Wat is alcohol inkt?

Alcohol inkt is een inkt op alcoholbasis en bevat sterke pigmenten. De inkt is enorm vloeibaar waardoor je er niet altijd controle over hebt. Daarentegen kun je er echt enorm gave dingen doen met de inkt en kun je jezelf keer op keer laten verassen.

De inkt leent zich bij uitstek voor mooie achtergronden. Persoonlijk vind ik het altijd heel leuk en rustgevend om te zien wat er gebeurd.

Door de alcohol is de inkt enorm bewegelijk. Je zult de inkt echt even moeten laten drogen totdat de alcohol vervlogen is. Pas dan blijft staan wat je hebt gemaakt op je papier.

Leuk aan de inkt is dat zodra je er nieuwe alcohol op doet je de inkt opnieuw activeert. Je kunt het hierdoor keer op keer bewegen en bewerken totdat je tevreden bent met het resultaat.

Het fixeren van alcohol inkt is mogelijk, maar daar vertel ik later meer over 😉

TIP: ik zou je adviseren handschoenen te dragen als je met alcohol inkt werkt. Een schort ook zinvol zijn.

Alcohol inkt technieken

Op YouTube kun je veel video’s vinden over de inkt en verschillende technieken. In de onderstaande video zie je hoe ik experimenteer met verschillende ondergronden en hoe de inkt zich hierop “gedraagt”.

Ik moet eerlijk toegeven dat ik zelf ook nog aan het experimenteren ben en het niet altijd even makkelijk vind 😉

Het zal veel tijd en oefening kosten voordat je de inkt echt kunt sturen. Dit neemt niet weg dat het wel heel leuk is om mee te werken. Zelf vind ik het enorm ontspannend om te zien wat er gebeurd. Je zou zelfs kunnen zeggen dat het een mediterende werking heeft.

Alcohol inkt vermengd zich niet met water, waardoor je de inkt op kopjes en vazen kunt aanbrengen. Het is erg leuk om een vaas te bewerken met een inkt, omdat het verassende effecten geeft. Je kunt er ook een basic kerstbal mee versieren!

Let er wel op dat je het kopje of de vaas niet geregeld in de vaatwas doet. De dunne laagje inkt zal slijten wanneer je het afwast en dat zou zonde zijn.

Fixeren van alcohol inkt

Het fixeren van alcohol inkt is niet makkelijk, want je moet heel voorzichtig zijn om het fixatief geen effect te laten hebben op je inkt. Als er ook maar iets in het fixatief zit wat de inkt zou kunnen activeren dan gebeurd dit ook. Hierdoor kan je eindresultaat anders uitpakken dan je had verwacht.

Hoewel het fixeren van alcohol inkt niet makkelijk is ben ik zelf gaan experimenteren. Ik heb een transparante gesso (Clear gesso van Liquitex) getest en dit ging best aardig. De gesso heb ik heel voorzichtig aangebracht en goed laten drogen. Vervolgens kon ik er een iets stevigere laag op aanbrengen. Naast de gesso heb ik het ook geprobeerd met een laagje acrylbinder.

Het is heel leuk om er eens mee te experimenteren en laat je verrassen door wat er gebeurt!

Pennen en markers met inkt

Er bestaan ook stiften die gebaseerd zijn op alcohol. Denk maar aan de pigment markers van Winsor & Newton en de Copic Markers. Deze zijn zeer geliefd bij grafische ontwerpers en illustratoren. Je kunt er heel nauwkeurig mee werken en het biedt je de mogelijkheid je papier vlot van een kleur te kunnen voorzien. In de meeste gevallen worden de inkt pennen gebruikt voor sprekende illustraties en mixed media.

Ik raad je wel aan speciaal Markerpapier te gebruiken, want daarop komen de stiften het best tot hun recht!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Winkelwagen