier van je penselen is het belangrijk dat je ze goed onderhoud. Dit kun je doen door ze elke keer na gebruik je penselen schoon te maken met water en zeep.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Winkelwagen