Wat is gouache verf?

Gouache is een dekkende en watervermengbare verf. Gouache wordt ook wel plakkaatverf genoemd. Het leuke aan plakkaatverf is dat bijna iedereen dit al vanaf hun jeugd kent, omdat het veel op basisscholen wordt gebruikt.

Is Gouache hetzelfde als acrylverf?

Gouache is bijna hetzelfde als acrylverf, maar er is wel een essentieel verschil tussen beide. Acrylverf droogt redelijk snel en eenmaal opgedroogd kun je de acrylverf niet meer bewerken. Je kunt er natuurlijk wel met een volgende laag overheen, maar je kunt de opgedroogde acrylverf niet meer activeren.

Goache droogt tijdens het schilderen nog sneller dan acrylverf. Wanneer de gouache helemaal droog is heb je bij gouache wel de mogelijkheid om de verf opnieuw te activeren. Dit is erg handig, want al maak je een foutje dan kun je deze gemakkelijk aanpassen.

Wat is het verschil tussen gouache en aquarel (en andere waterverf)?

Gouache is een dekkende verf, terwijl aquarel een transparante verf is. Ze zijn wel goed te combineren. Stel je hebt een aquarel gemaakt en je wilt nog wat extra wit aanbrengen. Ik zou in dat geval altijd kiezen voor gouache, omdat gouache mat is en daardoor minder opvalt dan bijvoorbeeld acrylverf.

Wat voor papier gebruik je voor gouache?

Aquarelpapier en Mixed Media papier zijn zeer geschikt. Persoonlijk kies ik voor een stevige kwaliteit (300 grams of zwaarder), omdat je dit eventueel neer kunt zetten.

In welke vormen is gouache verkrijgbaar?

Gouache is te vinden in de paletten met bijvoorbeeld 12 “steentjes”, in kleine potjes met draaideksel, in tubes en kunststof flessen. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende merken.

Hoe breng je gouache aan?

Gouache is verdunbaar met water. Je kunt het prima aanbrengen met penselen die je gebruikt met acrylverf. Probeer het ook eens met een sponsje, daarmee creëer je weer heel andere effecten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Winkelwagen