Wat is Gesso?

Gesso is een krijtachtig mengsel die je op een ondergrond aanbrengt om op te schilderen. Als je een schildersdoek koopt zit er meestal een laagje gesso op. De kwalitatief betere doeken zijn voorzien van meerdere lagen en daarmee direct geschikt om op de te werken. Een goedkoop doek van Action bijvoorbeeld heeft ook een laagje gesso, maar meestal is dat zo weinig dat het een goed idee is om op het doek, voordat je er op gaat schilderen, nog één of twee lagen gesso aan te brengen.

Gesso heeft als doel je ondergrond voor te bereiden en ervoor te zorgen dat de acryl- of olieverf die je gaat aanbrengen niet door de ondergrond wordt geabsorbeerd. Gesso legt feitelijk een goede basis waar je op kunt werken. Daarnaast is gesso niet zo kostbaar als verf. Het zou dan ook zonde zijn als je, in verhouding, dure verf door de ondergrond wordt opgenomen, terwijl je dit heel makkelijk kunt tegengaan met een goede laag gesso. 

Gesso werkt als een soort primer die ervoor zorgt dat ‘kostbare’ verf niet het doek trekt. De krijtachtige laag is in staat de verf aan zich te hechten. Zowel voor acrylverf als olieverf.

Wanneer gebruik je gesso?

In principe start elk schilderproject met gesso. Je brengt het immers aan op een ondergrond waar je op wilt gaan schilderen, of je werkt op een canvasdoek die al voorzien is van een goede laag.

Zoals je misschien weet gebruik je gesso om de verf goed te laten hechten. Ook ontvang ik vaak de vraag in hoeveel lagen je gesso moet aanbrengen. Ik adviseer altijd om gesso in minimaal drie lagen aan te brengen.

Hoe lang moet gesso drogen?

Meestal zo’n half uur tot drie kwartier, maar ik moet eerlijk toegeven dat ik daar soms geen geduld voor heb en het dan met de föhn droog. Als ik een dikke laag heb aangebracht volg ik wel de geadviseerde droogtijd op. Controleer altijd even de verpakking hoe lang het moet drogen. 

Gesso kun je kopen via het internet of natuurlijk bij de lokale schilders- of kunstenaarswinkel bij je in de buurt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Winkelwagen